torsdag 28 december 2023

Mördandet fortsätter

» Dagens citat.

- "Intensiteten i förstörelse och död överstiger alla jämförelser med konflikter under senaste decennierna."

Sagt av Nils Daniel Carl Bildt. Sveriges statsminister 1991-1994, Sveriges utrikesminister 2006-2014, Moderaternas partiledare 1986-1999. Ämne? De israeliska bombningarna av Gaza!

En grupp som verkar extra utsatt för de israeliska attackerna är journalister. Mer än 50 olika redaktioner i Gaza har förstörts av riktade israeliska attacker. Antalet döda journalister har nu nått 70. Det är den högsta dödssiffran för journalister i ett krig sedan Committee to protect journalists, CPJ, började föra statistik 1992. De flesta döda journalisterna har naturligtvis varit palestinier, men även 4 israeliska journalister har dödats och 3 libanesiska journalister har dödats. Lägg till att den israeliska militären gripit ett 20-tal journalister. Att den israeliska militären medvetet riktar in sig på media visade sig när israeliska stridsvagnar för en tid sedan medvetet sköt granater mot en grupp journalister som befann sig en kilometer in på libanesiskt territorium och som tydligt var utmärkta med "Press" och deras bil var tydligt markerad som tillhörande ett TV-bolag. Men israelisk militär besköt gruppen medvetet.

Även om överlägset flest dödsoffer skördas i Gaza där israeliska bombningar ofta verkar vara inriktad på att förstöra så mycket som möjligt så sker dödandet på andra håll också. Helt utan hänsyn till om där finns civila. Gazaborna blir ständigt fördrivna till nya områden. Områden som sedan utsätts för nya attacker från israelisk militär. Men dödsoffer skördas som sagt även på andra håll. Flera hundra palestinier har mördats på den ockuperade Västbanken. Både av israeliska ockupationssoldater men också av israeliska bosättare som vill fördriva palestinierna. Israeliska flygräder mot Syrien och Libanon har också skördat dödsoffer.

För övrigt ser jag att den israeliska regeringen under Benjamin Netanyahu har problem. Det uppges att Kate Perry som är ansvarig för fängelserna i Israel har fått sparken. Säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir anser att Kate Perry "misslyckats med att genomföra hans politik genom att bland annat inte vara tillräckligt hård mot fångar med Hamas-koppling". Beslutet bryter mot den överenskommelse som gjordes när kriget bröt ut om att alla högre tjänstemän skulle sitta kvar medan kriget pågick. Nu riskerar höger/extremhöger koalitionen att spricka.

Respektera varandra

Jag upprepar vad jag sagt innan. Den som inte kräver att omedelbart stopp för mördandet har själv blod på sina fingrar.

Ja, jag fördömer utan urskiljning palestinska terrorgruppers attacker mot civila israeler.
Nej, jag lägger inte skulden på judar som grupp.
♥ ♥ ♥
» Sablar också.

Våra svenska generaler ska ju få mycket mer pengar att leka med. Anslagen till militären ska öka rejält. En av de användningar som de nya slantarna har använts till är att köpa in nya sablar att visa upp sig med för 60 miljoner kronor. Det är ju en viktig åtgärd för ett modernt försvar som ska kunna mota den elaka ryssen vid gränsen. Nu sablar i det ska det bli ordning och reda skulle man kunna uttrycka det.

En del av finansieringen av de nya sablarna har man åstadkommit genom att dra in statsbidraget till världens äldsta fredsorganisation, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska Freds kort. Dom fick tidigare 2,7 miljoner kronor i statsbidrag. Men, dom behövdes tydligen bättre för att kunna köpa nya sablar till den svenska militären. Fredsarbete är omodernt i dagens Sverige. Det är krig som gäller. För 60 miljoner får generalerna 1.200 sablar att leka med. Dvs 50.000 kronor styck. För pengarna till Svenska Freds får man alltså 54 nya fina skinande sablar. Räcker inte det?

Läs:
Försvaret köper sablar för miljoner. - Aftonbladet
Första bilderna på Försvarsmaktens nya sablar. - Aftonbladet
Stöd till fredsarbete kapas – Sorgligt och chockerande. - Tidningen Syre

Inga kommentarer: