fredag 1 december 2023

Nu är det vinter i kalendern

» Klimatåtgärder och klimatfientlighet.

I dagarna inleddes den stora internationella klimatkonferensen COP28 i oljeparadiset Dubai i Förenade Arabemiraten. Värd för hela spektaklet är Sultan Al Jaber som samtidigt är vd för Förenade Arabemiratens statliga oljebolag Adnoc. Är det någon som tror vi kan förvänta oss nya kraftfulla åtgärder för att göra oss mindre beroende av petroliumindustrin?

För att flytta hem tankarna till vårt eget lilla land. För ett litet tag sedan släppte ju John Hassler sin utredning om åtgärder på klimatområdet. När det gäller transporter såg jag att utredningen inte med ett enda ord nämnde att förenkla och möjliggöra för människor att helt enkelt gå eller cykla istället för att ta bilen. Tydligen nämnde man inte heller i utredningen åtgärder för att locka och förenkla för människor att åka kollektivt istället för att ta bilen. Det handlade uteslutande om att elektrifiera bilåkandet för att få ner utsläppen från bilismen! Att förbättra miljön och klimatet handlar inte BARA om att förbruka så mycket elström som möjligt, det borde handla om att förbruka så lite energi som möjligt och att producera den energi som krävs så miljö- och klimatvänligt som möjligt.

10% av jordens befolkning står för 50% av alla utsläppen. Det är alltså först och främst dessa 10% som främst måste förändra sina liv. De övriga 90% av jordens befolkning kan inte göra så mycket. Det är alltså VI som måste ändra våra liv. Det är inte hållbart med ständiga flygresor t.ex. Även om flyget skulle gå över till miljövänligare biobränslen så går det åt så mycket att vi har inte möjligheterna att producera biobränslen i tillräcklig omfattning. Vill vi ha en planet där även våra barn och barnbarn kan leva ett drägligt liv så får kanske den årliga Thailandresan slopas? Kanske ska vi ta cykeln när vi handlar istället för SUV:en? Det är VI som måste göra åtgärderna. För det är VI som orsakar de största utsläppen.

Apropå det så såg jag att just nu befinner sig ungefär 2 miljoner människor på flykt på Afrikas horn pga klimatorsakade naturkatastrofer.
♥ ♥ ♥
» En titt in i sportens värld.

Att idrottsvärlden förvandlats från sportande samvaro till big business har vi nog alla förstått. En verklighet där alla medel (nästan i varje fall) är tillåtna för att locka till sig de där dollarmiljonerna. Det är helt enkelt för mycket pengar i omlopp för att det ska vara ärlig sport längre.

Hästar
Jag bläddrade igenom Aftonbladets sportbilaga och en helsida i denna ägnades åt tre olika ämnen. Den första handlar om skandalen inom hästsporten. Den danske dressyrstjärnan Andreas Helgstrands träningsmetoder som avslöjats har skakat om hästsporten rejält. Segrar är viktigt för att få in de stora slantarna, alltså är uppenbarligen vilka metoder som helst tillåtna för att få de segrarna och därmed alla slantarna. Ren tortyr av djuren för att få dom att göra som tränaren vill.

Sedan kommer vi till vad som väl får kallas för idrottens girighet personifierad. Jag läser att Cristiano Ronaldo stämts på drygt 1 miljard dollar. För en tid sedan sålde han sig för att göra reklam för kryptobörsen Binance. Han behövde väl lite fickpengar? Han har dock aldrig berättat hur mycket slantar han fick för att göra reklamen, vilket han tydligen skulle gjort. Hur som helst var det många som lurades att göra vanskliga investeringar. Nyligen har bolaget som han sålde sig till dömts att betala 4,3 miljarder dollar i böter för att man inte följt reglerna och misskött kundernas pengar. Ronaldos reklaminsats gjorde att många lockades att investera i s.k. NFT:er. De billigaste kostade 77 dollar. Ett år senare var dom värda en dollar. Nu stämmer alltså ett antal personer som känner sig lurade av Ronaldos reklam honom på 1 miljard dollar sammanlagt.

Mitt tips är att hålla sig borta från investeringar i något som inte representeras av något värde utan bara av ett uppblåst värde baserat på att andra också spekulerar.

Det tredje ämnet handlar om Lionel Messi och pengakarusellerna kring hans övergångar till olika klubbar. De här fotbollsproffsen är en form av prostituerade som säljer sig till högstbjudande. Där det rör sig om så mycket pengar att om dom hade använts på ett vettigt sätt så kunde dom gjort stor nytta istället för lyxliv för bortskämda divor.

För övrigt såg jag att den svenska ansökan om att få arrangera Vinter-OS nobbats av Olympiska kommittén. Om jag i korthet förstått det hela så handlade den svenska ansökan om att försöka arrangera ett OS utan extravaganser och istället utnyttja de anläggningar som finns för att hålla kostnaden nere. Men det blev tydligen för billigt för Olympiska kommittén. I och för sig kanske tur för Sverige, för jag tvivlar på att kalkylerna hållit så det hade till slut krävts skatteslantar.

Läs:
OS-legendaren om skandalen: Man blir tokig. - Aftonbladet sport
Ronaldo miljardstäms för kryptoreklam. - Aftonbladet sport
♥ ♥ ♥
» Mördandet fortsätter.

De israeliska terrorbombningarna av Gaza sätter igång igen. Tyvärr finns det för många i området som inte vill ha fred utan som vill ha krig för att stärka sin egen maktposition. Så nu ska ytterligare några tusen helt oskyldiga barn, kvinnor och andra helt civila liv släckas. 7 veckor med israeliska bombningar av Gaza har lyckats mörda fler helt oskyldiga civila människor än vad 20 års krig i Afghanistan gjorde. Det är en skam för mänskligheten!
♥ ♥ ♥
» Fortsatt oplanerbar kärnkraft.

Den planerade återstarten av kärnkraftsaggregatet Ringhals 4 har helt oplanerat fått skjutas upp ytterligare. Man behöver ytterligare 2 dagar innan en planerad återstart kan ske. Om nu inget oplanerat inträffar alltså. Samtidigt står också ett kärnkraftsaggregat i Finland stilla så oplanerade händelser för den planerbara kärnkraften gör att elpriserna har stigit rejält. Men om den planerade återstarten av Ringhals 4 kan ske efter helgen så beräknas priset på el gå ner igen - om nu inget oplanerat inträffar.

Inga kommentarer: