torsdag 27 oktober 2022

Det där med SD och demokrati

» Det handlar om olika syn på vad demokrati är.

Det är bara ett par dagar sedan jag funderade över det här med andra delen i ordet "Sverigedemokraterna" och vilket samband detta ord har med det parti som kallar sig just "Sverigedemokraterna". Vet dom vad "demokrati" är? Jag blir påmind om detta när jag läser en ledarartikel i dagens lokala Helsingborgs Dagblad. Där skriver Moa Berglöf under rubriken: - "SD vill ha ja-sägare" om ett antal SD-företrädares reaktioner på att Civil Rights Defenders granskat TiDÖavtalet och kommit fram till en hel del kritik.

Sven Tycker fortfarande fritt och gratis
- "...lyfter delar av avtalet som enligt vår bedömning inte ligger i linje med ett starkt skydd för fri- och rättigheter i Sverige" skriver man bland annat från Civil Rights Defenders. Och man fortsätter med: - "Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av." Detta är en organisation som tidigare hette Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. Men, att kritisera "Makten" ska man inte göra. Endast Ja-sägare och supportrar till Regeringen ska få komma till tals.

Sven Tycker fortfarande fritt och gratis
Först ut att bli upprörd av att en organisation har mage att framföra kritik mot regeringens politik var SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen som blev ilsken över att organisationen både kan få statliga bidrag och sedan ha mage att kritisera regeringsmakten. Martin Kinnunen har jobbat för SD i mer än 15 år. Det kan påminnas om att Martin Kinnunen 2016 dömdes för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter. Det prövades då också om han verkligen var lämplig att sitta i Sveriges riksdag som lagstiftare. Bara apropå det där med god vandel. Hans syn på demokrati kan vi i varje fall notera. I en demokrati finns det bara ja-sägare, inte kritiker.

Den ökända SD:aren Björn Söder (som leder Sveriges internationella demokratiarbete inom organisationen OSSE kanske vi kan påpeka) hakade på: - "De statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas."

Vi kan notera att vi nu bättre förstår att SD befann sig bland den lilla minoritet inom EU-Parlamentet som inte vill acceptera att man riktade kritik mot den demokratiska utvecklingen i Ungern. Det är ju Ungerns form av "demokrati" som är SD:s förebild. Gynna de som hyllar "Makten" och sätt åt de som framför kritik mot "Makten".

Jag undrar om man har samma åsikt om vi skulle få ett maktskifte? Dvs sätta åt de som kritiserar den nya "Makten".

För övrigt ser jag att Näringslivets Medieinstitut (en del av det svenska Näringslivets lobbyingarbete) kräver att företag som anser sig utsatta för förtal i media ska kunna stämma tidningar osv som framför kritik. Dagens system med pressfrihet och yttrandefrihet är olämpligt om avslöjanden skulle kunna skada ett företag. Vad tror ni? Kan vår nya kulturminister, moderaten Parisa Liljestrand, ha någon lämplig syn på det här med yttrandefrihet och demokrati? Näringslivet vill uppenbarligen i varje fall inte att tidningar ska våga granska dem.

Läs:
SD vill ha ja-sägare. - Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: