onsdag 6 december 2023

Mer om planerbar kärnkraft

» Och om avfallet.

Jag ser att jag även igår hade lite för bråttom med att få den planerade återstarten av Ringhals 4 i full fart. Senaste jag läste så var den vid lunchtid idag nästan uppe i full fart. Men planeringen går inte riktigt som planerat.

- "Den är snart uppe i full effekt. Det har tagit lite längre tid, men det är planerat. Man ökar gradvis under hela tiden så att det ska ske stabilt och säkert."

Vi får hoppas att det inte händer ännu mer oplanerat!

För övrigt så har lyckan ännu inte lagt sig hos kärnkraftsfanatikerna med Ebba Busch i spetsen efter överenskommelsen bland ett 20-tal av världens 40-tal kärnkraftsnationer om en massiv utbyggnad av kärnkraften. Vi får se hur det går med den planeringen!

Hur som helst så har världens kärnkraftsländer uppenbarligen äntligen löst problemet med avfallet på en bra sätt nu. Jag tänkte bara citera Göran Greiders tankar i Dagens ETC. Han skriver det bättre än vad jag skulle gjort.

- "Globalt finns det idag omkring en halv miljon ton kärnavfall i det 40-tal länder som har kärnkraft. Om kärnkraften ska byggas ut som de där 20 länderna tänkt sig, kommer det om ett halvt sekel att finnas kanske tredubbelt så mycket avfall. Om hundra år… Nej, jag kan inte räkna på det. Jag ser bara ett berg av radioaktivt avfall torna upp sig som ingen ännu har någon riktigt bergsäker metod för att förvara under de enorma tidsrymder som krävs för att radioaktiviteten ska försvinna.

Jag brukar påpeka att när arkeologer hittar föremål som är bara 5 000-6 000 år gamla i jorden, så kan de ibland bara gissa vad det är för slags föremål. På bara några hundra års avstånd blir det mesta gåtfullt, ibland otydbart. Hur ska människor om 100 000 år – efter en och annan istid – ens kunna tyda de budskap som vi nu sänder ut om farliga kopparkapslar nere i berggrunden?"

Läs:
Själva vintern blir främmande. - Göran Greider i Dagens ETC
Ringhals om plötsliga stoppet – mitt i vinterkylan: Otroligt olyckligt. - Dagens Industri
Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 går på halvfart. - Helsingborgs Dagblad
Ringhals 4 åter i drift – elpriserna väntas sjunka. - Sveriges Radio
Ringhals 4 snart uppe i full effekt igen: Ökar gradvis. - Ny Teknik
Varför röstar S nej till ny kärnkraft? - Aftonbladet
♥ ♥ ♥
» Tesla vs the world.

Stödet för Metalls konflikt med Tesla med krav på kollektivavtal får allt större internationellt stöd. I går kunde vi berätta att danska facket varslar om stödåtgärder. Nu läser jag att norska Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor, nu varslar om blockad mot Tesla-bilar. Allt som en sympatiåtgärd till IF Metalls strejk mot Tesla för att få till ett kollektivavtal.

Metalls strid för kollektivavtal hos Tesla är en internationell strid. Metall har förhandlat i fem år, men Elon Musk har gett order om att vägra. Nu får Metall en strid som får effekter internationellt. Något som skrämmer vettet ur Elon Musk. Får svenska facket igenom sina krav så kommer det krav runt om i världen på att Tesla ska göra som andra företag. Elon Musk har inte rätt att göra som han vill bara för att han har så mycket pengar! - "Workers around the world - unite!" Det skrämmer Elon Musk.

Läs:
Norskt fack varslar om blockad mot Tesla. - Expressen

Inga kommentarer: