lördag 16 december 2023

Våld löser inte problemen

» När är pang-pang okej?

Jag är medlem av Svenska Freds. Jag tror inte på att våld löser problem. Det skapar snarast ännu mer problem. Ju fler vapen vi samlar på oss, desto större är risken att dom kommer att användas.

Svenska Freds
Men, jag inser också att man kan komma till en situation där att göra väpnat motstånd är enda lösningen ut ur en situation. Om man som Ukraina utsätts för ett angrepp av en grannstat som har för avsikt att ockupera det egna landet, då har man rätt att göra väpnat motstånd. Jag stödjer alltså det ukrainska militära motståndet mot en aggressiv granne i form av Ryssland. Jag stödjer också att Sverige ger ett militärt bistånd i form av vapen och pengar.

Men det är också viktigt att man från ukrainsk sida visar att man är den goda sidan i konflikten. Var går gränsen för vad man får lov att göra för att göra motstånd? Det står väl idag allt mer klart att attentatet mot Nord Stream var ett verk från ukrainska sidan. Var går gränsen för vilken typ av attacker Ukraina har rätt att göra mot ryskt territorium? Om attacker mot ryska ställningar inne i Ryssland skördar civila ryska offer? Har man passerat gränsen om man attackerar civila anläggningar eller bostadshus inne i Ryssland? Får man, om man är den goda sidan i en konflikt, skicka mordpatruller för att mörda politiska motståndare som man ser som förrädare inne i andra länder? Är man fortfarande den goda sidan om man använder exakt samma metoder som den onda sidan som man försöker bekämpa? Jag har inget självklart svar på var gränsen går!

Under Nazitysklands ockupation av t.ex. Danmark fanns det en motståndsrörelse som gjorde väpnat motstånd. Om man är ockuperad av ett annat land så har man rätt att med vapen bekämpa ockupationsmakten. Det kan vara allt från attacker och sabotage mot ockupationsmaktens militär eller andra former av installationer. Men, var går gränsen mellan att vara en motståndsrörelse som bekämpar en ockupationsmakt och man istället förvandlas till en terroristgrupp? Ockupationsmakten drar gränsen redan vid att kasta sten på ockupationsmaktens militära fordon. Vi andra accepterar nog mycket mer. Men om denna motståndsrörelse mot ockupationen genomför attentat som drabbar civila inne på ockupationsmaktens territorium? Har man då förvandlats till en terroristgrupp? Var går gränsen?

Vi kan se på den israeliska ockupationen av det som ska vara en palestinsk stat. Är man en accepterad motståndsrörelse om man med vapen attackerar militär, polis osv tillhörande den israeliska ockupationsmakten? Får man attackera israeliska militära installationer inne på israeliskt territorium? Vi kan väl dock alla vara eniga om att om man attackerar och mördar civila israeler inne på israeliskt territorium så är man inte en motståndsrörelse, man är en terroristgrupp! Men om man attackerar israeliska bosättare på ockuperad mark, som enligt internationella lagar är illegala bosättare, är man då en motståndsrörelse eller en terroristgrupp. Bosättarna är ju en del av den israeliska ockupationen! Var går gränsen?

Var drar vi gränsen? Drar vi gränsen på ungefär samma sätt när det gäller ukrainskt motstånd mot rysk ockupation och aggression som när det gäller palestinskt motstånd mot israelisk ockupation och aggression? Drar vi gränsen på samma sätt om vi jämför vad vi accepterade när det gäller danskt motstånd mot en tysk ockupation som vi idag gör när det gäller palestinskt motstånd mot en israelisk ockupation?

Använder vi samma glasögon när vi tittar på olika konflikter?

Non Violence i Lund

Israel har drabbats av en rejäl skandal. Det är uppenbarligen så att tre unga män ur den gisslan som Hamas kidnappade under sin attack mot Israel lyckades fly under de israeliska attackerna mot Gaza. De tre viftade med en vit flagga och hade tydligen inte så mycket kläder på sig. Men, de israeliska soldaterna trodde det var palestinier och var skjutglada. Alltså öppnade man eld och sköt ihjäl de tre ur gisslan som var helt obeväpnade. Hade de tre varit palestinier som gett upp och viftat med en vit flagga hade skandalen troligen inte blivit någon skandal i Israel. Men nu var det alltså tre israeler som viftade med en vit flagga som de israeliska soldaterna sköt ihjäl trots detta. Skandalen i Israel är total.

Ju fler vapen desto större är risken för att vi skjuter ihjäl helt oskyldiga också.

Kanske ska vi påminna om att terrorister finns och har funnits på alla håll. Den 17 september 1948 sköts den svenska diplomaten Folke Bernadotte ihjäl i Jerusalem. Bakom terrorattacken / lönnmordet på Folke Bernadotte låg den judiska terrorgruppen Sternligan. Den judiska terrorgruppen Sternligan var aktiv under närmare 10 år i det brittiska protektoratet Palestina. Med syfte att skapa en judisk stat på platsen!

Läs:
Israeliska styrkor sköt ihjäl tre ur gisslan: Misstag. - Dagens Nyheter
Israelisk militär dödade tre gisslan – viftade med vit flagga. - SVT

♥ ♥ ♥
» Jimmies vänner.

Jag läser om Jimmie Åkessons kompis inom EU. Det spanska högerextrema partiet Vox är medlemmar av samma partigrupp inom EU-Parlamentet som svenska Sverigedemokraterna. Santiago Abascal som är Vox partiledare (alltså Jimmie Åkessons kollega) har varit i Argentina och deltagit i firandet av installationen av Argentinas nya president, högerpopulisten Javier Milei. I samband med detta intervjuades han i en argentinsk tidning och sade då om Spaniens premiärminister, socialdemokraten Pedro Sánchez:

- "Förr eller senare kommer folket att vilja hänga honom i fötterna."

Han hänsyftade då till Italiens fascistdiktator Benito Mussolini som mötte det ödet när han störtades efter 2:a världskriget. Vox-ledaren har tidigare bland annat hyllat Spaniens fascistdiktator Francisco Franco. Goda vänner Jimmie Åkesson har i EU-Parlamentet!

Läs:
Extremhögerns hot: Ska hängas som Mussolini. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: