söndag 9 oktober 2022

Ekonomiska funderingar

» Och tyckerier.

Jag är faktiskt egentligen utbildad ekonom. Sedan har jag kanske i mitt yrkesliv sadlat om från det en liten aning. Men, det kanske förklarar varför jag gärna läser Näringslivssidorna i tidningen och regelbundet t.ex. läser Dagens Industri. Även om jag är lite "vänstervriden" så kan man hitta mycket matnyttigt även där. Det är alltid intressant att läsa ekonomisidorna och att följa den ekonomiska debatten.

Efter grundskolan gick jag ett år på en yrkesskola och fick vad som kallades Handelsutbildning. Lärde mig skriva maskin, stenografi, bokföring och liknande. Efter det tre år på ekonomisk linje på gymnasiet i Klippan. Under den här tiden jobbade jag ett par somrar med bokföringen (en stor Burroughsmaskin som dönade så att jag hade eget rum) på ett rederi i Helsingborg (Transmarin). Därefter läste jag Nationalekonomi och Företagsekonomi vid Lunds universitet. Tyvärr hade den svenska militärmakten andra planer för mig än en akademisk examen. Att springa runt i skogarna kring Karlsborg vid Vättern och lära mig bygga upp radiolänkkommunikation och liknande militära vitaliteter vid Signalistregementet S2 var viktigare än en akademisk examen i ekonomi. Tyckte dom alltså!

En massa slantar
Det närmaste jag kommit till att ha nytta av denna utbildning i mitt yrkesliv var nog de allra sista åren innan pensionen vid Migrationsverkets Förvar här i Åstorp. Jag jobbade egentligen som handledare ute på golvet men under den sista tiden hoppade jag ofta in i receptionen och hjälpte under den tiden administrationen med fakturakontroller och liknande ekonomiska frågor. Jag fick till slut lite nytta av mina kunskaper om Debet och Kredit...

En lång inledning för att förklara varför jag har lite ekonomiska funderingar idag. Främst med anledning av en artikel i min lokala Helsingborgs Dagblad som bygger på ett samtal med Nordeas chefsekonom Annika Winsth. I den tryckta tidningen har den fått rubriken: - Vi har haft det lite för bra lite för länge. I webbupplagan har artikeln fått en lite annorlunda rubrik. Se nedan. Men jag tänkte ta ett par citat från artikeln. Så vi börjar med dom.

- "Trots att inflationen varit låg i många år, så har en annan prisökning varit väldigt tydlig: värdet på egendom har ökat kraftigt. Det har lett till att personer som äger bostäder, aktier eller obligationer har blivit mycket rikare. Personer som inte äger har sackat efter och fått allt svårare att komma in på bostadsmarknaden."

- "De ökande priserna på bostäder har fått svenskarnas skulder att öka snabbast i västvärlden, enligt Internationella valutafonden, IMF. Svenskar är numera bland de mest skuldsatta personerna i världen. Den kraftiga prisuppgången har bland annat möjliggjorts av Riksbankens nollränta och minusränta. Med låga räntor har man kunnat låna stora summor till låg kostnad."

- "Politikerna har också bidragit till de ökade bostads- och aktiepriserna, genom att steg för steg ha tagit bort olika skatter på egendom. Mellan 1997 och 2012 avskaffades förmögenhetsskatten, arvsskatten, gåvoskatten och fastighetsskatten. Skatten på aktieutdelningar och bolagsskatter har sänkts i flera omgångar de senaste tjugo åren. Idag är Sverige ett land med hög skatt på arbete, men väldigt låg skatt på egendom och kapital jämfört med andra länder i OECD. Länder som USA och Storbritannien har mycket högre egendomsskatter än Sverige."

- "Det största politiska felsteget, anser Annika Winsth, var när Anders Borg (M) som finansminister ersatte fastighetsskatten med en låg avgift, utan att samtidigt ta bort ränteavdragen. Det gynnade alla med dyra fastigheter då de både fick lägre skatt och behålla ränteavdraget."

Vad Sven verligen tycker
Ekonomerna är idag nästan eniga om att vara kritiska till att i dagens läge sänka skatter och att med konstlade metoder sänka priset på bensin och diesel och att betala ut stora kompensationer för höga elpriser. Vilket naturligtvis är lätt för dom att säga eftersom dom med största sannolikhet inte sitter med en budget som inte går ihop. Men riskerna med sådana åtgärder är att man blåser på inflationen ännu mer.

Men, jag håller faktiskt med i viss omfattning. Det är inte läge att sänka skatter nu. Däremot kan det finnas anledning att genomföra en rejäl förändring av skatteuttaget. Det är INTE rimligt att vi idag beskattar inkomst av arbete mer än vi beskattar arbetsfria inkomster från kapital. Det mest rimliga är väl trots allt att alla inkomster beskattas på samma sätt, oberoende av var dom kommer ifrån?

När det gäller priserna på bensin och diesel finns det en anledning till att dessa ska hållas höga. Vi måste helt enkelt dra ner på konsumtionen! Det rätta är därför inte att på olika sätt subventionera konsumtionen av petroliumprodukter. Verkligheten är dessutom att om vi tittar på ett lite längre tidsperspektiv så har priserna för kollektivtrafikens biljetter ökat mer än vad bensin- och dieselpriserna har ökat. Om man även tar hänsyn till bilarnas minskade bensinförbrukning och våra ökade inkomster så är det i princip billigare att köra bil idag än det var för ett antal år sedan. Rätt åtgärd vore ju då snarast att vi ser till att priserna i kollektivtrafiken sänks radikalt så att fler lockas att åka kollektivt istället för att reflexmässigt ta bilen av ren bekvämlighet. Sedan måste man kanske på ett eller annat sätt kompensera de som bor i ren glesbygd där det knappt finns någon kollektivtrafik och avstånden är långa. Dvs där det inte finns några alternativ till bilen.

Slutligen elpriserna. Att betala ut stora summor i "kompensation" till oss elkonsumenter kommer ju främst att komma de som verkligen slösar med elen till godo. Den som snålar och sparar på elen kommer knappt att få någon kompensation medan den som bor i 10-rummaren med elektrisk golvvärme, jacuzzi, inomhusbassäng, bastu osv kommer att få enorma belopp av oss andra skattebetalare. Är den lösningen rimlig? Se istället till att konsumtionen sänks så går priset ner!

Visst är det spännande att fundera som en ekonom?

När jag nu korrekturläser vad jag skrivit så kommer jag att tänka på SD-politikern i Landskrona som i dagarna avslöjades med att en debattartikel han skrivit i princip bara var stulna citat från andra källor som inte angavs. Ingen egen produktion! Men jag anger ju i varje fall källan och är öppen med att det är citat. Men jag är ju inte SD:are heller...

Läs:
Åratal av stigande bostadspriser har ökat ojämlikheten i samhället. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: