måndag 17 oktober 2022

Uffe vid sina drömmars mål

» Liberalernas partipiska fungerade.

Trots en hel del intern kritik inom Liberalerna så fungerade som förväntat partipiskan. Kritiken mot TiDÖavtalet inom Liberalerna har varit hård. Bland annat ungdomsförbundet och tidigare partiledare (som Maria Leisner) uppmanade till att rösta Nej till Ulf Kristerssons SD-styrda regeringsbildning. Men, partipiskan bland riksdagsledamöterna har gått hårt åt. Ingen vågade rösta Nej, precis som jag hade förväntat mig.

Låt mig därför ta tre citat som jag tror förklarar en hel del.

Johan Pehrson: - "Alla ledamöter i vår riksdagsgrupp kommer att rösta ja till Ulf Kristersson, en ny liberal borgerlig regering."

Jimmie Åkesson: - "Vi är med som om vi vore ett regeringsparti."

Ulf Kristersson: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Jag undrar om det är någon mer än Johan Pehrson som ser denna nya Brunblå regering som en "Liberal" regering? Om jag ska vara uppriktig så tror jag faktiskt att den här bilden med de fyra partiledarna i den nya Brunblå sörjan säger en hel del. Tre lyckliga partiledare, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch och dessutom en lite mindre lycklig Johan Pehrson.

De fyra i den Brunblå sörjan

Även i min hemkommun har nu Moderaterna (7 mandat) och Sverigedemokraterna (10 mandat) pratat sig samman med Kristdemokraterna (1 mandat) om att bilda ett styre. SD tar posten som ordförande i Kommunstyrelsen men Moderaterna tar platsen som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. En ganska udda variant! Liberalerna (1 mandat) lämnas utanför (eller väljer att hålla sig utanför...). Samtidigt som Centerpartiet (1 mandat) också har valt att lämna samarbetet med Socialdemokraterna (10 mandat) och Vänsterpartiet (1 mandat). Det ska bli spännande att se om SD kan lyckas bättre med koll på avhopp och närvaro än under förra mandatperioden. Med 18 mandat av 31 mandat har man ju lite marginal att ta av. Lycka till kära Moderaterna.

Läs:
Pehrson (L) avfärdar interna kritiken mot kompromisserna i Tidöavtalet. - Sveriges Radio
Maktskifte i Åstorp – SD, M och KD bildar majoritet. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: