torsdag 6 oktober 2022

Uffe rivstartar

» Men står bara stilla och spinner.

Enligt rykten så går det tydligen lite trögt med Ulf Kristerssons regeringsförhandlingar. Nu har det snart gått en månad sedan valet den 11 september. Så jag förstår inte varför det tar så lång tid eftersom Uffe och dom andra i gänget under valrörelsen hävdade att dom var så samspelta så. Det skulle inte vara några problem att komma överens. Det var bara finliret som återstod.

Än så länge har man kommit fram till tre saker. Val av talmän! Och där var man tydligen inte riktigt överens ens efter förhandlingarna. Ett antal ledamöter i riksdagen röstade Nej till den Brunblå sörjans förslag till 2:a vice talman, Julia Kronlid (SD). Detta trots att man hade förhandlat sig fram till att vara överens. Men det är tyvärr ingen som vågar berätta att hen röstade Nej. Partipiskan viner, men när man kan vara anonym struntar man i partipiskan. Kanske spelade Svante Pääbos Nobelpris i medicin in. Svantes pris har ju koppling till utvecklingsläran och hur vi härstammar från Neandertalmänniskan. Något som ju Julia Kronlid som den fundamentalist hon är inte tror på utan människan skapades av vår Herre för 6.000 år sedan enligt henne.

Sedan har man lyckats fördela platser i riksdagens olika utskott. Nu har man varit riktigt generösa gentemot Sverigedemokraterna för att dom ska hållas på gott humör. Något som väl snarast har fått tuppkammen att växa.

Den nya fyrhövdade Brunblå sörjan
Slutligen har man kommit överens om att slopa ett stort infrastrukturprojekt (nya stambanor för snabbare tåg och för att avlasta de nuvarande sträckorna som är kraftigt överbelastade). Projektet startades av den tidigare Reinfeldtregeringen och har sedan fortsatt med två socialdemokratiskt ledda regeringar. Man har förhandlat med kommuner som i sin tur har anpassat sina stadsplaneringar efter planerna. Man har byggt bostäder osv enligt planerade nya stambanor. Nu slopar den Brunblå sörjan hela projektet på en vecka. Ilskan bland berörda kommuner och andra inblandade är stor. Man känner sig helt enkelt förrådda. Men den Brunblå sörjans ledande politiker är rädda för att det inte ska bli pengar över till fler motorvägar och mer subventioner av flyget. Klimatproblem? Vad är det?

Enligt rykten är den stora stötestenen i förhandlingarna att Sverigedemokraterna inte vill acceptera Liberalerna i regeringen. Får inte dom vara med så ska inte Liberalerna heller vara med. Och Liberalerna röstar inte för en regering som dom inte är med i. Jag gissar att förhandlingarna just nu handlar om hur mycket ytterligare morötter som Sverigedemokraterna ska erbjudas för att acceptera en M+Kd+L-regering. Hur många tjänstemän ska placeras i regeringskansliet osv.

Ett annat bakslag är väl motgångarna för Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss som hade tänkt göra en rejäl rivstart med enorma skattesänkningar samtidigt som det ska betalas ut kraftiga subventioner till brittiska hushåll för höga elpriser. Elpriset i Storbritannien ligger långt över det pris som gäller i Sverige. Allt betalt med lånade pengar. Redan idag är den brittiska statsskulden ungefär tre gånger så hög som den svenska. Resultatet blev katastrof för det brittiska pundet och för opinionsläget för det Konservativa partiet. Ett val idag skulle gett Labour egen majoritet i Parlamentet. Till slut tvingades Liz Truss dra tillbaka den mest kritiserade delen av skattesänkningarna. Som skulle gett höginkomsttagare enorma påfyllningar i sina plånböcker. Även Ulf Kristersson har lovat rejäla skattesänkningar. Men, det är kanske inte det som är det viktigaste i det rådande ekonomiska läget?

Sedan kan jag tänka att man förhandlar om hur Ulf Kristersson ska kunna infria sitt gamla löfte: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Men, Uffe har ju några dagar till på sig. Men så mycket av rivstarten blev det inte. Kanske lika så bra det?

Inga kommentarer: