lördag 17 februari 2024

Sven Tycker har lösningen

» Men mördandet fortsätter.

Det ryska angreppet på Ukraina fortsätter. Civila och utkommenderade soldater dödas på löpande band. Samhällets infrastruktur förstörs. När det en gång är över kommer det att kräva enorma summor att bygga upp allt igen. Men vapenfabrikerna jobbar treskift för att tillverka nya vapen och mer ammunition. Det internationella stödet till Ukraina är kompakt och även svenska vapenfabriker jobbar treskift för att förse Ukraina med vapen att försvara sig med. Stödet för Ukraina är mer eller mindre totalt. Den ryska attacken var faktiskt helt oprovocerad.

I Palestina fortsätter det israeliska mördandet som närmat sig folkmord. Det har redan dött fler i Gazakriget än i Ukrainakriget. Och när det gäller civila offer är skillnaden enorm. Den israeliska attacken var helt klart framprovocerad. Men, man kan också säga att Hamas attack var framprovocerad av ett Israel som utsatt Gaza för en mer eller mindre total blockad samtidigt som det från Israels sida förts en klart apartheidinfluerad politik på ockuperade Västbanken. Hamas attack var ett vidrigt dåd och att ta civila som gisslan är aldrig acceptabelt. Men, samtidigt sitter i Israel tusentals palestinier internerade utan rättegång. Dom är också en form av oskyldig gisslan.

Det har framkommit klara bevis för att det israeliska styret under Netanyahu medvetet gett stöd till Hamas så att dom kunde behålla makten i Gaza. Syftet med detta har varit att hålla den palestinska rörelsen splittrad och på sätt minska möjligheterna för en palestinsk stat.

Det står nu allt mer klart att målet för den israeliska attacken mot Gaza är att fördriva så många som möjligt av de mer än 2 miljoner palestinier som bor på det begränsade utrymmet ut ur Gaza. I Egypten håller man på att förbereda sig på en enorm flyktingvåg ut ur Gaza och in i Egypten.

Men Israel kommer med sin kollektiva bestraffning av 2 miljoner palestinier för en terrorattack inte att lyckas eliminera Hamas. Om man lyckas döda så många aktiva Hamasmedlemmar som möjligt kommer det bara att växa upp en ny ännu våldsammare grupp som vill hämnas.

- "Israel måste vinna kriget mot Hamas, men det går inte att uppnå på enbart militär väg."

Det finns ingen lösning utan en tvåstatslösning

Så säger den tidigare chefen för den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet, Ami Ayalon. Israel kommer aldrig att få en varaktig fred med säkra gränser förrän det finns en demokratisk palestinsk stat vid sidan om. Men något sådant vill de extrema nationalister som styr i Israel idag genom Benjamin Netanyahu aldrig acceptera. Deras mål är att fördriva palestinierna från Gaza och Västbanken så att ett Storisrael kan bildas. Alla miljoner flyktingar anser man att övriga arabländer ska ta hand om.

Medan vi jobbar på högvarv för att förse den ukrainska militären med vapen och ammunition drar vi in det humanitära biståndet till palestinierna i Gaza. Medan vi kritiserar den ryska aggressionen håller vi tyst med kritik av den israeliska aggressionen. Däremot har vi inga förbehålla att kritisera palestinsk terrorism. Ryssland bojkottas och blockeras (helt rätt). Men några sådana funderingar finns inte för Israel. Den nu aktuella Eurovisionsfestivalen var det inga problem att utestänga Ryssland från. Men när motsvarande krav kommer när det gäller Israel så påpekar man att Eurovisionsfestivalen inte är något politisk. Man ska inte blanda in politik i jippot! När det gäller Israel alltså, men gärna när det gäller Ryssland.

Intressant är att det israeliska bidraget är en ryska som bland annat uppträtt i det av Ryssland annekterade Krim!

Helt klart är att vi använder olika glasögon! Det går inte att fortsätta styras av rädsla för att bli beskylld för antisemitism samtidigt som vi låter islamofobin blomstra.

Det finns bara en varaktig lösning och det är att det skapas en palestinsk stat bestående av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza. Helt enligt FN:s resolution. Att Israel drar tillbaka alla bosättningar på ockuperad mark. Att den palestinska staten accepterar den israeliska staten. Att alla palestinska flyktingar från dagens Israel accepterar att dom inte kan återvända. Att FN garanterar både Israels och Palestinas säkerhet under en övergångsperiod.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

2 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du på fullt allvar att "alla palestinska flyktingar /…/ accepterar att dom inte kan återvända"? Det varken eller bör de ockuperade göra för sin ockupant. Palestinierna har rätt att återvända till sitt stulna land, det är kolonialisterna i Israel som får maka på sig.

Sven Tycker sa...

Jo, tyvärr tror jag att det är enda lösningen på en konflikt som kan fortgå i all evighet om det inte finns två separata stater som lever i fred bredvid varandra. Ett judiskt Israel och en palestinsk Palestina. Sedan hade naturligtvis det allra bästa varit att det bara var en stat som alla kunde bo i fred med varandra i. Men den drömmen är tyvärr orealistisk.