söndag 30 oktober 2022

Det här med klockor

» Det kan ta tid.

Jag förutsätter att ni alla gick upp klockan 03:00 i natt för att skruva tillbaka era klockor till 02:00. Jag gissar också att ni precis som jag då passar på att korrigera alla dom där klockorna som sedan senast har hunnit gå en eller ett par minuter fel. Sedan har vi alla dessa digitala klockor som kräver ingenjörsexamen för att lista ut hur man ställer om tiden på dom. För naturligtvis har man inte sparat instruktionen. Sedan har vi ju den där klockan som är "radiokontrollerad" så att den alltid ska gå rätt. Tyvärr är det så att på den plats där den hänger får den inte någon bra radiokontakt så man tvingas ändå plocka ner den och ställa den vid fönstret ett tag för att den ska få kontakt med långvågssändaren i Frankfurt.

Vi är väl egentligen ganska eniga om att dumheterna med att ställa om alla klockor två gånger om året är komplett vansinne. EU har också beslutat att dumheterna ska upphöra. Det är några år sedan dess. Det återstår bara för länderna att bestämma vilken tid dom ska använda. För oss i Sverige handlar det om vi ska återgå till att ha det som heter "Normaltid" året runt, som vi har haft sedan vårt land beslutade om detta 1879. Innan dess hade man olika tid på olika platser i landet. Tågresandet fick dock stora problem med tidtabellen om klockan inte var densamma i Göteborg som i Stockholm t.ex. Eller vi ska kanske ha så kallad "Sommartid" året runt?

Skruva tillbaka alla klockor

Det var alltså 1879 som man bestämde sig för en Svensk Normaltid. Vi var mycket tidiga i världen med det. En timme mer än det som kallas Greenwich-tid eller numera lite mer normalt UTC. En kompromiss redan detta, mellan Coordinated Universal Time på engelska och Temps Universel Coordonné på franska. SNT är alltså UTC +1. Men sedan skulle man, trodde man i varje fall, spara på energin genom att under sommaren införa Sommartid för att få lite längre ljusa kvällar. På engelska används ofta uttrycket Daylight Saving Time.

Men, man har kommit fram till att nackdelarna med att ställa om alla klockor två gånger om året är större än fördelarna. Så det är sedan ett antal år bestämt att vi ska sluta med detta och bara ha en standardtid året runt. Det återstår bara att besluta vilken tid! Och där verkar politiker runt om i hela Europa ha svårt för att få tummen ur...

Det finns de som tycker att vi ska ha "Sommartid" året runt och inte "Vintertid" året runt. Antagligen med argumentet att det är så trevligt med ljusa kvällar. Och sedan kanske "sommartid" också låter mer positivt än "vintertid". Jag tror tyvärr inte att dom tänker på hur långa mörka morgnar vi då istället skulle få under vinterhalvåret. DET skulle verkligen vara deprimerande!

Kort sagt! Det är dags att sluta upp med dumheterna med omställning av klockor två gånger om året och istället införa Normaltid året runt. Få tummarna ur nu kära politiker. SÅ förbaskat svårt kan det väl inte vara att fatta ett sådant beslut?

Läs:
Sömnforskaren går tvärt emot flest svenskars vilja. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: