lördag 8 oktober 2022

Vems moral ska styra?

» Din egen kanske.

Den iranska sedlighetspolisens mord på den 22-åriga kurdiskan Mahsa Jina Amini, eftersom dom ansåg att hon bar sin slöja på fel sätt, har satt igång ett rejält uppror i Iran och runt om i resten av världen. Demonstrationerna har kommit att handla inte bara om sedlighetspolisens maktmissbruk, otidsenliga moraliska lagar utan har också kommit att handla om demokrati rent generellt.

Runt om i Iran, och runt om i världen, slänger kvinnor av sig sina slöjor, bär dom på ett reglementsenligt felaktigt sätt eller klipper helt enkelt av sig håret. Kanske kan protesterna, som har stort stöd i Iran, tvinga fram reformer från de förgubbade präster som styr med en gammal föråldrad religiös bok som ledstjärna.

Om världen fortsätter att ge sitt stöd kan modiga kvinnor (och män...) i Iran fortsätta att pressa det otidsenliga prästerskapet till reformer.

Även om protesterna formellt handlar om rätten att klä sig som man vill utan otidsenliga religiösa föreskrifter om vad som är moraliskt acceptabelt och vad som är omoraliskt så handlar dom om så mycket mer. För visst är det en självklar regel att vi klär oss som vi vill. Det är vi själva som avger hur mycket av hår, hud osv vi vill avslöja för andra. Det ska inte någon sedlighetspolis lägga sig i! Visst håller ni med om det?

Så i fortsättningen accepterar vi inte heller att det står någon i porten till friskolan och kollar så att tjejerna när dom kommer till skolan inte har för korta kjolar, för mycket urringning eller för kort tröja så att en naveln kan skådas av unga snuskhumrar till pojkar? Eller att förbjuda ett visst klädesplagg?

Vem avgör vad som är moraliskt acceptabelt och vad som är omoraliskt? Är det någon annan än vi själva?

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis

Och så till slut.

Veckans citat:

- "Att företräda de flitiga och företagsamma och ge dem större utrymme i samhället är vägen till en bättre framtid."

Gamla, sjuka, funktionshindrade och liknande är bara en belastning för oss mer lyckligt lottade och ska sättas åt! I varje fall i idealsamhället enligt SvD ledarskribent Mattias Svensson.

Gå och dra en gammal filt över dig!

Läs:
Liz Truss har rätt ambition. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet
Lagstifta om hur kvinnor klär sig – då gör vi revolution. - Bilan Osman i Dagens ETC
Till stöd för folket i Iran – omvärlden, agera! - Olof Palme International Center

Inga kommentarer: