söndag 11 februari 2024

Den ljuva framtiden är vår

» Fast Donald Trump bestämmer snart.

Om jag har förstått det hela rätt så ska den svenska Riksdagen snart rösta om det avtal som tecknats med USA om att amerikansk militär ska få tillgång till hela 17 svenska militärbaser och ha rätt att placera amerikansk militär och amerikanska militär utrustning i Sverige - utan att fråga först. Formellt kallas det hela för DCO, Defence Cooperation Agreement. Samarbete kallas det alltså. Men det innebär inte att svensk militär få åka till USA som dom vill och få tillgång till amerikanska baser. Det innebär bara att amerikansk militär får åka till Sverige och göra i princip som dom vill. Något undantag som säger att USA till exempel inte får föra in kärnvapen till Sverige finns inte. Sådana förbehåll har andra länder skrivit in. Men inte Sverige!

Vill man vara riktigt elak och konspiratorisk så innebär avtalet att Sverige accepterar att amerikansk militär ockuperar Sverige och tar över svenska militärbaser. Någon möjlighet för Sverige att ingripa mot amerikansk militär som uppför sig på ett sätt som inte var tänkt finns inte. Amerikansk militär får rätt att göra som dom vill!

Nu ska alltså den svenska Riksdagen godkänna avtalet (den amerikanska ockupationen...) inom kort. Låter väl demokratiskt och bra? Den politiska debatten i frågan har varit intensiv...

Donald Trump
Det låter väl intressant med det avtalet och sedan väljs Donald Trump till president i USA. Som det ser ut nu så leder Donald Trump nomineringskampanjen för att bli Republikanernas kandidat. Och faktum är att Donald Trump även leder opinionsundersökningar till att väljas som president i USA efter valet som hålls i november i år.

Så här svarade Donald Trump i dagarna på en fråga om vad som gäller för de NATO-länder som inte har en försvarsbudget på minst 2% (det har inte Sverige än...).

- "Nej, jag skulle inte skydda dig. Faktum är att jag skulle uppmuntra dem att göra vad fan de vill. Du måste betala dina räkningar."

Donald Trump (USA:s blivande president?) skulle alltså uppmana NATO:s fiender att attackera NATO-länder och USA skulle inte göra något. Så mycket är de där ömsesidiga förpliktelserna värda. Dom där förpliktelserna som gör att Sverige lovar att hjälpa Ungern och Turkiet - och USA....

Är det mer än jag som tycker att Sveriges Riksdag och dess riksdagsledamöter ska fundera en extra gång innan man skriver på något DCO, Defence Cooperation Agreement, med USA enligt det avtal som den svenska Brunblå sörjan och den svenska militären förhandlat fram med USA:s militär?

Läs:
Avtal om försvarssamarbete med USA undertecknat. - Regeringskansliet
Avtalet med USA stärker samarbetet. - Försvarsmakten
Avtal signerat – USA ska få tillgång till 17 militärbaser i Sverige. - Världen idag
MILITÄRAVTALET MED USA – utan förbehåll mot kärnvapen. - Svenska Freds
Hotade Natoländer med Ryssland. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: