söndag 4 februari 2024

Dagens kommunrapport

» Är det för bra betalt?

På onsdag har jag sammanträde med Kommunstyrelsen här i Åstorp. Då måste vi bland annat ta om beslutet om arvoden till kommunalråd och ledamöter osv. Det beslut som ursprungligen fattades inför den här mandatperioden blev överklagat eftersom man inte vid det ursprungliga beslutet skötte frågan om jäv på ett formellt korrekt sätt. Egentligen handlade överklagan om det faktum att den nya majoriteten (SD+M+KD) drev igenom ett beslut som innebar att det skulle finnas två heltidsanställda kommunalråd istället för ett som tidigare. Hur som helst har hela beslutet överklagats, och den överklagan har gått igenom så nu får vi ta om hela beslutsgången igen.

Som det är nu så är ju i princip alla de arvoden som betalts ut olagliga och ska betalas tillbaka. Allt från arvodet till Kommunstyrelsen ordförande till arvodet till en närvarande ersättare från den politiska oppositionen i Kultur- och fritidsnämnden. Men, på onsdag får vi göra om allt i Kommunstyrelsen. Sedan får väl Kommunfullmäktige också ta om beslutet. Fast deras beslut var detsamma. Men det sköttes väl helt enligt paragraferna där. Det är beredningen av beslutet i Kommunstyrelsen som är överklagat och nu får göras om.

Beslutet kommer att bli detsamma. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har majoritet och lär väl driva igenom exakt samma beslut som innan. Oppositionen, som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, lär inte ha möjlighet att göra någon förändring av beslutet. Det lär bli exakt detsamma. Fast det har kostat en hel del pengar att göra om beslutet - rätt!

Flygfoto över Åstorp
Det som är kontroversiellt är just det faktum att Sverigedemokraterna och Moderaterna inte kunde komma överens om VEM som skulle få tillsätta kommunalrådsposten. Så det fick bli en kompromiss, båda partierna fick vardera ett kommunalråd. En form av kompromiss som skedde i ett antal kommuner efter förra valet. Åstorp var inte ensamma om att plötsligt ha behov av två heltidsanställda kommunalråd. En annan kommun var det gamla SD-fästet Sölvesborg. En kommun som är lite större än Åstorp. Här tröttnade Moderaterna på att stödja ett ganska kaxigt och självsvåldigt Sverigedemokraterna under kommunalrådet Louise Erixon (Jimmie Åkessons gamla sambo...). Efter valet 2022 valde Moderaterna att liera sig med Socialdemokraterna istället och man tillsatte vardera ett kommunalråd på heltid. Men då tog det fyr rejält i Sverigedemokraterna och Louise Erixon som blev av med sin heltidstjänst och makten. Det var ju ren skandal att tillsätta två heltidskommunalråd tyckte Sverigedemokraterna (i Sölvesborg alltså, men inte i lite mindre Åstorp). Partiet drog igång en namninsamling för att kräva en folkomröstning i frågan. När kommunen fick in namnlistorna gick man i sedvanlig ordning, som man alltid gör vid dylika tillfällen, igenom listorna för att kontrollera så att de som skrivit under hade rätt att göra det (boende i kommunen, rätt ålder osv). Eller så att man inte skrev under flera gånger. Vilket det visade sig att Louise Erixon själv hade gjort - tre gånger till och med. Efter kontrollen visade det sig att namnlistorna inte var tillräckligt långa. Så det blev ingen folkomröstning. Däremot ännu mer bråk. Senaste nytt är att två av kommunrevisorerna polisanmälts för förtal av ekonomichefen i kommunen sedan han fått bära hundhuvudet för att man granskat namninsamlingen FÖR nitiskt. Den sverigedemokratiska ordföranden för revisionen som polisanmälts för förtal är visst släkt med...

Nåja, det var om Åstorp det skulle handla. Förra mandatperioden styrdes Åstorp av en minoritet bestående av S+C+V som tillsatte ett kommunalråd på heltid, Ronny Sandberg (S). Sedan fanns det ett oppositionsråd på halvtid, Roger Nielsen (M). Oppositionsråd finns för att även oppositionen ska ha en möjlighet till insyn i vad som händer. Efter valet kunde alltså SD och M inte komma överens om vem som skulle tillsätta ett kommunalråd. Roger Nielsen (M) kunde ju inte bara sparkas ut och Sverigedemokraterna var ju störst så dom kunde ju inte vika sig. Alltså blev det två, Peter Lindberg (SD) och Roger Nielsen (M) medan Socialdemokraterna har ett oppositionsråd på halvtid i Bitten Mårtensson. Vi i oppositionen stödde inte majoritetens prestigekompromiss om två kommunalråd. Men SD+M+KD har majoritet och kan driva igenom vilka beslut dom vill. Arvodena i övrigt är inget kontroversiellt.

Alltså kommer på onsdag samma beslut som förra gången att klubbas för att skickas till Kommunfullmäktige för slutligt beslut. På ett formellt korrekt sätt får vi hoppas. Ingen ändring, men lite kostnader alltså.

Kanske ska jag lägga till att Roger Nielsen (M) nu har avgått som heltidskommunalråd. Sedan den moderata ordföranden för Bildningsnämnden tvingats avgå har Roger Nielsen valts till ordförande i Bildningsnämnden. Ett uppdrag som har ett fast arvode, dock inte på heltid. Till detta har han en del andra uppdrag lite här och var som han nu får ersättning för när han inte längre redan har ett heltidsarvode. Lägg till att om allt detta inte kommer upp i en heltid så lär han tvingas få en hel del ersättning för förlorad arbetsinkomst också. Min gissning är att han kommer upp i en heltid ändå...

Kanske kan det finnas anledning att fortsätta titta på arvodena till kommunalråden rent allmänt i Sverige. Lite följer ersättningen storleken på kommunen. Högst ligger Stockholm där Karin Wanngård (S) har 148.995 i månaden. Lägst ligger Roland Boman (Framtid i Jokkmokk) som får 33.580 kronor för att vara kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk. Jag tror dock inte att det ens är en heltid i den lilla kommunen. Intressant är däremot att varken Göteborg (plats 19) eller Malmö (plats 23) finns med på tio-i-topp. På platserna 2-5 kommer istället 4 mycket mindre men moderatstyrda kommuner, Kävlinge, Nacka, Vellinge och Lomma.

Jag läser listan i tidningen Dagens Samhälle som följer upp med en artikel som har rubriken: - "Statsvetaren om arvodestoppen: M mer generösa mot sig själva än S." Låt oss fortsätta med ett citat som inleder artikeln:

- "Mindre storstadskommuner med långvarigt M-styre dominerar listan över kommuntoppar som har bäst betalt. Moderata politiker är bäst på att ge sig själva höga arvoden i förhållande till folkmängd."

Undrar vad det beror på?

Åstorp - Söderåssstaden

Hur som helst på onsdag så får vi samlas och göra om alltihop. Det får väl bli så att vi som inte tycker att prestigen är ett tillräckligt motiv för två kommunalråd helt enkelt inte deltar i beslutet när den Brunblå sörjan i kommunen driver igenom beslutet igen.

Läs:
Så mycket tjänar toppolitikerna i svenska kommuner – hela listan. - Dagens Samhälle
Statsvetaren om arvodestoppen: M mer generösa mot sig själva än S. - Dagens Samhälle
Ordföranden för revisorerna polisanmäls – anklagas för förtal av hög kommunal tjänsteman. - Blekinge Läns Tidning
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: