onsdag 12 oktober 2022

Uffes regering i mål (nästan)

» Men målet har tydligen flyttat på sig.

Enligt vår blivande statsminister Ulf Kristersson är han nu "i mål" och är i princip klar med sina förhandlingar med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna för att få ihop en regering och en fungerande budget.

Känn dig lurad
Fast han behöver tydligen ytterligare ett par dagar för att finputsa detaljerna. På frågan vilka partier som skulle ingå i regeringen ville han inte svara, så jag gissar att den frågan tillhör finputsningen? Det har nu gått en månad sedan valet och Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson har hunnit lära känna varandra ganska bra under den här tiden. DET bådar i varje fall gott inför framtiden.

Förhoppningsvis har man hur som helst kommit överens om mer än vad som gällde under valrörelsen. Redan då var man ju i princip eniga och det återstod bara lite finputsning. Lite finputsning som nu pågått i en månad. Nu behövs det bara ett par dagar till med finputsning sedan är man färdiga. På måndag ska vi med största sannolikhet få rösta i riksdagen om en ny regering som då troligtvis består av de tre förlorarna i valet (Moderaterna -0,74, Kristdemokraterna -0,98 och Liberalerna -0,88). Ulf Kristersson leder i varje fall Sveriges tredje största parti, och det parti i den nya regeringen som förlorade minst i valet. En av de svagaste regeringarna i Sveriges historia. Men de tre (29,05%) har i varje fall större stöd än Socialdemokraterna hade (28,26%) i sin minoritetsregering. I dag har Socialdemokraterna ensamma 30,33%, dvs en dryg procent mer än vad Uffes trio har stöd av.

Bra gjort Ulf Kristersson. Du har i varje fall uppnått ditt livs mål - du ska bli statsminister. Att det sedan är Jimmie Åkesson som bestämmer får vi väl leva med.

Dagens statistiksiffra

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har arbetslösheten i Sverige minskat med 55.000 till 333.000 på ett år. Bland annat bland långtidsarbetslösa minskar arbetslösheten. Högst är arbetslösheten i Södermanland, Gävleborg och Skåne. Men arbetslösheten minskar i hela Sverige. Valrörelsen är över nu, så nu kan vi berätta sådana här siffror.

Dagens uppföljning

I måndags var jag lite elak mot den svenska jägarkåren och undrade om vi skulle ha skyddsjakt på älgjägare sedan en älgjägare lyckats skjuta en man som befann sig inomhus i sitt hem. I dag läser jag om vildsvinsjägaren som i mörkret misslyckades med att se skillnad på ett vildsvin och en ko. Eller snarast lyckades han skjuta två kor. Den där tanken om skyddsjakt aktualiseras igen.

Läs:
Ny statistik: Arbetslösheten minskar i hela landet. - Sveriges Radio
Kor skjutna av vildsvinsjägare. - Expressen

Inga kommentarer: