tisdag 5 december 2023

Svens egen dag

» Sven en typisk Sven.

Idag har jag min namnsdag. Man kan tycka att jag efter alla dessa år ska komma ihåg att det är Sven den 5 december. Men icke sade Nicke. Jag blir påmind om det när min älskade hustru gratulerar mig! Jag läser mig till att Sven är ett fornnordiskt namn, som finns redan på runstenar i formen Suain. Det betyder "yngling" eller "tjänare". Jag väljer "yngling" och känner mig extra ung för en dag. Enligt statistiken finns det ca 98.400 som heter Sven medan ca 30.000 kallar sig Sven. Rubriken "Sven en typisk Sven" hänsyftar till att genomsnittsåldern för de som kallar sig Sven är 71 år. Vi börjar alltså bli gamla! Hur som helst så är jag ju själv 71 så det stämmer exakt.

Jag passar också på att fira att det idag är det 9700:ade Sven Tycker som skrivs. Under drygt 26 år har det alltså blivit ett Sven Tycker 9700 dagar. Nästa år ska det bli stort firande med 10.000! Om jag nu lever så länge och Internet inte har kraschat...
♥ ♥ ♥
» Ännu mer om den där planerbara kärnkraften.

Jag återvänder till Ringhals 4 som ju helt oplanerat fick stängas ner i onsdags. De planerade återstartstiderna har hela tiden fått skjutas upp. Men, som jag skrev igår så fick man tydligen igång reaktorn i varje fall igår. Fast inte i full effekt som planerat utan helt oplanerat fick reaktorn gå med begränsad effekt en tid. Fast om det gått som planerat så är den uppe i full effekt nu - om inget oplanerat inträffat.

Jag såg förresten att ryska / kinesiska hackare gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafield. Om jag förstår det rätt så har det pågått i många år utan att man märkt något. Kanske tur! Tänk om det hade hänt något?

Läs:
Brittisk kärnkraftsanläggning hackad. - Tidningen Global
♥ ♥ ♥

Sven Tycker alltid
» Berättigad fråga från Svenska Dagbladet.

Jag nämnde igår att Spotify skulle säga upp en ännu större andel av personalen. Det är kanske tur, tycker direktörerna på Spotify, att man vägrar skriva på kollektivavtal så att man kan sparka folk lite mer som man vill. Men i Svenska Dagbladet undrar i dagens tidning Erik Wisterberg om de rejält välbetalda direktörerna på Spotify är värda alla de miljoner dom får i ersättningar. Det är väl två saker som utmärkt Spotify, dels att man oftast inte lyckas få lönsamhet i verksamheten och dels att man har enormt förmånliga avtal med direktörerna. Kanske kan man spara där?

Apropå kollektivavtal så såg jag att danska facket nu varslar om sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls krav på kollektivavtal hos Tesla. Tesla ska inte kunna importera sina bilar via Danmark heller! Den danska fackliga rörelsen ställer upp för Metalls kamp mot Tesla och Elon Musks tro att han bara för att han är så rik kan göra som han vill. Metalls kamp mot Tesla är en kamp för anställda vid Tesla i hela världen!

Läs:
Är Spotifys chefer värda sina miljoner? - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥
» Pisa, inte pissa.

Den nya Pisa-undersökningen var väl ingen succé. Vi kanske ändå inte ska ta till oss allt för mycket undergångsstämning. Sverige ligger trots allt bättre än snittet inom OECD och den nedåtgående trenden är inte specifik för Sverige. Men vi försämrar faktiskt våra siffror mer än vad som sker generellt. Jag ska därför ge vår skolminister Lotta Edholm en stor eloge för att hon faktiskt är ärlig och har insett något.

- "Vår politik har präglats av en naivitet när det gäller friskolornas utveckling."

Bra sagt Lotta!

Läs:
Sverige rasar i Pisa – tappar stort i matematik och läsförståelse. - Dagens Nyheter
Skolverket om Pisa-tappet: Vi är regeringens verkstad. - Dagens Nyheter
Skolministerns självkritik: Vår politik har präglats av en naivitet. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: