onsdag 27 december 2023

En dag ägnad åt kärnkraft

» 24 / 7 / 365.

Jag vet att jag tyckt till om den s.k. "planerbara" kärnkraften här på Sven Tycker lite då och då. Och jag tyckte det var dags att tycka till lite till idag. I Romina Pourmokhtaris och Ebba Buschs s.k. Klimathandlingsplan (som ju egentligen snarast är en Klimatutredningsplan) sätts ju i princip allt hopp till en enorm utbyggnad av kärnkraften som ska skapa ett totalt elektrifierat samhälle. Klimatutsläppen kommer ju snarast att öka under de kommande åren enligt planen. Målet är att uppnå netto nollutsläpp till 2045. Men det delmål som finns idag till 2030 kommer man inte att kunna uppnå - så det slopar man!

Ebba Busch, Romina Pourmokhtari och dom andra i den Brunblå sörjan sätter hela hoppet till en enorm utbyggnad av kärnkraften. En utbyggnad som om den ska lyckas skulle ha inletts igår. Den erfarenhet som finns från andra länder när det gäller utbyggnad av kärnkraft är att det tar tid och kostar pengar. Innan man kan börja bygga ska det projekteras, ritas, upphandlas och alla former av tillstånd ska kunna fås. Kan vi gissa att här har vi förklaringen till att Ebba Busch och Romina Pourmokhtari gav Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier sparken tidigare i år trots att hennes förordnande inte går ut förrän 2025. Socialdemokraterna har tydligen gjort en anmälan till KU om detta. Hon fick sparken utan att det angetts något skäl till varför hon skulle bytas ut. Man kan ju inte skriva i motiveringen att man vill ha en generaldirektör som lyder Makten och inte är en tjänsteperson som lyder lagar och regler!

Statliga Vattenfall kommer hur man än vill ha det att få en avgörande betydelse för en utbyggnad av kärnkraft i Sverige. Hur villiga till detta man är kan vi fundera över. Men som statligt företag så är det ju inget annat att göra än att lyda ägaren, dvs Regeringen. Vattenfall håller på med en förstudie vad det gäller att bygga ny kärnkraft. En förstudie som ska vara klar nu vid årsskiftet. Samtidigt har Vattenfall deklarerat att man kommer inte att offentliggöra resultatet av förstudien. Det hela blir kanske inte så positivt för kärnkraften som man från ägaren önskar så det är kanske bäst att hålla tyst om resultatet. Hur som helst handlar väl förstudien om att bygga två små s.k. SMR-reaktorer i anslutning till Ringhals. Det handlar alltså inte om någon massiv utbyggnad av fullskaliga reaktorer som Ebba och Romina och resten av gänget räknar med.

- "På kommersiell grund så kommer det inte vara möjligt att bygga de storskaliga reaktorerna, ens på lång sikt."

Färdiga åsikter att bruka helt gratis
Citatet ovan från Vattenfalls vd Anna Borg kanske förklarar lite varför Vattenfalls förstudie handlar om ett par små s.k. SMR-reaktorer och inte stora kärnkraftsreaktorer som Ebba, Romina och gänget sätter hela sin prestige på en massiv utbyggnad av. Vi kan förstår varför Vattenfall kommer att hemlighålla resultatet av förstudien. Enligt Vattenfall är det ungefär dubbelt så dyrt att bygga ny kärnkraft som att bygga ny vindkraft. Vi skattebetalare kan alltså vara beredda på att vi kommer att få punga ut med stora slantar för att Ebba, Romina och de andra kärnkraftskramarna ska kunna få sina drömmar uppfyllda.

Oberoende av de ekonomiska bristerna så finns det i princip ingen som kan åta sig att bygga under den tid det handlar om ifall allt ska vara klart om dryga 20 år. Det finns tre möjliga byggare i världen. Franska EDF. Dom håller just nu på med en reaktor i Frankrike (Flamanville 3) och två i Storbritannien (Hinkley Point C). Båda projekten är kraftigt försenade och enormt fördyrade jämfört med budget. EDF är enormt skuldsatta med en skuld på motsvarande 700 miljarder kronor och franska staten fick ta över för att rädda bolaget i somras. EDF har förklarat att man inte kommer att bygga några fler reaktorer av den typ man bygger nu. Och det ligger långt fram i tiden innan man har någon ny version på gång. Exit EDF för Sverige!

Sedan har vi amerikanska Westinghouse som håller på att bygga två reaktorer i USA. Byggena är kraftigt försenade och fördyrade och sedan delvis stoppade när Westinghouse gick i konkurs! Nukegate kallar man den skandalen. Det har lagts 10-tals miljarder för att få ett halvfärdigt bygge som troligtvis aldrig färdigställs. Westinghouse har fått nya ägare som färdigställt några byggen - enormt försenade och fördyrade. Exit Westinghouse för Sverige!

Slutligen har vi sydkoreanska Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Utanför Sydkorea har man byggt några reaktorer i Förenade Arabemiraten. Men det är knappast troligt att Sverige skulle ge sig i kast med ett så pass osäkert kort. Exit KHNP för Sverige!

Ebba, Romina och resten av kärnkraftskramargänget får troligtvis vända sig till Kina för att få byggt några stora kärnkraftsprojekt i Sverige. I varje fall om man ska hinna med detta på dryga 20 år. Vad det gäller små SMR-reaktorer så finns det ju faktiskt inga sådana än, förutom på ritbordet. Nuscale, som beskrivs som flaggskeppet inom utvecklingen av SMR, små och modulära kärnreaktorer, lade för några månader sedan helt ner sitt projekt med SMR. Eller man ska kanske vända sig till Ryssland?

Jag är rädd kära Ebba, Romina och ni andra att ni får nog fortsätta att bara drömma.

Sedan är ju Ebba Buschs tal om planerbar kärnkraft som tuffar på 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året en ren lögn. Kärnkraft är en ytterst farlig verksamhet. En olycka skulle få katastrofala följder. Alltså är säkerhetsmarginalen mycket hårt satt. Vid minsta problem får man stänga ner reaktorn. Helt plötsligt försvinner en mycket stor elproducent och skapar bekymmer i elnäten. Jag såg en liten sammanställning av problem i Sverige och Finland (som är de nordiska länder som har kärnkraft) under några veckor:
25 nov försvann hela Forsmark 3 mitt i natten.
29 nov runt midnatt drogs Olkiluoto 3 ner till halv effekt.
29 nov försvann hela Ringhals 4 mitt i natten.
29 nov mitt på dagen försvann Olkiluoto 3 helt och hållet.
6 dec tvingades Ringhals 4 ner till 50 procent.

Kärnkraft tuffar inte på 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Istället krånglar reaktorerna och får av säkerhetsskäl oplanerat stängas ner, dom får stängas ner längre perioder för planerad service och dom får stängas ner för planerad laddning med nytt bränsle. Den effektiva tiden som en reaktor är i full drift är ungefär motsvarande vad ett vindkraftverk är i drift.

Men, som sagt, det finns optimister som tror på kärnkraften fortfarande. Hur man ska göra med det livsfarliga radioaktiva avfallet i 100.000 år tycker jag inte att man berättat färdigt om än.

Läs:
S KU-anmäler Busch och Pourmokhtari. - Aftonbladet
Vattenfall: Kommer inte att publicera förstudien. - Svenska Dagbladet
Vattenfall: Ny kärnkraft inte kommersiellt lönsamt. - Landets Fria Tidning
Finns ingen som kan bygga kärnkraft i Sverige. - Aftonbladet
Kärnkraften visar själv hur fel lobbyisterna har. - Expressen debatt
Kärnkraftverk bör byggas i en tät serie. - Svenska Dagbladet debatt

Inga kommentarer: