tisdag 26 december 2023

Nu är julen slut

» Om spelmissbruk.

I en debattartikel i Helsingborgs Dagblad skryter en Emma Ahlström Køster, som tydligen är idrottspolitisk talesperson för Moderaterna, om att man från Moderaterna vidtar kraftfulla åtgärder mot matchfixning. Detta beskrivs som ett av de stora hoten mot all tävling inom idrott. Hon lyckas skriva en lång debattartikel om åtgärder mot matchfixning inom idrotten utan att ens nämna de kommersiella nätspelsbolagen. Håll med om att det är en fantastisk prestation att skriva om att lösa ett stort problem utan att nämna den stora anledningen till detta problem.

Men jag förstår att man inte är intresserade från vår Brunblå sörja av några åtgärder mot de kommersiella nätspelsbolagen. Flera politiker på den högra politiska skalan har ju investerat en hel del slantar i aktier i dessa bolag. Man hugger inte av den gren man sitter på! Istället har man från den Brunblå sörjan vidtagit andra åtgärder för att stävja spelmissbruk och oegentligheter. Man ska, på förslag från Sverigedemokraterna, förbjuda t.ex. Socialdemokraternas A-lotterier. Det är ju omoraliskt att politiska partier tjänar pengar på människors spelmissbruk. Att det finns andra som tjänar pengar på investeringar i nätspelsbolag är inget moraliskt problem. Det är abonnemang på lotter osv som är det stora problemet när det gäller spelmissbruk inte nätspelsbolagen.

Stöd föreningar och köp en lott
Jag har inte än så länge sett några uppgifter om även PRO:s tombola ska förbjudas. Dom brukar ibland stå i min lokala Ica-affär och sälja lotter för 1 krona styck och locka till lite snack. Dom är ju en svår konkurrent till Betsson och vad nu alla de kommersiella nätspelsbolagen heter. Och förmodligen ett större problem när det gäller spelmissbruk och bedrägerier.

Läste ni förresten om att Patent- och marknadsöverdomstolen precis dömt till förmån för en spelmissbrukare där Betsson nu ska betala tillbaka 5,8 miljoner kronor. Under åren 2009 - 2014 omsatte han totalt 150 miljoner kronor på nätcasinon. För Betsson var han en så värdefull kund att han blev en riktig vip-kund med regelbundna lockande erbjudanden, specialbehandling och olika sockrade erbjudanden för att hålla honom igång med spelandet. Det lönade sig bra för Betsson! Men nu har alltså Patent- och marknadsöverdomstolen kommit fram till att girigheten hos Betsson i det här fallet blev lite för mycket.

Bara nämnt som ett tips till vår Brunblå sörja om en marknad som verkligen skulle behöva en sanering! Vi ska kanske poängtera att Betsson är registrerade på Malta som de flesta nätspelsbolagen. Ett faktum som förstör Maltas rykte totalt. Det här är en vidrig verksamhet. Jag hoppas att fler som spelat bort sina pengar stämmer bolagen!

Läs:
Nu underlättas arbetet mot matchfixning och korruption. - Helsingborgs Dagblad debatt
Spelmissbrukarens seger i domstol ritar om kartan. - Oisín Cantwell i Aftonbladet
♥ ♥ ♥
» Bevara Strandskyddet.

Vi kan notera att ännu en av vår Brunblå regeringssörjas statssekreterare kommit i klammeri med rättvisan. Denna gången är det Tobias Billströms kabinettssekreterare Jan Knutsson som anlagt en brygga vid sin uppenbarligen tjusiga kustnära fastighet. Fast han missade att få tillstånd till att göra detta! Vi kan ju konstatera att han inte är den första med detta problem.

Jag förstår att vår Brunblå sörja till regering vill göra begränsningar i Strandskyddet. Dvs det som i princip förbjuder att man bygger så att allmänhetens tillgång till strandlinjen förhindras. Den som liksom jag gillar att vandra utefter åar och bäckar och njuta av att vandra på en liten stig och njuta av det porlande vattnet förstår det här problemet. Det är många ställen där människor hunnit bygga ända ner till strandlinjen innan Strandskyddet infördes. Jag har två exempel. Rönneå flyter genom Ängelholm och mynnar sedan ut i Skälderviken. I Ängelholm finns det en hel del gångvägar utefter Rönneå att gå och njuta av vattnet på. Fast inte överallt! På en del håll är det bebyggt ända ner till vattenlinjen så där kommer man inte fram. Min son och jag går ibland promenader ut till Råå utanför Helsingborg. När vi går tillbaka brukar vi vilja gå utefter Lussebäcken som rinner ut i Råån. Det finns en trevlig gång- och cykelväg utefter Lussebäcken. Fast inte överallt hela vägen! Det är bebyggt ända ner till vattenlinjen på en del håll, innan Strandskyddet infördes.

Det finns ett annat argument för Strandskyddet. Det förändrade klimatet höjer vattennivån. Stormen Pia i dagarna förorsakade rejält höjd vattennivå utefter kusten här i NV Skåne. Det var en hel del som förstördes. Men också vattennivåerna i t.ex. Rönneå som svämmade över rejält. Dom här trevliga gångvägarna utefter ån låg delvis under vatten. Den stora mängd nederbörd som kommit på många håll under året har gjort att många bäckar och åar har svämmat över. Det finns många skäl till att vi låter bli att bygga ända ner till vattenlinjen! Inte bara för att allmänheten ska ha tillgång till stranden osv. Det finns ett säkerhetsskäl också!

Läs:
Tobias Baudin: Ulf Kristersson har rekryteringsproblem. - Expressen
♥ ♥ ♥
» Donald Trump önskar God Jul.

- "May they rot in hell"

Det är Donald Trumps julhälsning till Joe Biden m.fl. som enligt Donald förstör USA och världen. Jag vet vem jag tycker borde ruttna där!

Läs:
Donald Trumps julhälsning: Ruttna i helvetet. - Expressen

Inga kommentarer: