söndag 24 december 2023

God Jul

» Låt ljusen lysa upp.

Förra vintern var väl nästan skenande elpriser det stora samtalsämnet. Den stora skulden till dessa höga elpriser hade det korkade system som används för att sätta priset på den s.k. elbörsen. I Sverige hade vi god tillgång till billig el. Vi hade istället ett stort överskott som vi exporterade. Nere i Europa rådde istället brist på energi. Den franska kärnkraften krånglade i mycket stor utsträckning. Vanligtvis är Frankrike en elexportör, men krånglande kärnkraft gjorde att Frankrike istället ofta tvingades importera el. I Europa är naturgas en stor energikälla. Ukrainakriget och konflikten med Ryssland skapade stor brist på naturgas eftersom Ryssland exporterade stora mängd naturgas till t.ex. Tyskland. Lägg till att Tyskland beslutat att avveckla sin kärnkraft.

Allt detta gjorde att Sverige exporterade stora mängder elström till våra grannländer, bland annat Tyskland osv. Och eftersom det där rådde brist på elström skenade priset. Och eftersom priset sätts på det sätt som det görs så fick vi i Sverige också betala överpris på elen.

Lägg till detta Ebba Buschs debacle med kompensationen till de svenska konsumenterna. Där hennes löften oftast inte hade någon överensstämmelse med verkligheten.

Hur som helst så ser det ut som om man i Europa har fått bättre kontroll på sin energitillgång. Den franska kärnkraften fungerar mycket bättre för tillfället. Så länge inget oplanerat händer! Lägg till detta att lagren av naturgas i främst Tyskland nu är överfulla genom leveranser från andra håll. Elpriset beräknas alltså inte skena i Europa, och det innebär att den svenska exporten av el inte heller kommer att innebära att elpriserna i Sverige kan förväntas skena.

Det är bara att hoppas på att inget oplanerat kommer att hända med den planerbara kärnkraften. Vindkraften producerar på och de svenska vattenmagasinen är rejält fyllda. Vi kan ju inte direkt påstå att vi haft brist på nederbörd.

Så, jag kan önska er alla en riktigt God Jul, ni kan med gott samvete låta alla små lampor brinna och lysa upp den mörka årstiden.

Efter förra chockvintern: Billigare el väntar. - Svenska Dagbladet

God jul på er alla

Inga kommentarer: