tisdag 11 oktober 2022

Dags för Uffe att bekänna färg

» Nedräkning pågår.

Nu är det snart dags för Ulf Kristersson att presentera sin nya fina regering för talmannen. Han sade ju i valrörelsen att han hade ett färdigt lag så det är lite underligt att man inte kunnat presentera något än. Om vi undantar 2018 när det ju faktiskt inte fanns några "färdiga" konstellationer i valrörelsen så är årets regeringsbildning den som tagit längst tid i modern svensk historia. Nu ska vi inte vara elaka mot Ulf Kristersson för att han har problem med att jämka ihop Ebba Busch och Jimmie Åkesson (och honom själv) med Johan Pehrson. Det var väl nästan ingen som trodde på honom när han i valrörelsen hävdade att man var så eniga att det bara var lite finlir som återstod. Han ljög helt enkelt i valrörelsen - eller också var han naiv som trodde att det skulle fixa sig på en eftermiddag.

Jag undrar verkligen
Senaste nytt från ryktesspridarna och läckorna går ut på att Johan Pehrson och Jimmie Åkesson haft egna förhandlingar på tu man hand för att komma överens om hur mycket dumheter Johan Pehrson ska acceptera från Jimmie Åkesson för att Jimmie Åkesson ska acceptera att Liberalerna sitter med i regeringen. Gissningsvis har Ulf Kristersson och Ebba Busch tröttnat på deras bråkande och gjort klart för dom att det här får dom lösa på tu man hand. Dom vill inte lyssna på deras oenighet mer.

Senast klockan 11:00 imorgon den 12:e oktober ska Ulf Kristersson lämna en slutrapport till talmannen Andreas Norlén. Då har det gått en månad sedan valet och Magdalena Andersson har fått styra över en övergångsregering. Då ska han berätta hur regeringen ska se ut. Och faktum är att jag faktiskt tror att han kommer att lämna en slutrapport då. Nesan av att tvingas erkänna att han inte kommit överens med sina kumpaner är nog för stor. Hur oeniga man än är så kommer man att hävda att man nu kommit överens. Om det hela sedan kraschar vid ett senare tillfälle är något annat. Men på onsdagen är jag fullt övertygad om att man har lyckats skrapa ihop någon form av överenskommelse. Sedan är det bara att hoppas (om man är Ulf Kristersson alltså) att alla liberaler och sverigedemokrater följer partilinjen och inte obstruerar när det ska röstas.

Dagens statistiksiffra:

Enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2022 så blev under förra året 2021 rekordfå svenskar utsatta för brott. 19,5% av befolkningen (mellan 16–84 år) uppger i undersökningen att dom under 2021 hade utsatts för någon form av brott. Det är en minskning med 0,7 procentenheter sedan året innan och den lägsta siffran sedan 2016. Det vanligaste brottet man uppger att man utsatts för är hot i olika former. Den enda brottstypen som visar en mindre ökning är försäljningsbedrägerier.

Det här är siffror som kan publiceras nu när valrörelsen är över och vi inte ska matas med hur brottsligheten breder ut sig. Nu kan vi berätta att så inte är fallet utan tvärtom.

Läs:
Färre uppger att de utsatts för brott. - Landets Fria Tidning (låst artikel)

Inga kommentarer: