torsdag 21 december 2023

I morgon vänder det

» Paniken borde sprida sig.

Så är vi då där igen med en ny väljarundersökning att fascineras av. Denna gången är det Dagens Nyheters undersökning, som görs av Ipsos. En undersökning som borde vara en kalldusch för Ulf Kristersson och Moderaterna. Nedgången för Moderaterna fortsätter och partiet är nu nere i lika dåliga popularitetssiffror som när Anna Kinberg Batra en gång i tiden fick sparken och Ulf Kristersson fick ta över. Är det dags för Ulf Kristersson att inse verkligheten? Att lägga sig pladask för Sverigedemokraterna för att få behålla Makten lönar sig inte. Det är SD som tjänar på det. Lägg till att Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter att parkera sig under 4%-spärren. Detta medan Centern och Miljöpartiet i varje fall ligger över tidigare nämnda spärr och de fyra Rödgröna partierna fortsätter att ha en klar majoritet i väljaropinionen. Att Sverigedemokraterna nu ensamma är klart större än alla de tre regeringspartierna i den Brunblå sörjan tillsammans borde vara en katastrof för Ulf Kristersson. 21% av svenskarna stödjer de tre regeringspartierna i den Brunblå sörja som påstås styra vårt land. Så här ser siffrorna ut:

Sven Tycker för färdiga idéer
Socialdemokraterna 35% (-1)
Sverigedemokraterna 24% (+3)
Moderaterna 15% (-1)
Vänsterpartiet 9% (+1)
Centerpartiet 5% +1)
Miljöpartiet 4% (-1)
Kristdemokraterna 3% (-1)
Liberalerna 3% (±0)

Överlever du det här Ulf Kristersson? Faktum är att jag faktiskt tror att Ulf Kristersson överlever de här katastrofsiffrorna ännu en tid. Man avpolletterar helt enkelt inte partiledaren/statsministern bara så där så länge det inte finns något specifikt att skylla på. Men, kanske är det så att den underdåniga politiken genom Tidöavtalet kan fräschas upp. Kanske får vi se att Moderaterna säger Nej till idéer från Sverigedemokraterna på ett tydligt sätt. Kanske börjar man distansera sig lite från Sverigedemokraterna. Kanske är det så att det inom Moderaterna (och Liberalerna...) kan börja spira någon form av revolution mot krypandet inför Jimmie Åkesson. Eller också har man helt enkelt gett upp. Så länge man kan hålla Socialdemokraterna (och ännu värre Vänsterpartiet och Miljöpartiet) borta från Makten så är man villiga till att offra som helst. Till och med att utplåna det egna partiet?

Läs:
DN/Ipsos: SD större än regeringspartierna. - Dagens Nyheter
Moderatledare brukar få sparken med så här låga siffror. - Tomas Ramberg i Dagens Nyheter
Kör bara på är inget gott råd när SD äter upp Moderaterna. - Dagens Nyheter ledare
♥ ♥ ♥
» Nya klavertramp.

- "Myndigheters verksamheter så långt som möjligt bedrivs i öppna former under insyn av allmänhet och massmedia. Var och en som huvudregel har rätt att läsa de handlingar som finns hos myndigheterna".

Så heter det. Det innebär att de handlingar och korrespondens som t.ex. en minister har i sitt uppdrag har allmänheten rätt att ha insyn i. Om en minister skriver ett brev till en företagsledare som en del av sitt uppdrag som minister så ska svenskarna ha rätt att läsa vad ministern lovat / krävt från företagsledaren. I dagens moderna samhälle handlar det kanske om att skicka epost istället. Så ministrarna kan inte hur som helst radera de epostmeddelande man skickat som en del av sitt politiska uppdrag. Och naturligtvis måste det också gälla t.ex. de SMS som ministern skickar. Där hen lovar eller kräver av en företagsledare (ja, exempelvis en företagsledare...) så ska svenska folket ha möjlighet att se vad hen lovat / hotat / krävt / informerat om.

I en intervju med Dagens Industri berättar vår liberala Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari: - "Jag har ofta sms-kontakt med vd:ar för storföretag." Vad lovade hon dom då? Vilken information om vad Staten ska göra lämnade hon ut till dom? Vilka löften fick hon då från dom? Vilken information fick hon då från dom?

Ja, det får vi aldrig veta! För Romina Pourmokhtari raderar regelbundet sina SMS. Vad hon lovar, får löften om, det får vi aldrig veta. Det är ju praktiskt att använda SMS och inte gamla hederliga brev. Då lämnar det ju inga spår!

Läs:
Klimat- och miljöministern raderade alla sina sms till företagsledare. - Aktuell Hållbarhet
♥ ♥ ♥
» De egna slantarna är viktigast.

Bland de som är villiga att betala extra för möjligheten att titta på sport på TV:n (jag tillhör inte dom) så är det nog ganska välkänt att Viaplay har bekymmer. Som jag förstår det har man helt enkelt förköpt sig på att köpa rättigheter till olika idrottsevenemang. Något som nu straffar sig när man inte får in inkomster tillräckligt för att betala för alla de fantasisummor man betalt. Nu ska man höja månadsavgiften från 549 kronor till 699 kronor på ett abonnemang. Hur många är villiga att betala det? Dvs närmare 8.500 kronor för ett år! Bolaget är helt enkelt nära konken. Men det finns faktiskt de som tjänat på det. Den sparkade VD:n Anders Jensen har fått en trevlig bonus på 32 miljoner kronor utbetald. Undrar vad det var för paragrafer som utlöste den bonusen? För övrigt kan vi notera att även resten i ledningen fått kraftiga ersättningar. Det kan ju inte bero på att verksamheten gått bra... Men vi vet ju vart alla abonnemangsavgifterna går till i varje fall!

Viaplays haveri är en riktig grisfest. - Marcus Leifby Aftonbladet sport
Saftig ersättning även till Viaplays styrelse. - Dagens Media

Inga kommentarer: