torsdag 29 februari 2024

En skottdag med bekymmer

» Kommunrapport.

Det hör inte till vanligheterna att tidningarna ringer upp mig. Men idag ringde faktiskt en journalist och ville ha min (och Vänsterpartiets) syn på en lokal fråga i Åstorps kommun. Bakgrunden är att det handlar om förtroendet för kommundirektören.

För några dagar sedan fick högsta chefen på en av kommunens förvaltningar gå från jobbet. Hen får lön året ut (om hen inte får nytt jobb) men hen fick lämna sitt jobb. Bakgrunden är att hen under lång tid plockat ut ganska ansenliga summor i jour och beredskap. Vissa månader har hens redan tidigare goda lön fördubblats av den typen av ersättning. Meningen är att någon på förvaltningen har jour och beredskap nätter och helger för att kunna rycka ut. Men detta ska fördelas mellan att antal olika personer på förvaltningen. Tydligen har det inte fungerat så bra på denna förvaltningen. Högsta chefen har varit den som i allmänhet haft jour medan en underlydande chef haft det annars, men i begränsad omfattning.

Vad frågan handlar om är vilket ansvar kommundirektören haft för det inträffade. Det är han som attesterar lönerna för ett litet antal förvaltningschefer osv. Det var han som mer eller mindre nu gjorde klart för förvaltningschefen att hen fick gå. I tisdags var det sammanträde med Kommunfullmäktige. Ett sammanträde som egentligen skulle kräva ett eget tyckeri! Det hölls en votering i ett ärende. Denna förlorade vi i oppositionen med 13 - 8. Om jag säger att kommunfullmäktige har 31 ledamöter så kanske ni förstår lite. Det var nämligen så många i omröstningen som var jäviga att antalet ersättare inte räckte till för att fylla alla platser. 6 S, V och C röstade emot medan L inte kunde rösta alls eftersom jäv satte stopp för detta. SD + M + KD hade dock som vanligt majoritet.

Vad det handlade om var sammanträdesarvoden osv. Ett beslut som fick tas om pga slarv med formalia vid ett tidigare beslut. Nu handlade frågan om att man från majoriteten helt vill avskaffa en begränsning av hur många timmar för förlorad arbetsförtjänst man ska kunna få ersättning för under månaden. Vid förra mandatperioden gällde en begränsning på 16 timmar. En begränsning som en arbetsgrupp under förra mandatperioden ville höja till 32 timmar. Jag satt med i den arbetsgruppen och i den var alla partier representerade. Arbetsgruppen var helt eniga om att en höjning till 32 timmar skulle gälla i fortsättningen. Men, nu har alltså SD+M+KD fått majoritet och har tydligen svårt för att kunna sprida uppdragen så att vissa har väldigt många uppdrag och därmed mycket ofta behöver ta ledigt från jobbet. Jag försökte i debatten argumentera för att vi faktiskt för bara några år sedan var helt eniga om 32 timmar. Så varför ändra nu? Men det bet inte på vårt Brunblå styre.

Hur som helst så hade Socialdemokraterna önskat ett möte mellan "gruppledarna" för de olika partierna i frågan om förtroende för kommundirektören. Så efter att Kommunfullmäktigemötet avslutats möttes vi 7 stycken för att diskutera. Det framkom då att det redan för nästan ett år sedan uppmärksammats att det inte fungerade som det skulle när det gällde jour och beredskap på den aktuella förvaltningen. Kommundirektören fick då i uppdrag att se över detta. I slutet på året uppmärksammades det att det fortfarande inte hänt något utan det fortsatte som tidigare. Alltså fick kommundirektören på nytt i uppdrag att titta på det. Men inget händer förrän media plötsligt tar upp frågan. Tydligen efter "tips" från anställda på aktuell förvaltning. Då fick plötsligt chefen på förvaltningen gå och kommundirektören hävdar i en TV-intervju att han inget visste.

Alltså har vi från oppositionen (S + V + C) deklarerat att vi har inte förtroende för kommundirektören. L är något mildare, men kräver en offentlig ursäkt / förklaring från kommundirektören. SD + M har dock meddelat att dom trots allt fortfarande har förtroende för kommundirektören även om dom är mycket kritiska. Jag utgår ifrån att KD inte har någon annan åsikt även om dom inte var representerade vid mötet på kvällen.

Vänsterpartiet i Åstorp

Tydligen är det så att när man attesterar lönerna så ser man inte beloppet, man ser bara vad det handlar om. Jag måste ju erkänna att det måste kännas konstigt att attestera (dvs godkänna en utbetalning) utan att veta hur mycket det är. Jag har ingen stor erfarenhet av något sådant. Jag är visserligen ekonom i grunden, men det närmaste jag kommit är väl att jag vid min senaste anställning innan pensionen just pga min ekonomiska utbildning akut fick hoppa in och hjälpa till på den administrativa avdelningen istället. Erfarenheten av sådant innan dess rörde sig om ett par års sommarjobb under gymnasietiden då jag satt och skötte bokföringen på ett rederi i Helsingborg. Nu fick jag under ett par perioder bland annat hjälpa till med hanteringen av fakturor genom att kontera och attestera. Men jag hade ju aldrig godkänt en faktura utan att se hur mycket pengar det rörde sig om!

Hur som helst. Det är där vi är nu. Oppositionen har inget förtroende medan den styrande majoriteten har detta.

Läs:
Kommunal chef får gå med omedelbar verkan. - Helsingborgs Dagblad
Politikers förtroende för kommunchefen sviktar. - Helsingborgs Dagblad
Styret har fortsatt förtroende för kommunchefen. - Helsingborgs Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Det digitala samhället.

Jag var och handlade i min lokala ICA-butik tidigt i förmiddags. Urvalet är inte så stort i centralorten så det får oftast bli Ica Kvantum. Det är en ICA, en Lidl och ett par små butiker specialiserade på olika invandrargrupper som finns. När jag kom fram till kassan möttes jag av: - "Har du kontanter?" Det visar sig att hela betalsystemet med kort osv hade lagt av. Skottdagen! Tydligen tycker bankernas betalsystem att dagen inte finns. Eller något liknande? Lyckligtvis handlade jag inte för så stora summor idag, så jag hade faktiskt kontanter på mig så att jag kunde betala. När jag gick ut stod det två ur personalen som hade fått hedersuppdraget att informera alla nya kunder innan dom gick in att det var kontanter som gällde. Kön var lång vid uttagsautomaten som lyckligtvis finns i entrén. Jag misstänker att den tömdes så småningom.

Färdiga åsikter - helt gratis
Ytterligare ett skäl att kräva att kontanterna finns kvar. Kräv av affärer, serviceinrättningar osv att dom tar emot kontanter. Jag bojkottar redan ett par ställen som vägrar ta emot kontanter. Och framför allt, kräv av bankerna att dom har kontanthantering. Att bankerna fullgör sin uppgift, att förse sina kunder med kontanter så att man kan betala för sig. OCH, kräv av bankerna att dom har kvar kontantservice till affärer osv. Giriga banker har faktiskt en skyldighet också. Kräv av bankerna att dom inte motarbetar kontanter. För det gör dom idag!

Läs:
Skottdagen ger Ica problem med kortbetalningar. - Ny Teknik
Problem att betala med kort på Ica. - Expressen
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den där planerbara kärnkraften.

Ni vet den där planerbara kärnkraften som ju enligt vår kärnkraftsminister Ebba Busch bara går och går, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Nu ser jag att det tydligen hänt något oplanerat i Forsmark. En av de planerbara reaktorerna har oplanerat fått stoppas. Den kommer att stå stilla i varje fall till 5 mars. Men om nu kärnkraften går 365 dagar om året, kan det ha något att göra med att det är skottår i år så att det finns 366 dagar? Då ska den ju inte gå en dag!

Jag har fortfarande inte sett Ebba Busch ta tillbaka sitt yttrande om planerbar kärnkraft som fungerar 24 / 7 / 365. Kanske dags att inse att du ljuger som en borstbindare Ebba Busch! Planerbar? Pyttsan!

För övrigt ser jag att man nu 13 år efter härdsmältan ska försöka att med drönare ge sig in i en av de havererade kärnkraftsreaktorerna i japanska Fukushima för att se hur det ser ut där inne. Hur många hundra år det tar innan människor kan ta sig in förtäljer inte historien.

Läs:
Stopp i reaktor vid Forsmark. - Expressen
De små drönarna ska ta reda på mer efter härdsmältan. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: