torsdag 1 februari 2024

En helt ny fräsch månad

» Rapport från Finland.

Om 10 dagar vet vi vem som blir vårt grannland Finlands nya president, den trettonde i landets historia. Vårt broderland Finland och Island är i motsats till Sverige, Danmark och Norge fullvärdiga demokratier i Norden. Finland (och Island) är republiker och väljer i demokratiska val sitt statsöverhuvud. Och, det finns ingen som helst önskan i dessa länder att övergå till något så otidsenligt som en monarki.

Nu ska finska folket få välja mellan de båda finalisterna Alexander Stubb och Pekka Haavisto. Grattis Finland!

Faktum är att Finland faktiskt i sin ungdom hade planer på att göra Finland till en monarki. I oktober 1918 valde beslutsfattarna i Finland den tyske prinsen Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel-Rumpenheim till kung. Innan han hann resa till Finland tog 1:a världskriget slut med Tyskland som förlorare. Kung Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel-Rumpenheim kom på bättre tankar och valde att avgå och Finland blev en republik.

Kanske något att tänka för en del andra?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Konsekvent?

Vi kan till vår glädje konstatera att EU-länderna trots allt lyckades enas om ett rejält biståndspaket till Ukraina. Även Putinlakejen Orbán i Ungern blev "övertalad" att ställa upp. Det är bra att Europa (och Sverige...) ställer upp för våra ukrainska vänner.

Jag var ett tag orolig för att man skulle använda korruptionen i Ukraina som argument för att vara mer restriktiv med bistånd. Bistånd får ju inte hamna i fel händer. Sverige, och en del andra europeiska länder, har ju dragit in biståndet till UNRWA för akut hjälp i Gaza med argumentet att Israel hävdar att flera av de omkring 13.000 anställda har kopplingar till Hamas. Med det som argument ska alltså fler palestinier dö svältdöden tycker ansvariga. Det är tur att korruptionen i Ukraina inte har använts mot bistånd till ett annat land som utsätts för invasion från en militärt överlägsen granne.

Vi kan också notera att EBU inte anser att Melodifestivalen är något politiskt så man säger Nej till att stoppa deltagandet från ockupationsmakten Israel som idag bedriver vad många anser vara folkmord i Gaza. Däremot var det tydligen inte en politisk åtgärd när man stoppade deltagandet från Ryssland pga det ryska angreppet på Ukraina. Låt mig säga att beslutet att stoppa Ryssland var helt korrekt. Vad jag tycker om beslutet angående Israel kanske ni förstår.

Det råder en enorm rädsla för att kunna bli beskylld för antisemitism så kritik mot Israel hålls inne. Troligtvis också på grund av dåligt samvete för den antisemitism som funnits - och finns.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Brunblåas naturintresse.

Naturvårdsverket varslat 65 anställda om uppsägning. Det är 10% av personalen som ska sägas upp. Anledning? Vår miljöfientliga Brunblå sörja som styr vårt land drar ner på anslagen.

Tänker man överhuvudtaget på regeringskansliet?
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» KD-såpan fortsätter.

Jag läser att Ebba Busch är missnöjd med de frågor hon fick av Anders Holmberg i SVT:s 30 minuter. Hon tyckte tydligen inte att det var relevant att få frågor om petningen av Sara Skyttedal. Snarare hade SVT blivit kontaktade av KD flera gånger innan programmet för att påverka så att det inte skulle bli så mycket frågor om såpan Sara Skyttedal - Ebba Busch - Alice Teodorescu Måwe.

Tyvärr missade jag programmet, och det var ju just frågor i det ämnet som hade varit intressanta.

Känner du att det börjar brinna under fötterna Ebba?

Läs:
Ebba Buschs kritik mot Holmbergs frågor i SVT. - Expressen

Helt färdiga och vettiga idéer helt gratis

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: