lördag 30 december 2023

Olika värde på liv

» Putte blev bitter.

För några dagar sedan sänkte och totalförstörde Ukraina det ryska krigsfartyget Novotjerkassk som låg i hamn i Feodosija på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön. Något som tydligen gjorde Putte i Kreml ytterst förbittrad. Igår kom hämnden från Ryssland genom attacker med kryssningsrobotar och drönare mot flera olika städer i Ukraina. Totalt dödades ett 30-tal personer och många fler skadades. Den ryska attacken beskrivs som den intensivaste sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes. Den ryska attacken mot allt från bostadshus till en förlossningsklinik har med rätta fördömts av FN och många länder.

Ukrainas flagga
Under tiden fortsätter de israeliska attackerna mot Gazaremsan. Sedan den israeliska hämnden mot palestinierna för Hamas terrorattack mot främst civila israeler inleddes har snart 22.000 palestinier dödats. Det motsvarar ungefär 250 döda palestinier om dagen! Vi kan jämföra detta med de 30 döda efter de ryska attackerna mot Ukraina som alltså beskrivs som den intensivaste attacken sedan kriget började.

Palestinas flagga
I Gaza befinner sig enligt FN idag 1,9 miljoner människor på flykt. Det är 85% av befolkningen som tvingats på flykt från de israeliska terrorbombningarna. Är målet från Israel att driva ut palestinierna ur Gaza över den lilla gräns som finns mot Egypten?

Tydligen har Israel förbrukat så mycket av sina missiler och bomber att USA tvingats till akutleveranser av material för fortsatt bombning av Gaza. Behovet är tydligen så akut att man tvingats kringgå normala regler för vapenexport. Var är de internationella fördömandena mot den israeliska terrorismen mot Gazas befolkning? Den humanitära katastrofen är total medan politiker talar om proportionerligt våld.

Läs:
Ukraina totalförstörde ryska landningsfartyget – har sjunkit i hamnen. - Aftonbladet
Ukraina räknar döda – FN fördömer rysk attack. - Svenska Dagbladet
Journalisten Hassan: Gatorna är proppfulla. - Svenska Dagbladet
USA snabbsäljer vapen till Israel. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Apropå planerbar kärnkraft.

Jag ser en liten notis som berättar att Vattenfall tvingats gå ner i mindre än halv effekt på Forsmark 2 reaktorn sedan det inträffat ett oplanerat fel i en generator under natten. När den planerade effekthöjningen åter kan genomföras efter det oplanerade problemet framgår inte.

För övrigt såg jag att Spanien beslutat att avveckla den spanska kärnkraften. Till 2035 ska alla de 7 reaktorer som idag är i drift ha avvecklats. Andra europeiska länder som avvecklar sin kärnkraft är Tyskland och Belgien.

Läs:
Störning på kärnkraftsreaktorn Forsmark 2. - Sveriges Radio
Störning på Forsmark 2 – går på halv effekt. - Expressen
Spanien bekräftar avveckling av kärnkraft. - Tidningen Syre

Inga kommentarer: