söndag 25 februari 2024

Ebba och Kärnkraften

» Spridda budskap.

Ebba Buschs fixering och förälskelse i kärnkraft är väl inget som någon har missat. Vi behöver inget trams som vindkraft. Bara vi kommer igång med att genomföra en rejäl utbyggnad av kärnkraften så är alla problem lösta. Billigt och utan problem med tillförlitligheten. Kärnkraften levererar ju billig och säker elenergi 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. I varje fall om inget oplanerat och oförutsett inträffar! Hur som helst lät det så för inte så länge sedan.

Så småningom har verkligheten börjat komma ifatt vår drömmande kristdemokratiska minister. Det tar tid har hon tvingats erkänna och hon har därför tvingats inse att det krävs nu en kraftig utbyggnad av t.ex. vindkraft innan vi ens kan ha någon kärnkraft klar. Hon beskyllde vår förra regering för att tvinga på våra motvilliga kommuner ”stålskogar av vindkraft”, som hon uttryckte det. Hon har på senare tid också tvingats inse att det inte alls är så där billigt som hon drömde hon. Hon har börjat inse att om det ska genomföras en utbyggnad med ny kärnkraft så måste skattebetalarna öppna plånböckerna vidöppna. Det krävs 100-tals miljarder i statliga garantier och subventioner.

Säg Nej till kärnkraften
Hon har också tvingats inse att en kärnkraftsutbyggnad är en mycket långsiktig plan. Den kan inte drivas igenom av en tillfällig regering som sedan riskerar att förlora makten året efter till någon som inte alls är lika entusiastisk till kärnkraften. Alltså har hon och resten av den Brunblå sörjan som påstås styra vårt land medgett att det krävs nog en blocköverskridande överenskommelse och förhandlingar mellan alla partier för att gemensamt komma fram till något.

- "Jag för som energiminister samtal med flera framträdande nuvarande och före detta socialdemokrater. Där lägger vi grunden för en hållbar energipolitik som inte sätter partipolitiska låsningar utan Sveriges bästa i centrum."

Så sade hon i en riksdagsdebatt nyligen. Dom andra partierna utanför den Brunblå sörjan verkar dock inte riktigt skriva under på den historiebeskrivningen.

- "Vi fick se ett färdigt papper som gick på remiss dagen efter." Så kommenterar Centerpartiet Ebba Buschs blocköverskridande förhandlingar.

- "Det som Fredrik Olovsson har fått är en möjlighet att titta på regeringens färdiga produkt precis innan den ska lämnas till riksdagen. Det är inga riktiga förhandlingar. Om man vill ha en överenskommelse behöver man ha riktiga politiska förhandlingar, där båda parter är beredda att ge och ta." Så kommenterar Socialdemokraterna Ebba Buschs blocköverskridande förhandlingar.

Vattenfall har ju fått i uppdrag av ägaren (alltså svenska staten) att bygga ny kärnkraft. Och detta håller man på att projektera. Men dom projekten kräver att staten gå in med enorma garantier om det ska gå ihop i slutkalkylen. I början av 2030-talet hoppas man ha en första reaktor igång. Då har man inte räknat med de enorma förseningar och fördyringar som präglat i stort sett allt byggande av kärnkraft i västvärlden. Glädjekalkyler som knäcker byggarna. Amerikanska Westinghouse gick i konkurs. Franska EDF fick räddas av att franska staten gick in och tog över ägandet - och skulderna!

För övrigt såg jag att Vattenfalls kärnkraft gick med förlust förra året. Det kunde man inte tro med de elpriser som gällde!

Det får väl bli så att man accepterar sydkoreanska KHNP:s erbjudande att bygga ny kärnkraft i Sverige. Sedan återstår bara att göra kärnkraften oberoende av kärnbränsle från Ryssland också...

Läs:
S: Busch bluffar om energiförhandlingar. - Aktuellt i Politiken
Vattenfall går vidare med kärnkraftsplaner – oklart hur många reaktorer det blir. - Ny Teknik
Förlust för kärnkraften – inget beslut om nybygge. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Sydkorea: Vi kan bygga kärnkraft till bäst pris. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Framtidens kärnkraft har ett ryskt problem – nu måste västvärlden ta fram sitt eget bränsle. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: