fredag 29 december 2023

NATO, kokain och Musk

» Årets följetong.

Om man ska börja sammanfatta det gångna året, vad är årets följetong? Det måste väl ändå vara det svenska NATO-medlemskapet! Vår stackars utrikesminister Tobias Billströms mungipor har hoppat upp och ner som en guttaperkaboll. Mr Erdogan of Turkey (och i viss mån väl också Viktor Orbán i Ungern) har lekt katt och råtta med våra svenska politiker och militärer. Han måste ha skrattat sig fördärvad så att han gjort på sig medan han sett hur våra ledande politiker förödmjukat sig för att ställa sig in hos honom. Och egentligen har allt handlat om att få USA (och Kanada...) att acceptera att sälja nya fina krigsplan så att han kan bomba kurdiska ställningar i Syrien med ökad intensitet - och därmed hjälpa IS att återhämta sig.

Jag har sagt det här på Sven Tycker upprepade gånger. Det svenska medlemskapet i NATO är mycket viktigare för NATO än det är för Sverige. Det är alltså NATO som får se till att Turkiet och Ungern rättar in sig i ledet. Det är inte Sverige som ska krypa på knä inför Erdogan och Orbán.

Myten om hur hotat Sverige är av den elaka ryssen bygger på tron att Ryssland skulle vara intresserade av att angripa just Sverige. Detta pga någon speciell konflikt med just Sverige. Men vi har ingen sådan konflikt med Ryssland. Grannländer till Ryssland som inte lyder Moskva kan mycket väl råka illa ut. Men Sverige hör inte till den gruppen. Det gamla Sovjetunionen hade de Östeuropeiska länderna i Warszawapakten som en buffert för att skydda Sovjetunionen från ett inbillat hot från väst. Nåde den stat inom denna buffert som Moskva såg som en risk. Se Ungern och Tjeckoslovakien t.ex. När Sovjetunionen sedan föll samman fick de gamla sovjetrepublikerna ta över denna funktion av en buffert mot det (i ryska ögon) hotfulla väst. Nåde den stat som Moskva kände att man riskerade tappa kontrollen över. Se t.ex. Ukraina idag. Jag tror därför att de Baltiska staterna har haft en enorm hjälp och skydd genom sitt medlemskap i NATO. I annat fall hade man långt tidigare riskerat hamna i en ukrainsk situation.

Satsa på freden
Ryssland har också stora ryska minoriteter som bor i grannländernas gränsområden. I de Baltiska staterna bor stora ryska minoriteter (ofta som statslösa eftersom dom pratar ryska och inte estniska, lettiska osv och kan inte bli medborgare). Samma med Krim och gränsområdena i Ukraina. Detta är ryska minoriteter som Ryssland kan använda som förevändning att man vill skydda.

Men, Sverige har inga av dessa "konflikter" med Ryssland. Ett angrepp mot just Sverige är därför mycket osannolikt. Men, om vi får en storskalig konflikt mellan Ryssland och NATO. DÅ finns det en risk att Sverige dras in. Och denna risk ökar betänkligt om vi är medlemmar av NATO. Eftersom det innebär att NATO använder Sverige som bas för sitt krig mot Ryssland. Sverige blir alltså ett hot mot Ryssland i och med vårt medlemskap i NATO. När medlemskapet nu kommer! Risken för att vi blir inblandade i ett krig ÖKAR i och med vårt blivande NATO-medlemskap!

Och nu ska alltså amerikanska trupper placeras ut i Sverige. Amerikanska soldater ska få tillgång till en mängd svenska militära anläggningar. Soldater som inte lyder under svensk lag. I teorin kan dom begå vilka brott som helst i Sverige utan att Sverige kan lagföra dom. Det överlåter vi till USA. Visst är det behändigt - för USA alltså. När vi sedan "äntligen" blivit medlemmar så blir Donald Trump vald till president i USA och drar USA ut ur NATO. Vad gör vi då med alla de amerikanska soldaterna och krigsmaterielen?

När vi nu blir medlemmar alltså. Tobias Billströms mungipor fortsätter att hoppa upp och ner. Jag tror han kommer att få göra detta en tid till. Till slut får Turkiet sina krigsplan och då kan Mr Erdogan of Turkey ge slutligt klartecken. Och troligtvis slutar även Ungern då att obstruera. Vi har ju inte riktigt förstått vad det ungerska obstruerandet handlar om. Kanske handlar det bara om att Putin gett Orbán i uppdrag att säga Nej?

Men, som sagt. Svenskt NATO-medlemskap är viktigare för NATO än för Sverige. Då får NATO full kontroll över Östersjön och tillgång till svenska ubåtar, svenskt stridsflyg och svensk signalspaning. DET har NATO nytta av! Men det försvagar den svenska säkerheten!

Läs:
Vi har det mest ryggradslösa svenska styret i modern tid. - Amat Levin i Dagens Nyheter
Sverige har undertecknat avtalet om militärbaser med USA – mycket djupt samarbete. - Dagens Nyheter
ÖB:s svar om USA-avtalet: Ökar säkerhet. - Expressen
Turkietkännare: Kan röstas om på torsdag. - Svenska Dagbladet
Trumps tvångströja räddar inte Nato. - Göran Eriksson i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Till försvar för partyknarkarna.

Ibland vet man inte riktigt om man ska skratta eller gråta när man läser en del ledarskribenter. En av dessa ledarskribenter som ständigt överraskar mig med att ge mig den här kombinerade skratt- eller gråtreaktionen är Moderatmegafonen Mattias Svensson i Svenska Dagbladet. Under rubriken: - "Partyknarkaren har för roligt" går han till angrepp mot "vänstern" som är så elaka mot partyknarkarna som ju bara drar en liten lina kokain lite då och då när man har fest eller är ute och firar. Bara för att man vill ha extra roligt. Ja, om det nu är kokain eller något annat som man fixat från sin langare för att man ska kunna ha lite kul.

Enligt Mattias Svensson så är det väl inget problem. Dom vill ju bara förgylla partyt och ha extra kul. Det skadar väl ingen? Det är bara vänstern som inte förstår sig på det här. Låt dom köpa lite kokain lite då och då. Det har väl ingen mått dåligt av?

Mattias Svensson förvånar aldrig.

Läs:
Partyknarkaren har för roligt. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Väl valda ord.

- "Det är klart att är man i ett land så måste man följa landets regler och traditioner."

Ett sanningens ord riktat till Elon Musk från "näringslivsnestorn" Carl-Henric Svanberg i en intervju i Dagens Industri. Fast tyvärr tror jag inte att Elon Musk bryr sig. Han har så mycket pengar att han tycker inte att han behöver bry sig ett dugg om något annat än sig själv. Alla andra får anpassa sig!

Läs:
Carl-Henric Svanberg: Viktigt att Musk följer svenska traditioner. - Dagens Industri

Inga kommentarer: