måndag 13 juli 2020

Paltdagen

» Om rättvisa skatter

Det är alltid lika spännande att läsa när Högern ska försöka försvara varför orättvisor är nödvändiga för allas bästa. Man kan inte undvika att bli imponerad över uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta på argument för bevarande av orättvisor och samhällsklyftor.

Till den här kategorin klassar jag det alster som den nuvarande ordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Benjamin Dousa, har fått utrymme för att skriva som gästledarskribent på moderata Svenska Dagbladet. Benjamin Dousa har satt som rubrik Stoppa inte sparrevolutionen i Sverige på sitt försvar för att arbetsinkomster ska beskattas högre än arbetsfria inkomster. Ja, nu ska det erkännas att det är inte just så som Benjamin Dousa beskriver förhållandet. Men, det är ju just så det ser ut, det Benjamin Dousa försöker försvara.

Nu lär ju inte jag komma att beredas plats på Svenska Dagbladets ledarsida för att beskriva verkligheten på ett annat sätt. Men det får jag leva med. Jag har sedan mer än 23 år haft möjlighet att göra mina egna beskrivningar av verkligheten här på Sven Tycker, och det utan att någon annan lägger sig i vad jag tycker. Alltså tänkte jag att jag skulle beskriva hur jag tycker att verkligheten ser ut istället.

Vad är det Benjamin Dousa har blivit orolig för? Jo, att allt fler ekonomer har insett att man måste jämställa beskattningen av arbetsinkomster med beskattningen av kapitalinkomster. I dag får den som jobbar och får en lön betala högre skatt på den lönen än vad en investerare betalar i skatt på sina arbetsfria kapitalinkomster som räntor, aktieutdelningar, vinstutdelningar och andra former av arbetsfria inkomster från vad man äger. Effekten har blivit att företagare desperat försöker att ta ut en så låg lön som möjligt så att vinsten i företaget blir så hög som möjligt och så kan man ta ut vinsten som inkomst istället och då betala lägre skatt än om man tagit ut pengarna som lön.

Man kan lite förenklat beskriva det som att man bestraffar den som arbetar med högre skatt än den som inte arbetar. Samtidigt straffbeskattar vi ytterligare den som har blivit sjuk, skadad eller är född med någon form av funktionshinder. Dom betalar allra högst skatt. Tycker ni att detta är rättvist? Tror ni att det är bra för samhällets samlade ekonomi?

Alltså har kraven ökat på att inkomster måste beskattas på samma sätt oberoende av var dom kommer från. Jag tycker det är en ganska självklar princip. Men det tycker alltså inte MUF:aren Benjamin Dousa. Han tycker istället att man ska straffbeskatta den som väljer att jobba istället för att investera och spara.

Tacka med lön
Det hela ska nog ses som en förberedelse för Benjamin Dousas nya jobb. Han har ju fått jobb på lobbyorganisationen Skattebetalarna. Dom som förr kallade sig Skattebetalarnas Förening (*). En lobbyorganisation för att sänka skatter så mycket som möjligt. Främst för de redan privilegierade. Lite tystare är man med effekten av detta. Alltså sämre samhällsservice. Någonstans måste ju skattesänkningar betalas. Effekterna av Coronavirusets härjningar har väl snarast visat på att samhället måste satsa mer. Och detta ska betalas på ett eller annat sätt. Lönerna och arbetsvillkoren inom vård och omsorg måste helt enkelt förbättras. Detta kommer att kosta pengar. Pengar som inte kan tas från skattesänkningar. Det finns väl ingen i dag som vågar påstå att skattesänkningar betalar sig själva. Dom tankarna har ju verkligheten satt stopp för.

(*) /Rättelse. Det var inte till lobbygruppen Skattebetalarna som Benjamin Dousa går. Det är till en annan lobbygrupp på högerflanken, Timbro, som Benjamin Dousa går. Tankefel av mig. Jag skyller på begynnande demens, sån't kommer ju när man kommer upp i åren./

För det är det som är verkligheten. Sverige har genomfört enorma skattesänkningar under åren. "Skattereformer" som nästan alltid har gynnat de redan privilegierade. Skattereformer som är rent absurda när man tittar på effekterna. Vi har infört regler som gör att alla svenska skattebetalare tvingas subventionera när svenskar med sommarvilla på Rivieran bygger swimmingpool på tomten där nere. Mångmiljonärerna i lyxvillorna i Danderyd får sin städning och trädgårdsskötsel delvis betald av alla andra skattebetalare. Samtidigt som dom fått sina Fastighetsskatter avskaffade. Men vi har inte råd att ge åldringar ett värdigt boende under sina sista år.

Nä, Benjamin Dousa. Det må vara att du förbereder dig för ditt nya jobb hos Skattebetalarna (*), eller Skattekverulanterna som någon intelligent döpte om gnällspikarna till, men du har inte mer rätt för det. Det är dags att införa lika beskattning av alla former av inkomster. Det innebär ett grundavdrag på alla inkomster. Dvs inte som idag där personer med mycket låga kapitalinkomster betalar skatt på dessa från första kronan. Men istället ska man betala mer skatt på arbetsfria kapitalinkomsterna när dessa blir högre. Benjamin Dousa och hans nya vänner på Skattekverulanternas lobbyorganisation pratar helt enkelt strunt för att försvara sina egna privilegier .

Läs mer:
Stoppa inte sparrevolutionen i Sverige. - Benjamin Dousa i Svenska Dagbladet
Varning – skattechock hotar svenska folket. - Skattebetalarna på Expressen debatt
Tungviktarna: Här är skatterna Sverige måste sänka. - Miljardärerna i Dagens Industri
Skatt på arv och gåvor ger ökad tillväxt. - Expressen debatt
Det är skattesystemet som påverkar våra beteenden. - Ann-Marie Lindgren i Aktuellt i Politiken (S)

Inga kommentarer: