torsdag 15 februari 2024

Torsdag men ingen ärtsoppa

» Tur vi bor i lugna Sverige.

Jag vet faktiskt inte varför just masskjutningen i Kansas City efter Super Bowl fått så stor publicitet i Sverige. Masskjutningar förekommer regelbundet i USA och i det här fallet var det om jag förstått det rätt "bara" en död, men ganska många skadade. Men hur som helst så ska vi vara tacksamma för att vi bor i ett trots allt ganska lugnt land som Sverige. Där den här typen av händelser i stort sett aldrig händer

Sätt dom bakom galler - men det löser inte problemet
Det verkar snarast vara paniken efter skjutandet som förorsakat mest skador. Ett 20-tal skadade, bland annat flera småbarn. Förra året mördades 182 personer i Kansas City vilket kanske ska jämföras med Sverige där antalet mord sedan 2000 pendlat mellan 80 och 120 med ett rekord 2020 då det kröp upp precis över 120.

Men, vi lever faktiskt i ett trots allt lugnt land. Jag undrar verkligen varför den här händelsen egentligen överhuvudtaget nådde Sverige? Masskjutningar (som det kallas när flera personer blir drabbade) hör till vanligheterna i USA. Vilket naturligtvis hör samman med den stora tillgången till skjutvapen. Medan vi diskuterar att människor överhuvudtaget har tillgång till vapen diskuterar man i USA om man ska få bära skjutvapen i skolan, om man ska få bära skjutvapen fullt synligt i affären osv.

Att hårda straff inte löser några problem med kriminalitet är väl USA ett talande exempel på. USA är väl den västerländska demokrati som har störst andel av sina innevånare inlåsta i fängelser. Det löser inte problemet med kriminalitet! Det skapar bara ännu mer våldsamma kriminella. Men så långt tänker inte vår justitieminister Gunnar Dömme.. f'låt Strömmer. Som nu håller på att fylla våra fängelser till bristningsgränsen. Medan dom sitter inlåsta begår dom inte brott, men när dom kommer ut är dom en ännu värre brottsling.

Jag tror att anledningen till att denna händelse överhuvudtaget nått Sverige är att den skedde i samband med Super Bowl. Något som jag egentligen inte begriper det svenska intresset för. Det är ju för fasiken en sport vi knappt sysslar med! På tal om Super Bowl så såg jag att fotbollsspelaren Lionel Messi fått motsvarande 145 miljoner kronor för att under en 60 sekunders TV-reklam göra reklam för en öl! Det ölbryggeriet måste verkligen räkna med en kolossal försäljningsökning för att dom visat 60 sekunders reklam mitt i Super Bowl finalen! Lionel Messi skrattar väl hela vägen till banken! Det är ju verkligen vad man förknippar ett fotbollsproffs med - öl!

Läs:
Vapen, polis, spring – panikscener vid parad. - Aftonbladet
Vi får inte färre brottslingar för att fängelsetiden ökar. - Tidningen Syre
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» KD-såpan fortsätter.

Sedan Socialdemokraterna tydligen precis fått sin första politiska vilde i Sveriges riksdag i Jamal El-Haj som uppenbarligen ansåg att hans ansvar gentemot sina väljare och det palestinska folket var viktigare än att lyda direktiv från partiet har han nu fått flytta sitt arbetsrum. Han hamnar ihop med den f.d. sverigedemokraten och f.d. Mod:aren Elsa Widding i "Vildarnas korridor". Tydligen har Jamal El-Haj fått erbjudande från partiet Nyans men tackat Nej.

Hur som helst så har tydligen Kristdemokraterna nu också fått sin politiska vilde i EU-Parlamentet. KD-såpan fortsätter helt enkelt. Sara Skyttedal har meddelat att hon lämnar Kristdemokraterna! Men hon sitter kvar i EU-Parlamentet mandatperioden ut.

Jag ska erkänna att jag har lite svårt för att ha en klar åsikt när det gäller politiska vildar. Det som kallas politisk vilde är den som lämnar sitt parti (eller utesluts) men väljer att sitta kvar på det mandat man valts in på men utan anslutning till det parti man valdes in för. De politiska partierna tycker det är självklart att man ska lämna sin stol så fort man inte längre representerar partiet.

Sara Skyttedal som politisk vilde
Men är det så självklart? Man kan ju lämna sitt parti (uteslutas ur sitt parti) av olika anledningar. Låt oss å ena sidan ta f.d. kristdemokraten Sara Skyttedal. Hon lämnar KD sedan hon blivit putt över att hon inte nomineras på listan till det kommande EU-valet. Hon har hoppat av och på listan i lite olika omgångar och av Ebba Busch bland annat beskyllts för att medan hon var utanför listan haft kontakt med SD istället. Är man sur på partiledningen för en sådan sak så tycker jag uppriktigt sagt att då lämnar man också sin post.

När det gäller Jamal El-Haj är läget lite annorlunda. Han har uteslutits ur partiet för att inte ha följt partipiskan. Han ansåg uppenbarligen att hans ansvar gentemot hans väljare var viktigare än partidisciplinen. Grundorsaken är uppenbarligen att han valde att gå på ett palestinskt möte som partiet avrådde honom från eftersom det vid mötet även deltog representanter för tvivelaktiga grupper. Jamal El-Haj, som är palestinier, tyckte istället att hans ansvar gentemot hans palestinska väljare var viktigare än partipiskan. I ett sådant här fall så handlar ju det faktum att han blir politisk vilde att han (om man ska hårdra det) bara fullföljer den politik som han valdes för att föra. Och i sådana fall har jag en mycket större förståelse för att man väljer att fortsätta som politisk vilde.

När det gäller f.d. SD:aren Elsa Widding är det ju faktiskt ungefär samma situation som för Jamal El-Haj. Hon har inte ändrat åsikt sedan hon en gång valdes in. Hon driver korkade konspirationsteorier, idiotiskt vaccinationsmotstånd och liknande korkade dumheter. Det gjorde hon redan när hon valdes in i Riksdagen och hon har inte kommit på mer vettiga tankar sedan dess. Däremot försöker ju Sverigedemokraterna tvätta ytan medan Elsa Widding håller fast vid sina dumheter. Alltså har jag viss förståelse för att hon väljer att sitta kvar som partilös politisk vilde.

Men som sagt, Sara Skyttedal är sur på sin gamla partiledning och putt över att ha blivit petad. DEN såpan ska bli fortsatt kul att följa!

Läs:
Skyttedal lämnar KD – blir vilde. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Siffernörden slår till.

Slutligen kan jag inte låta bli att frossa i den senaste väljarundersökningen som jag hittar i Svenska Dagbladet. Det är Demoskop som gör undersökningarna för Svenskan. Så här ser siffrorna för februari ut med en jämförelse med förra månaden inom parentes:

Sven Tycker något varje dag
Socialdemokraterna 36,6% (-1,1)
Sverigedemokraterna 21,2% (-0,7)
Moderaterna 18,6% (+0,3)
Vänsterpartiet 6,6% (-0,5)
Miljöpartiet 4,2% (±0)
Centerpartiet 4,0% (+0,3)
Kristdemokraterna 3,4% (-0,1)
Liberalerna 2,8% (+0,7)

Det är andra månaden i rad som SD nu tappar stöd. Men fortfarande har man ett rejält försprång över Moderaterna. De Rödgröna har ett fortsatt försprång över den Brunblå sörjan även om det krymper. Fast det är tydligen "övriga partier" som har störst ökning! Vad det nu är för stollar? Som andra undersökningar så har vi fyra partier i botten som kretsar kring 4%-spärren och dom har alla det gemensamma att det är Mp och C som ligger mer eller mindre över medan L och Kd ligger mer eller mindre stadigt placerade under strecket.

Det ska bli spännande att se hur Uffe ska lösa det här. Fortsätter KD-såpan så finns det väl ingen som kan ha förtroende för det partiet? Och åker både L och KD ut så lär Uffe få stora problem. Samtidigt kanske Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ska fundera på om det kanske inte är dags att föra Sossepolitik istället för att bara leka följa John med högern?

Läs:
Kanar nedåt i opinionen – rätt tydligt trendbrott. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: