söndag 23 oktober 2022

Brunblå satsning

» På bilismen alltså.

Det står allt mer klart att Uffes nya regerings inriktning inte handlar om att skydda miljön och klimatet. Samtidigt som jag läser på olika håll om hur man inviger nya höghastighetsjärnvägar runt om i världen så deklarerade den nya Brunblå sörjan redan innan man tillträtt att de planerade nya stambanor för järnvägen som man tecknat avtal med berörda kommuner och regioner om nu slängs i papperskorgen. De nya stambanorna som skulle gå Stockholm - Jönköping - Malmö / Göteborg skulle dels möjliggöra snabbare förbindelser och samtidigt avlasta de nuvarande banorna som är kraftigt överbelastade. Senare har man också deklarerat att järnvägen ska inriktas på den regionala (och lokala) pendlingen och godstrafiken. För den lite längre trafiken hänvisas resenärerna till flyget eller överbelastade fjärrtåg som inte får plats på banorna. För att skydda flyget deklarerades också att Bromma flygplats skulle räddas. Protesterna från berörda kommuner och experter struntar man fullständigt i.

Tänkta sträckor för nya stambanor

Nu har man deklarerat att de nya reglerna för reseavdrag slopas. Syftet med de nya reglerna för skatteavdrag för resor var att locka pendlare till att åka kollektivt istället för att ta bilen. Genom att avdraget baserades på avstånd, oberoende av färdmedel, så skulle pendlare lockas till att ta tåget / bussen / spårvägen / tunnelbanan osv. Men de nya reglerna slopas, även i fortsättningen får den som tar bilen högre ersättning än den som tar tåget, bussen eller cykeln.

Löftena om att slopa kraven på att göra bensin och diesel mindre miljöskadliga genom ökad inblandning av biobränsle är ett annat exempel. Genom att göra bensin och diesel mer miljöskadligt och billigare ökar vi konsumtionen och utsläppen. Klimatkrisen är inget som vi behöver göra något åt. Bekvämlighet idag är viktigare än livskvalitet om några år.

Det är uppenbart att klimatskeptikerna inom främst Sverigedemokraterna men även inom Moderaterna och Kristdemokraterna fått ökat inflytande på den svenska politiken.

I allt fler större städer runt om i världen inför man begränsningar av biltrafiken i de centrala delarna. Moderaten Kristoffer Tamsons som är trafikregionråd i Region Stockholm använder uttryck som "rent djävulskap mot vanligt och hederligt folk" om förslagen om miljöbilszoner i Stockholms innerstad. Den egna bekvämligheten idag är mycket viktigare än alla andras livskvalitet idag och imorgon. En typisk moderat inställning baserad på traditionell moderat egoism. Det kan finnas anledning att här påminna om vår statsministers insats under riksdagsåren 2015 och 2016 då Ulf Kristersson satte nytt riksdagsrekord i taxiresor. 113.000 kronor! Detta trots att han av riksdagen fått gratis länstrafikkort och kunde åka tunnelbana osv till riksdagen. Men, han hade papper att bära så han måste ta taxi...

Den nya Brunblå sörjan struntar totalt i miljön!

Läs:
Högerns bensinlöfte ger fyra år av huvudvärk. - Patrik Kronqvist Expressen
Fel att skrota järnvägsutbyggnaden. - Svenska Dagbladet debatt
Bilar alltid viktigare än tåg för högerblocket. - Aftonbladet debatt
Miljöpartiet KU-anmäler Kristersson för fossiluttalande. - Aftonbladet
EU-regler kan sätta käppar i hjulet för sänkningen av reduktionsplikten. - Sveriges Radio
Reseavdraget för bilister på väg tillbaka – ett dråpslag för klimatomställningen. - Aktuell Hållbarhet
Regeringen skrotar nya reseavdraget. - Landets Fria Tidning
Förbud mot bensinbilar är rent djävulskap. - Expressen debatt

Inga kommentarer: