måndag 31 oktober 2022

Det här med vallöften

» Och att bryta dom.

Under valrörelsens slutskede lovade flera företrädare för den nu sittande regeringen att från den 1 november skulle det finnas ett gällande stöd till svenska konsumenter för de höga elpriserna. Bidde de' så? Nä! Vad vi har fått är ett löfte om att det någon gång ska betalas ut en form av kompensation för de höga priserna som gällt tidigare. Ett förslag som bygger på ett utredningsuppdrag som den förra Socialdemokratiska regeringen gav till Svenska Kraftnät. När detta kan bli verklighet vet vi inte. Kanske sker det en utbetalning någon gång nästa år? Tror ni att man menade vad man lovade i valrörelsen? Eller det var bara ett låtsaslöfte för att lura väljarna och som man redan då visste att man inte skulle kunna infria?

Det lovades rejäla prissänkningar på bensin och diesel. Upp mot 10 kronor litern lovade man. Nu ska visst skatten sänkas så att priset kanske sjunker 1 (en) krona! Sedan ska bensinen och dieseln göras mer miljöskadlig också så att priset kanske blir ytterligare lite lägre. Tror ni att man menade allvar när man i valrörelsen gick ut med sina generösa löften? Eller det var också bara för att lura de dumma väljarna innan valdagen. För övrigt tycker jag det är bra att man inte infriar detta vallöftet. Vi måste få ner förbrukningen (och därmed utsläppen) och det får vi inte genom att öka konsumtionen genom att sänka priserna.

Sedan kan vi ju inte låta bli att återigen nämna de "borgerliga" partiernas förräderi mot sina egna tidigare beslut. Det är inte länge sedan Riksdagen beslutade att förändra reseavdragen. Alla partier i Riksdagen röstade för - förutom SD. Syftet var att göra det neutralt för vilket färdmedel man använde. Det skulle inte längre gynna högavlönade mer än lågavlönade genom att det blev ett avdrag på skatten istället för avdrag på inkomsten. Dessutom skulle det motarbeta skattefusket. Man räknar med att så mycket som kanske upp till 50% av dagens reseavdrag är felaktiga. Men nu har vi fått en regering där SD bestämmer. Alltså har hela förändringen dragits tillbaka. Så var det med kampen mot skattefusket!

Men, lite positiva nyheter från vår värld. Vänsterns Lula da Silva vann presidentvalet i Brasilien! Nu återstår bara att högerns Jair Bolsonaro ska erkänna att han förlorat.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis

Inga kommentarer: