tisdag 19 december 2023

Pengar och pengar

» Elon Musk.

Svenska Dagbladet har låtit Novus fråga svenskarna om deras sympatier när det gäller konflikten mellan den svenska fackliga rörelsen och Tesla när det gäller att teckna kollektivavtal. Eller ska vi säga konflikten mellan den fackliga rörelsen rent allmänt och Elon Musk? För det är Elon Musk personligen som i kraft av att vara ägare ger direktiv till svenska Tesla vad dom ska göra. Dom har inget egen val!

Elon Musk hatar facket!

Hur som helst är det tydligt att svenskarna ställer upp för Metalls krav på kollektivavtal. Enligt undersökningen tycker 58% av svenskarna att Metall gör rätt som tar till konflikt för att sätta kraft bakom sina krav på kollektivavtal. Man har förhandlat nu i 5 år utan att Tesla (dvs Elon Musk) bryr sig om det. Det är bara 20% som tycker att fackets stridsåtgärder är felaktiga och alltså istället tycker att Tesla (dvs Elon Musk) ska ha rätt att göra som han vill eftersom han sitter på slantarna.

Tittar man på fördelningen mellan män och kvinnor eller på olika åldersgrupper så är det inga större skillnader. Däremot är det skillnader när det gäller vilken politisk åsikt man har. 93% av Vänsterpartiets sympatisörer och 79% av Socialdemokraternas sympatisörer tycker att Fackets stridsåtgärder är befogade. Däremot är det bara 36% av Moderaternas sympatisörer och 42% av Sverigedemokraternas sympatisörer som stöttar den svenska fackliga rörelsens arbete för kollektivavtal. Moderaternas stöd för kapitalägarens rätt att göra som han/hon vill är inget som förvånar. Och egentligen inte heller Sverigedemokraternas antifackliga syn.

Det är ju inget nytt att Sverigedemokraterna är ett högerparti med antifacklig syn på vår värld.

Läs:
Förtroendet för Tesla dalar: Tydlig krock. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Den där dyra kärnkraften.

Säg Nej till dyr kärnkraft
Att kärnkraft är en dyr energikälla är ingen nyhet. Att bygga nya kärnkraftverk är en dyr historia. Det börjar till och med våra kärnkraftskramande svenska politiker inse. Det står nu allt mer klart att om det ska byggas ny kärnkraft i Sverige så får skattebetalarna punga ut med rejäla summor.

I Storbritannien håller man på att bygga ett nytt kärnkraftsprojekt i Hinkley Point C. Ett bygge som har stora finansiella problem. En av investerarna, kinesiska CGN, vill inte stoppa in mer pengar samtidigt som den brittiska regeringen säger Nej till ännu mer slantar för att få färdigt projektet. Projektet inleddes 2015 och beräknades vara klart 2025 med en prislapp på 18 miljarder pund. För tillfället pekar prislappen på nästan det dubbla, nära 33 miljarder, och att det blir klart kanske 2027 eller 2028. Men sista budet är inte lagt!

I artikeln jämför man med finska Olkiluoto 3 som blev 13 år försenat och kraftigt fördyrat. Vi har franska Flamanville 3 som skulle vara klart 2012 men ännu inte är igång, men det har kostat 5 gånger så mycket jämfört med budget - än så länge.

Vi kan förstår varför Vattenfall tvekar och inte vill offentliggöra sina utredningar. Men man lär väl bli tvingade av ägarna, dvs av Ebba Busch, att dra igång. Ska vi ha en gissningstävlan hur mycket pengar skattebetalarna får pumpa in i ett eventuellt nytt projekt?

Läs:
Pengarna sinar för brittiska kärnkraftsbygget. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: