onsdag 20 december 2023

Vi och Dom

» Vart tog slantarna vägen?

1995 gick 63% av svensk BNP till den offentliga sektorn. Till 2021 hade den siffran sjunkit till 49,5%! Offentliga sektorn, det är polisen, försvaret, service till äldre och handikappade, skolan, snöröjning, gatubelysning, pensioner, ersättningar till sjuka, vård av sjuka, vård och stöd till blivande mammor, renhållning i parken, stöd så att det finns kollektivtrafik även i glesbygd och uppräkningen kan fortsätta hur länge som helst.

Var har pengarna hamnat?
Om andelen av BNP som gick till den offentliga sektorn hade varit lika hög som den var för nästan 30 år sedan så hade den offentliga sektorn haft ytterligare 800 miljarder kronor att använda till service åt medborgarna. 800 miljarder, det är det är ungefär sju års svensk försvarsbudget.

Var har dom 800 miljarderna hamnat? Har de skattesänkningar som genomförts hamnat i vanliga jobbares fickor? Vi har avskaffat Förmögenhetsskatten. Vi har avskaffat Fastighetsskatten så att den som bor i en 30 miljoners villa inte betalar mer än den som bor i en 40-tals villa på 60 kvadrat. Vi har sänkt den s.k. Marginalskatten, dvs vi har sänkt skatten för de som tjänar mycket. Vi har infört skattesubventioner för den som bygger pool i trädgården. Vi har infört skattesubventioner för den som anställer någon för en sköta trädgården och rensa poolen.

Tänk vad 800 miljarder hade kunna göra för den svenska skolan, för den svenska sjukvården, för det svenska stödet till äldre och handikappade. Nu har den skapat ett antal nya miljardärer.

Tänk!

Läs:
90-talets stålbad är tillbaka helt i onödan. - Andreas Cervenka i Aftonbladet
Äntligen vill fler prata om de 800 miljarder som försvunnit. - Johan Jenny Ehrenberg i Dagens ETC
♥ ♥ ♥
» Grattis.

I dagarna fyller en av alla våra allra mest framgångsrika invandrare i Sverige år. Silvia Renate Sommerlath / Bernadotte fyller 80 år. Grattis! Men, hon är inte ensam om att vara framgångsrik invandrare. Så jag ska passa på att gratulera alla ni andra också!

xxxxx

Inga kommentarer: