måndag 4 december 2023

Spridda tankar och tyckerier

» Mer om planerbar kärnkraft.

Den planerbara kärnkraften har tydligen nu äntligen fått igång reaktorn Ringhals 4 som helt oplanerat fick stängas ner i onsdags. I går spekulerade jag ju i att man planerade att starta upp reaktorn igen i går på kvällen. Men den planerade uppstarten fick visst helt oplanerat avbrytas. Men, om jag förstått det hela rätt så har man i dag på morgonen i varje fall fått igång reaktorn igen. Så nu fungerar den planerbara kärnkraften igen som planerat, tills nästa oplanerade avbrott!
♥ ♥ ♥
» Kärnkraft på hjärnan.

Det gläder mig att nu har förstått att den svenska kärnkraftslobbyn äntligen har slutgiltigt löst hur man ska göra sig av med det radioaktiva avfallet från kärnkraften under de kommande 100.000 åren. Jag förstår att man också löst eventuella miljöproblem med brytning av uran och anrikning av uranet. Samtidigt har man, förstår jag, som av en händelse helt automatiskt löst eventuella säkerhetsproblem med kärnkraftsreaktorer. Riskerna för terrorattacker eller krigshandlingar mot kärnkraftsreaktorer är löst. Dessutom har jag förstått att man nu är övertygade om att elpriserna kommer att stanna på tillräckligt mycket höga nivåer så att nybyggda kärnkraftsverk i framtiden kommer att kunna bli lönsamma och inte kräva skattesubventioner.

Om jag ska vara ärlig så på den sista punkten så handlar det nog snarast om att man kommit fram till att statliga garantier och subventioner kommer att krävas, men det är något man nu lagt in i kalkylen.

Hur som helst så kan vi notera att våra kärnkraftskramare i regeringen är överlyckliga över att man fått med sig ett 20-tal andra kärnkraftsländer i samband med klimatkonferensen COP28 på att vilja satsa rejält på kärnkraft fram till 2050. Ulf Kristersson, statsminister, Ebba Busch, energi- och näringsminister och Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister är i en debattartikel rejält kritiska till Socialdemokraterna som inte lika klart och tydligt vill binda upp sig helt för kärnkraft. Jag för min del tycker att Socialdemokraterna ska ha all heder för att man inte lika enkelspårigt vill binda upp sig för något speciellt.

Från klimatkonferensen COP28 rapporteras också att inbjudaren Dubai och Sultan Al Jaber lika fanatiskt vägrar inse att vi måste göra oss oberoende av petrolium som bränsle. Det verkar snarast som om syftet med COP28 i Dubai är att sälja mer olja och naturgas. Fanatiker finns det många av. Sultan Al Jaber är en och Ebba Busch är en annan.

Läs:
Varför röstar S nej till ny kärnkraft? - Aftonbladet debatt
Cop28: Massiv kritik mot sultanens fossillögn. - Dagens ETC
♥ ♥ ♥
» Priserna fortsätter uppåt.

Enligt Matpriskollen så har matpriserna under november månad för andra månaden i rad fortsatt uppåt efter att ha stått stilla i ett par månader. Märker ni det när ni går och handlar? Ica höjde med 0,4%, Axfood med 0,2% medan Coop sänkte med 0,1%. I snitt blev det en ökning med 0,2% jämfört med 0,3% i oktober. Synd inte löner och pensioner hänger med!

Läs:
Matpriserna fortsatte upp – Ica höjer mest. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥
» Kollektivavtal kan inte skada.

Jag ser att Spotify nu ska göra sin tredje uppsägningsvåg på ett år. Ca 17% av personalen eller ungefär 1.500 personer ska få sparken från Spotify. Spotify tillhör den lilla grupp som tycker att dom står över andra företag och vägrar teckna kollektivavtal. I praktiken innebär det att dom nu kan sparka folk mer eller mindre som dom vill.

Ställ upp för den svenska fackliga rörelsens krav på kollektivavtal på Tesla, på Spotify osv. Låt inte ett antal "moderna" företagsledare fortsätta tro att dom kan ställa sig över de regler som gäller. Dom står inte över andra!

PS. Jag använder förresten själv Tidal!

Läs:
Spotify sparkar 17 procent av personalen. - Svenska Dagbladet
Varselvågen fortsätter: Spotify sparkar 1 500. - Arbetaren

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis

Inga kommentarer: