söndag 3 december 2023

Första advent

» Glöm inte åttonde budet Ebba.

Jag såg en överlycklig Ebba Busch på TV:n igår. I samband med den stora klimatkonferensen COP28 i oljeparadiset Dubai hade tydligen 20 länder (däribland alltså Sverige) lovat en kraftig utbyggnad av kärnkraften till 2050. Jag hörde Ebba Busch hävda att vi behövde en planerbar elproduktion som producerade 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Det finns anledning för dig Ebba att fundera över Guds åttonde bud som innebär att du inte ska ljuga.

Det finns ingen elkälla som fungerar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Inte heller det som kallas den planerbara kärnkraften. För det första innehåller kärnkraftsproduktionen planerade avbrott. Reaktorerna behöver service, reaktorerna ska laddas med nytt bränsle osv. Till detta kommer alla oplanerade avbrott. Dessa oplanerade avbrott är faktiskt dubbelt så omfattande som de planerade avbrotten. Så håll tyst om 24 timmar, 7 dagar och 365 dagar Ebba! Du ljuger!

Hur som helst så såg jag på TV:n att Ringhals 4 nu planeras att startas upp igen ikväll efter att helt oplanerat fått stå stilla under några dagar. Fast jag såg att elpriset trots detta inte såg ut att sjunka efter att det stigit när Ringhals 4 helt oplanerat fick stängas ner. Kan det vara så att man är rädda för att något oplanerat ska inträffa så att man inte kan starta reaktorn som planerat? Eller är det bara det faktum att en reaktor i Finland tydligen också står still. Jag vet faktiskt inte om det är planerat eller oplanerat?

Kalla inte kärnkraft för planerbar!
♥ ♥ ♥
» Rättvisan hinner ifatt.

Jag såg att Pedro Barrientos nu ska utvisas från USA till Chile. Det är 10 år sedan Chile begärde honom utlämnad från USA. Men det har tagit lite tid. Han greps i november av amerikansk polis och har alltså i dagarna satts på ett flyg till Chile. Detta alltså 10 år efter att Chile begärt honom utlämnad.

Vem är då Pedro Barrientos? Jo, den nu pensionerade militären Pedro Barrientos, är misstänkt för att vara den som var högst ansvarig för mordet på den chilenska sångaren Victor Jara 1973. 1973 tog den chilenska generalen Augusto Pinochet (höger) makten i Chile i en militärkupp som genomfördes med stöd av amerikanska CIA. Den folkvalda presidenten Salvador Allende (vänster) dog i samband med kuppen och mängder med människor avrättades. Däribland alltså folksångaren Victor Jara. Men, NU har alltså rättvisan hunnit ikapp. Efter 10 år har USA valt att utvisa Pedro Barrientos sedan han tagit sin tillflykt till USA.

Inga kommentarer: