onsdag 7 februari 2024

Om att handskas med skattepengar

» Korruption.

Korruption är ett ökat problem i det svenska samhället. I en internationell jämförelse ligger vi fortfarande trots allt bra till. Men vi tappar i ligan! Organisationen Transparency International sammanställer varje år en lista över världens minst / mest korrupta länder. Med 100 poäng är man vad man kallar "ett mycket rent land". I den senaste sammanställningen har Sverige tappat från 85 poäng till 83 poäng. Och det är den sämsta siffran på 10 år.

De sju länderna i toppen är de fyra Nordiska länderna; Danmark (90), Finland (87), Norge (84) och Sverige (83) samt Nya Zeeland (87), Singapore (83) och Schweiz (82). Sverige är alltså i en internationell jämförelse ett land som är långt ifrån korrupt. Vi klarar oss mycket bra.

Jag vill ju bara tjäna en hacka
Vad är det då som gör att vi sjunker? Mycket enkelt kan det förklaras med "Upphandlingsraseri"! Kommuner, Regioner, Staten, ja vårt gemensamma samhälle i stort kan inte utföra sina tjänster själva utan allt (nåja, nästan allt...) ska upphandlas från privata företag. Tanken är att det ska spara pengar. Frågan är hur mycket det sparar? Någonstans ska detta privata bolag göra besparingar för att det ska kunna göras billigare än om man utför tjänsten själva. Det kan ske genom "minskad byråkrati", men det sker också genom lägre löner, sämre service eller sämre arbetsmiljö. Ibland handlar "besparingen" inte om något annat är skatteplanering. Kommunerna upphandlar kommunal service från privata företag. Det innebär att det privata företaget får lägre utgifter för skatter till staten (dvs lägre skatteinkomster för staten) genom att man kan göra avdrag för betald moms.

Men, upphandlingsraserier skapar också nya kostnader. Upphandlingarna ska genomföras. Tjänstemän ska begära in anbud, utvärdera anbud osv. Har man sedan otur överklagas beslutet och kostnaden för att göra själva upphandlingen ökar ytterligare. Eftersom privata entreprenörer oftast betalar lägre löner än t.ex. kommunala löner så blir skatteinkomsterna lägre. Det är alltså inte alls säkert att det där anbudet som låg lite lägre än vad det skulle kostat att utföra tjänsten själva i slutändan kanske inte alls blir billigare.

Lägg sedan till risken för korruption i samband med upphandlingarna. En risk som alltså gör att vi tappar i korruptionsligan.

Läs:
Sverige halkar efter på korruptionslista – upphandling största riskområdet. - Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Våra skattepengar.

Mer än 3 miljarder av de svenska skattebetalarnas pengar går upp i rök. Prestigeprojektet SAS har ju inte blivit någon god affär för skattebetalarna. När nu SAS ombildas med nya ägare så får vi väl bokföra de dryga 3 miljarder kronor som går förlorade på kontot för subventioner av flygresor.

Till stor sorg för Stockholm och Arlanda så är det i fortsättningen danska staten, en dansk investerare, AirFrance-KLM och Castlegate (kapitalförvaltare som tydligen satsar på flyget) som är de nya ägarna av SAS. Detta innebär med största sannolikhet att Kastrup i København ytterligare befäster sin roll som den klart ledande flygplatsen i Norden. Arlandas betydelse kommer att ytterligare minska.

Den stora nackdelen är väl att pengarullningen med skattepengar för att hålla flyget under armarna kommer att öka ytterligare.

Läs:
Miljarder upp i rök när SAS ska räddas. - SvD Näringsliv
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: