tisdag 6 februari 2024

Samiska Nationaldagen

» Ska vi straffa EU?

När det var folkomröstning om det svenska medlemskapet i EU tillhörde jag de som röstade Nej. Det är inte ett beslut som jag ångrar idag. Däremot stödjer jag inte kraven på en Swexit! Och det kanske en del har lite svårt för att förstå hur jag får ihop det. Kanske om jag säger så här: - "Det är lättare att gå in än att gå ut" så förklarar det en hel del. Britterna har lärt sig att det var inte så lätt att lämna. Det skapar enorma problem att lämna en organisation som EU. Har vi gått med så är det nog enklast att stanna kvar.

Rösta i EU-valet
Ska vi verkligen sabotera EU inifrån undrar jag däremot? När jag läser Henrik Torehammars rader i gårdagens Svenska Dagbladet börjar dock tro att man inom Moderaterna funderar på att sabotera EU från insidan. Det förekommer tydligen spekulation om att man ska erbjuda sverigedemokr... f'låt moderaten Maria Malmer Stenergard posten som svensk EU-kommissionär. - "Frågan är för tidigt ställd" kommenterar tydligen Maria uppgiften. Hur som helst så kan det ju inte bli sämre för Sverige...

Läs:
Skapade krisen – var maximalt Buschig. - Henrik Torehammar i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Gunnar Strömmers drömmar.

Jag hade ju lite funderingar igår över vår moderata justitieminister Gunnar Strömmers drömmar om en enorm utbyggnad av den svenska kriminalvården. Nä, förlåt, när Gunnar Strömmer drömmer så handlar det inte om kriminalvård. Det handlar om ren och skär inlåsning och bestraffning. Gunnar Strömmer tror faktiskt att människor blir bättre människor av att sitta inlåsta. Har "kräket" bara suttit inspärrad i 10 år så är han när han släpps ut en mycket bättre människa som inte längre kommer att begå brott. Han tror nog också att långa fängelsestraff fungerar avskräckande. Och alla vi andra kommer att känna en riktig tillfredsställelse när vi vet att "kräket" som begått brottet verkligen får sona sina handlingar.

Om Gunnar Strömmers drömmar går i uppfyllelse så är det i princip bara Turkiet i Europa som har fler inlåsta än Sverige. USA leder väl världsligan tillsammans med en del diktaturer. Och USA har ju verkligen lyckats bekämpa brottsligheten. Där behöver man inte vara rädd för att gå ut? Eller hur det nu är?

Läs:
Personalen på fängelser och häkten måste fördubblas. - Dagens Nyheter
Strömmer mot Europatoppen i inlåsning. - Tomas Ramberg i Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vår egen inhemska rasism.

Idag är det som jag har satt som huvudrubrik den samiska nationaldagen. Det kan vara nyttigt att påminna om detta när vi diskuterar rasism i Sverige och runt om i världen. Det svenska samhällets behandling av samerna är inget vi har anledning att vara stolta över - tvärtom.

Läs och Titta:
Forskare: Sverige har en kolonial relation till Sápmi. - Tidningen Syre
Fira samernas nationaldag med SVT Sápmi. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: