tisdag 25 oktober 2022

Eftertankens kranka blekhet

» Vansinnigheterna börjar sjunka in.

När det stod klart att vi skulle få ett maktskifte i Sverige och Ulf Kristersson skulle få bli statsminister var lyckan stor hos borgerliga debattörer och ledarskribenter. Näringslivet jublade. Nu skulle vi få en borgerlig regering som förde en borgerlig liberal politik även om den var beroende av stöd från dom där Sverigedemokraterna.

Fram för mer bilköer - SD-valspråk
Men, nu börjar man allt mer inse att så blev det inte alls. Det är istället tre valförlorande borgerliga partier som ska föra SD-politik! SÅ, var det ju inte alls tänkt. Allt fler debattartiklar, ledare och artiklar på den borgerliga sidan rent allmänt börjar inse alla dumheter i TiDÖ-avtalet. Det blev ju SD som styr och ställer, inte alls någon Liberal borgerlig politik som tänkt. Eftertankens kranka blekhet!

Låt mig ta ett exempel. I juni i år, bara tre månader före valet, fattade riksdagen i nästan total enighet beslut om att förändra reseavdragen för arbetsresor. Röstade för förändringen gjorde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna. Istället för dagens regler som "gynnar" den som kör bil till jobbet och missgynnar den som cyklar eller reser kollektivt så skulle reglerna ändras så att reglerna blev oberoende av färdsätt. Dessutom gjordes en förändring så att det blev ett avdrag direkt på skatten istället för på inkomsten. Detta skulle göra att förmånen blev lika stor oberoende av inkomst. Man skulle samtidigt också minska fusket med reseavdrag.

Men, det enda parti som röstade emot förändringen var alltså Sverigedemokraterna. Så nu har SD i TiDÖ-avtalet drivit igenom att hela reformen ska dras tillbaka. Istället ska reseavdraget höjas rejält per mil och även i fortsättningen gynna den som kör egen bil. Alla de borgerliga partier som för fyra månader sedan röstade för en förändring har alltså lagt sig platt och tvingats köpa SD:s syn på saken.

Allt tvärt emot intentionerna med förändringen. Som alltså alla (förutom SD) var eniga om för fyra månader sedan. Allt fler på den borgerliga flanken börjar inse att TiDÖ-avtalet innebär inte alls att vi fått en borgerlig regering som för en liberal borgerlig politik med stöd av SD. Vi har fått en högerregering som för SD-politik! SÅ var det ju inte tänkt!

Läs:
Åkessons bilseger är rena trafikolyckan. - Expressen ledare
Kritikstorm mot regeringens nya reseavdrag – fullständig katastrof. - Dagens Industri
Busch försvarar u-sväng om reseavdraget. - Dagens Industri

Inga kommentarer: