tisdag 12 december 2023

Det får inte hända

» Men händer ändå för ofta.

Igår inträffade en arbetsplatsolycka i Sundbyberg när en bygghiss föll 20 meter och de fem personer som fanns i den dödades. Det är faktiskt den svåraste arbetsplatsolyckan i Sverige sedan Estoniakatastrofen. Detta året är redan ett rekordår för dödliga arbetsplatsolyckor - innan olyckan i Sundbyberg. Med gårdagens olycka har 59 personer dött i en arbetsplatsolycka i år. En ständig ökning sedan 2020 då 29 personer dog i arbetsplatsolyckor.

Man kan verkligen undra
Vad händer med den svenska arbetsmiljön? Varför diskuteras inte detta? Hur kan vi stillatigande acceptera att i snitt mer än en gång i veckan kommer någon inte hem från jobbet utan har dött på jobbet? Vi ägnar helsidor åt varenda skjutning eller sprängning. Ett våld som väl i snitt skördat obetydligt fler döda. När någon dör på jobbet blir det en notis i lokalpressen. För att inte tala om trafiken, som skördar många fler dödsoffer. Men trafikolyckorna blir också bara en notis i lokalpressen.

Är det media som tror att vi på något sett hellre vill informeras om våldet än vi vill informeras om jobbdöden eller trafikdöden? Eller finns det någon annan anledning till medias prioriteringar? Finns det någon som vill skrämma upp oss för vissa saker men inte för andra saker?

Läs:
Bygghiss har rasat 20 meter – flera personer i hissen. - SVT
Två olyckor tidigare hos byggbolaget – innan hissolyckan i Sundbyberg. - SVT
2023 dödligaste arbetsåret på drygt ett decennium. - SVT
† † †
» Dagens Sverigedumokrat.

Dagens utmärkelse "Dagens Sverigedumokrat" går till den 20-åriga sverigedemokratiska Eslövsbo som nu dömts för att ha skickat meddelande med ett hot under valnatten 2022 till två socialdemokratiska tjänstemän:

- "Om inte SD vinner spränger vi er!"

Intelligensen och anständigheten hos de sverigedemokratiska sympatisörerna och representanterna visar ibland svåra brister. Så titeln "Dagens Sverigedumokrat" hamnar i skånska Eslöv den här gången.

Läs:
SD-sympatisör från Eslöv hotade spränga socialdemokrater på valnatten. - Skånska Dagbladet

Inga kommentarer: