tisdag 18 oktober 2022

Uffes team

» Varsam med skattebetalarnas pengar.

Egentligen är det väl inte så mycket att förvånas över. Tobias Billström som Utrikesminister och som direkt deklarerar att nu ska det bli fullständiga eftergifter till Turkiet som enligt vår nya utrikesminister utan att tveka är en fullvärdig demokrati. Elisabeth Svantesson som Finansminister, en minister som tidigare avslöjats för att genom folkbokföringsfiffel lura till sig pengar från skattebetalarna. Lotta Edholm som Skolminister var väl ett lämpligt val med tanke på hennes investeringar i kommersiella friskoleaktiebolag. Visst bådar det gott inför framtiden?

För övrigt kan vi notera att missämjan inom Liberalerna fortsätter. Eftergifterna på ett stort antal punkter är så stora att det tydligen gjorts en formell anmälan om att Johan Pehrson gjort för stora eftergifter mot partiets tidigare beslut utan att informera partiet att detta är ett brott mot partiets regler.

Uffes löfte: Avveckla välfärdsstaten

Sedan tänkte jag fundera lite på hur det nya styret i min hemkommun Åstorp ska förklara att man är varsam med skattebetalarnas pengar? Den gångna mandatperioden har Åstorp styrts av en minoritet som bestod av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet med totalt 13 mandat. Det har sedan funnits två oppositionsblock, Sverigedemokraterna med 9 mandat och det som kallat sig Åstorpsalliansen med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som också hade 9 mandat tillsammans. Det har funnits ett heltidsanställt kommunalråd (Ronny Sandberg - S) som då varit ordförande i kommunstyrelsen. Den ena oppositionsgruppen, Åstorpsalliansen, har haft ett oppositionsråd på halvtid. Detta medan alltså Sverigedemokraterna inte haft något trots att man var lika stora.

En arbetsgrupp i kommunen, som jag har varit medlem av, har därför bland annat föreslagit att om det finns två olika oppositionsblock så ska båda kunna ha ett oppositionsråd på halvtid (under förutsättning att man har - om jag minns rätt - minst 7 mandat). Men oförändrat med ett kommunalråd på heltid för styret. Det här förslaget har nyligen antagits av kommunfullmäktige men med en del protester mot att det skulle kunna bli onödigt dyrt för skattebetalarna med två olika oppositionsråd på deltid!

Valet resulterade i att Centern och Liberalerna tappade vardera ett mandat medan Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade vardera ett mandat. Nu har det deklarerats att Sverigedemokraterna (10 mandat), Moderaterna (7 mandat) och Kristdemokraterna (1 mandat) bildar en majoritet och tar över styret. Socialdemokraterna (10 mandat) och Vänsterpartiet (1 mandat) fortsätter troligtvis sitt samarbete i opposition. Centerpartiet har dock deklarerat att man vill hoppa av detta samarbete och arbeta självständigt den här mandatperioden. Vart Liberalerna tagit vägen, dvs om man inte fick vara med i samarbetet med SD+M+KD eller om man valde själva att inte vara med har jag ingen aning om. Om C+L hittar någon form av samarbete för att kunna få någon form av representation i nämnder och styrelser vet jag inte. Ett ensamt mandat får inte detta. Hur det hela blir får vi veta på måndag när kommunfullmäktige ska ha sammanträde.

Det jag i underrubriken hänvisar till är den överenskommelse som tydligen M och SD gjort för att komma ur en prestigeknut. Åstorps kommun har ju bara ett heltidsanställt kommunalråd, som dessutom är ordförande för kommunstyrelsen. Så är kommunorganisationen beslutad. Men vem ska ha den kommunalrådsposten på heltid? Moderaterna skulle inte gå med på att den posten gick till Sverigedemokraterna trots att dom är störst medan den moderat som idag är oppositionsråd på halvtid skulle bli helt utan under nästa mandatperiod. Men Sverigedemokraterna skulle inte heller gå med på att uppdraget gick till Moderaterna, det är ju Sverigedemokraterna som är störst och har egen majoritet i gruppen. Nu har dock dessa partier ute på högerflanken enats om en kompromiss. En kompromiss som skattebetalarna får betala för.

Ordförande i kommunstyrelsen på heltid blir sverigedemokraten Peter Lindberg. Och kommunalråd på heltid blir moderaten Roger Nielsen som då är kommunstyrelsens vice ordförande. Man inrättar helt enkelt helt plötsligt ytterligare en heltidstjänst. Så försiktigt handskas man alltså med skattebetalarnas pengar. För att lösa prestigeproblemet får skattebetalarna punga ut lön till ytterligare en heltidsanställd politiker.

Det ska bli spännande att lyssna på debatten på måndag när man ska förklara hur detta är att handskas varsamt med skattepengar.

Vänsterpartiet i Åstorp

Läs:
Här är Sveriges nya regering. - ETC (låst artikel)
Nytt styre i Åstorp klart – SD, M och KD är överens. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: