Idag är det löpandets dag. Instiftat för att få oss att röra på oss mer. Jag firade det hela med att ta en nästan 9 km lång löparrunda uppe i skogen på Söderåsen, på skogsvägarna där. Strålande skönt väder som nästan gav vårkänslor. En hel del var ute och promenerade, joggade eller bara rastade sina hundar och njöt i solskenet. Det enda irritationsmomentet hörde jag på långt avstånd. Ett gäng var ute och vädrade sina fyrhjulingar/motorcyklar! Dom hördes på flera kilometers avstånd. Visst är det fascinerande att trots den enorma tekniska utvecklingen så har man inte lyckats konstruera en ljuddämpare som fungerar på en motorcykel!
Hur som helst, ut och rör på er mer! Man behöver inte springa, det räcker med att promenera eller kanske cykla. Skrota elsparkcykeln! Ut och rör på er och njut av den friska luften - och tystnaden (för det mesta...)
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Förbered er på krig.
Ja, i varje fall var det detta som militärer och politiker försökte lura i oss i samband med konferensen Folk och Försvar. Nu blev det hela ju lite bad timing över det hela. Samtidigt som man hotade med att en rysk invasion låg för dörren så visade det sig att den svaga länken var snarast vårt IT-samhälle. Det är kanske viktigast att skapa ett samhälle som fungerar för allmänheten även när vårt digitaliserade samhälle lägger av.
Vi har ju till och med fått en civilförsvarsminister i moderaten Carl-Oskar Bohlin som har ansvar för det här. Hur fungerar det då? Vi rekommenderas att lägga upp ett förråd av basvaror så att vi klarar oss. Finns det basvaror att få tag på om något händer när vårt eget lager tagit slut? Att vårt "just in time" samhälle var sårbart lärde vi oss under Coronapandemin när all förbrukning var beroende av att det kom nya leveranser mer eller mindre dagligen. Har det blivit bättre?
Numera kan vi läsa om att allt fler mediciner är restnoterade. Många, mer eller mindre, livsviktiga mediciner finns helt enkelt inte att få tag på. Anledning? Har våra avreglerade apotek en skuld? Kan det faktum att tillverkningen av mediciner i allt större utsträckning flyttar till låglöneländer ha en betydelse? Finns det någon medicintillverkning kvar i Sverige? Är det läkemedelsbolagens girighet där det lönar sig mer med nya och dyra mediciner än de gamla beprövade som har betydelse? Finns det andra anledningar till att allt fler mediciner inte går att få tag på?
Min dotter har IBS och den medicin som är bäst för henne har varit restnoterad i mer än ett år. Nyligen lyckades jag få tag på ett par små förpackningar, men nu är den restnoterad ett antal månader igen. En restnotering som skjuts fram med 3 månader var tredje månad! Vad pågår?
Ett sätt att göra oss förberedda om kriget kommer är ju att se till så att det finns skyddsrum tillgängliga. Och skyddsrum som kan göras användbara och fungerande med kort varsel. Jag såg en artikel i Helsingborgs Dagblad som tittade på tillgången på skyddsrum i de skånska kommunerna. Överlägset bäst tillgång är det i lilla Perstorp som faktiskt har fler platser än innevånare. Sedan tittar vi på kommuner med extremt dålig tillgång till skyddsrum. En intressant insikt när man tittar på detta är att det är specifikt traditionellt moderatstyrda kommuner som ligger riktigt illa till. Båstad har platser till 0,99% av innevånarna. Vellinge ligger på 19,76%, Staffanstorp på 22,91% och Lomma på 28,07%. Kanske något för vår moderata civilförsvarsminister att fundera över?
Läs.
Perstorp har Skånes bästa tillgång på skyddsrum. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Terrorister här och där.
Miljöaktivister har i vårt land jämställts med terrorister från en del håll. Regeringsledamöter har ställt in arrangemang i rädsla för att miljöaktivister ska göra en kupp. Krav på straffskärpningar på miljöaktivism genom att jämställa med terrorism hör vi med jämna mellanrum.
Jag har själv svårt för att förstå meningen med att i protest mot dålig miljöpolitik attackera konstverk osv. När man gör den här typen av aktioner så måste väl ändå syftet vara att öka förståelsen för det man gör, inte att väcka avsky.
Jag läser om en annan form av aktivister/terrorister som tydligen härjar i Italien. Fleximan kallas han (eller dom...). Det handlar helt enkelt om att såga ner fartkameror utefter vägarna. Italien har i jämförelse med andra länder många fartkameror installerade. Kanske behövs dom? Trafikdöden i Italien är stor. Under 2022 dog 54 personer/miljoner innevånare i Italien. I Tyskland ligger den på 33, i Storbritannien på 26 och här i Sverige på 22 trafikdöda per miljoner innevånare. Som sagt, det skulle kanske behövas ännu fler fartkameror?
Läs:
Fartkamerornas fiende ”Fleximan” delar Italien. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den där kärnkraften.
Jag såg att i januari månad producerade den svenska vindkraften rekordmycket el. Elproduktionen från vindkraft var större än elproduktionen från kärnkraften.
Just nu blåser det bra och elpriset ligger rekordlågt. De senaste 5 dagarna har priset på Nord Pool legat under 25 öre/kWh i hela landet.
Samtidigt sjunker den svenska elkonsumtionen. Den svenska konsumtionen av el var under 2023 den lägsta på 30 år. Vi snålar, sparar och installerar olika åtgärder för att minska konsumtionen.
Som en effekt av detta var den svensk elexporten under förra året rekordhög. Vi har ett enormt elöverskott i Sverige som kan exporteras med ganska bra vinst för de svenska elproducenterna. Det är nästan så att kärnkraften går ihop...
Men, vi måste naturligtvis göra en enorm satsning på kärnkraft! Skattepengarna kommer att rulla för att få råd med de byggena.
Läs:
Rekordstor vindproduktion i Sverige – större än kärnkraften. - Ny Teknik
Blåsvädret pressar elpriset rejält. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar