måndag 3 oktober 2022

Håll ut: 6 ljuspunkter i ekonomin

» Valrörelsen är slut.

Valrörelsen är slut så nu behöver vi inte utpeka ekonomin som katastrof och utmåla allt i svart. I Expressen/Kvällsposten läser jag en artikel där ekonomen på Handelsbanken Christina Nyman istället kommer med de positiva uppgifterna som man ju inte kunde komma med under valrörelsen. Här är de 6 ljuspunkterna, plus 5 till:

1.   Låg statsskuld. Sverige har jämfört med andra länder en mycket låg statsskuld. Tidigare regering har helt enkelt inte lånat upp en massa pengar för att hålla väljarna glada och skatterna nere. Det finns alltså möjligheter till insatser.

2.   Stark arbetsmarknad. Så har det ju inte låtit när det beklagats över arbetslöshet. Men faktum är att fler har jobb i Sverige än någonsin. Andelen som jobbar är jämfört med andra länder mycket hög.

3.   Sparande. Tydligen har svenska folket en ganska stor buffert att ta av och nu börjar bankerna också att betala ränta på våra sparade pengar.

4.   Bostad/Förstagångsköpare. Eftersom bostadspriserna sjunker så blir det allt lättare för förstagångsköpare att skaffa sig en bostad.

5.   Heterogent näringsliv. Det svenska näringslivet är inte beroende av enskilda branscher. Det gör det mindre sårbart om något händer.

6.   Gröna investeringar. Vi ligger bra till och det är investeringar som måste göras och som kommer att vara bra för ekonomin.

Den nya Brunblå sörjan som ska reda upp allt
Till detta kan vi fortsätta att räkna upp en del faktorer som inte riktigt har kommit fram i valrörelsen där det främst handlat om att utmåla läget i just Sverige så hemskt som möjligt.

7.   Elpriserna. Ökande elpriser är ett stort bekymmer. Men bekymren i Sverige är mycket mindre än i våra grannländer, i EU osv. Priserna där är mycket högre än hos oss och vi är klart bättre självförsörjande än många andra länder som är direkt beroende av ständig import. Sverige är istället en stor exportör. Det finns inga Magdapriser på elen. I så fall för att beskriva billig el.

8.   Inflationen. Inflationen är ett stort problem - i princip i hela världen. Vi är inte ensamma, snarast är det lika här. Vi klarar oss bättre än de flesta.

Sedan kan vi fortsätta med tre lögner om brottsligheten som kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki gör upp med i ett inlägg på Facebook.

9.   Våldet i samhället har INTE ökat. Verkligheten är snarast att våldet i samhället har minskat. Antalet döda i skjutningar (där en kriminell skjuter en annan kriminell) har ökat i år. Men antalet skjutningar har inte ökat och antalet som skadas i skjutningar har minskat. Men media uppmärksammar varenda skjutning...

10.   Våldtäkterna ökar INTE. De flesta våldtäkter sker inom relationer osv. Och där finns en viss ökning, men denna beror främst på en ökad benägenhet att anmäla övergrepp och att vad som inbegrips i begreppet våldtäkt har vidgats. Antalet överfallsvåldtäkter, som bara är en mycket liten del av våldtäkterna, minskar.

11.   Stor invandring leder INTE till ökat dödligt våld. Sett i ett lite längre perspektiv så har vi ju haft en ökad invandring, men det dödliga våldet har inte ökat.

Som sagt, valrörelsen är över och det kan vara dags att vara realistisk och sanningsenlig när vi beskriver läget i vårt land. Det behöver inte svartmålas längre.

Läs och titta:
Håll ut: 6 ljuspunkter i ekonomin – trots allt. - Expressen (låst artikel)
3 myter om brottslighet. - Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki på Facebook

Inga kommentarer: