onsdag 26 oktober 2022

Om att förse sig

» Vissa ska ta ansvar.

I gårdagens nyhetsrapportering såg jag att LO-förbunden har enats om att samordna sina lönekrav. Det står klart att Facket kommer att försöka ta sitt ansvar för att inte blåsa på inflationen ännu mer. Man vill prioritera de som har lägst inkomster så att i varje fall dessa skyddas någorlunda för inflationen.

Vadå girig?
Tar andra också sitt ansvar?

Bankerna går bra. Hörde precis att SEB redovisat rekordresultat. Vi kan läsa att livsmedelshandeln går utmärkt. ICA-handlarnas vinstsiffror sätter nya rekord. Det är uppenbart att handlarna inte har slarvat med att höja priserna! Det ser snarast ut som om man passat på att höja lite till.

Tror ni att bolagsstyrelserna, VD:arna och alla dom andra högst upp i hierarkin kommer att avstå från stora höjningar av arvoden och bonusar? Eller kan det vara så att DOM inte tycker att dom behöver ta ansvar för ekonomin? Det ansvaret överlåter man till fotfolket som jobbar ihop deras arvoden och bonusar.

Moderaten Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, och alltså heltidsanställd som kommunalråd, fick rejäl publicitet när det framkom att han tänkte höja sitt arvode rejält. Närmare 25.000 kronor extra i månaden skulle göra honom till kommunsveriges näst högst betalda kommunalråd. Bara i Stockholm ligger arvodet högre. - "Det handlar om prioriteringar" motiverade han det hela med. Han skulle räkna sin lön i jämförelse med Sveriges statsminister istället för i jämförelse med riksdagsarvodet. Det är nämligen det vanliga i Sveriges kommuner att kommunalrådets lön sätts som t.ex. 60% av riksdagsarvodet. Sedan behöver man inte diskutera den frågan fler gånger. Fast i Norrtälje tyckte Moderaterna att man skulle räkna arvodet som samma andel av statsministerlönen istället. Nu blev upprördheten så stor att Moderaterna i Norrtälje tvingades dra tillbaka förslaget.

För övrigt såg jag en sammanställning i Dagens ETC av vilka kommuner som betalade högst ersättning till sina kommunalråd. Jag tyckte det såg ut som en uppräkning av Moderatledda kommuner...

Åt var och en efter behov
Jag fick idag min allra första kallelse till kommunstyrelsen här i Åstorp. På kommunfullmäktigemötet i måndags blev jag nämligen invald som Vänsterpartiets ordinarie representant i kommunstyrelsen. Något som ska bli spännande. Tillsammans med Socialdemokraterna utgör vi numera oppositionen i kommunen. Detta sedan Moderaterna (och Kristdemokraterna) kommit överens med Sverigedemokraterna om att fördela makten på något sätt. Liberalerna har bestämt sig för att inte följa med in i det samarbetet. Centerpartiet har också bestämt sig för att lämna sitt samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har vardera ett mandat i kommunfullmäktige. Kd, L och C hamnar dock utanför kommunstyrelsen medan vi i Vänsterpartiet har förhandlat fram att vi får ett av de mandat i kommunstyrelsen som samarbetet med S ger.

Att jag tar upp detta i ett tyckeri om ansvar med inkomstkrav är därför att ett av ärendena på kommunstyrelsen på tisdag är en ändring av reglementet för kommunstyrelsen. I dag har Åstorps kommun en heltidsanställd politiker. Den tidigare kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ronny Sandberg. Dessutom har den gamla oppositionen ett oppositionsråd på halvtid som är andra vice ordförande, moderaten Roger Nielsen. Då kan man ju tänka sig att det ska vara tvärtom efter valet med ett nytt styre. Den styrande majoriteten tillsätter ordförande i kommunstyrelsen som är oppositionsråd på heltid. Och oppositionen har ett oppositionsråd på halvtid.

Men icke sade Nicke! Nu ska reglementet ändras så att både ordföranden i kommunstyrelsen (Peter Lindberg - SD) och förste vice ordförande (Roger Nielsen - M) ska vara heltidsanställda kommunalråd. Detta beror naturligtvis på att man mellan M och SD inte ha kunnat komma överens om vem som ska tillsätta detta heltidsanställda kommunalråd. Så då får skattebetalarna vara så snälla att punga ut med skattepengar till två heltidsanställda kommunalråd istället (förutom oppositionsrådet på halvtid). Sverigedemokraterna (som är störst av de två) accepterar inte att Moderaterna får tillsätta posten genom att Roger Nielsen får jobba heltid istället för halvtid. Och Moderaterna går inte med på att SD tillsätter posten och att deras halvtid blir noll. Alltså får skattebetalarna hosta upp slantar till två heltider istället. Allt för att lösa den prestigekonflikten.

Det ska verkligen bli spännande på tisdag och höra hur man ska motivera att det plötsligt krävs dubbelt så mycket folk för att sköta jobbet? Och hur man ska förklara för väljarna att man handskas ansvarsfullt med skattepengarna.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: