fredag 31 juli 2020

Statistikens sanningar

» Coronadödligheten

Den svenska Coronastrategin kommer att diskuteras länge. En del tycker att vi gjort för få inskränkningar, andra att vi gjort för stora inskränkningar. På kort tid har jag läst ett antal insändare och debattinlägg som kritiserar besöksförbudet på äldreboenden. Andra kritiserar att vi inte införde besöksförbud tidigare. Nöjesfält osv är kritiska till deras inskränkningar medan andra förfasas över att vi trots allt tillåts att vistas ute helt fritt. Min slutsats är att vi i Sverige kanske trots allt valt en ganska rimlig nivå på förbuden.

En intressant företeelse jag sett är att det skiljer sig enormt inom olika länder hur hårt drabbade man blivit. Inom länder där alltså samma regler har gällt är skillnaderna enormt stora. Det är inte bara i Sverige det är så. Stockholm och några regioner till har drabbats enormt hårt medan andra, som Skåne, kommit mycket lindrigt undan. Om jag ska vara uppriktig så har vi här i Åstorp knappt märkt av Coronapandemin. Jo, det har varit inskränkningar. Jag har sedan många månader tillbaka inte fått lov att hälsa på min 99-åriga mamma på hennes äldreboende. Vi får nöja oss med ett eller två telefonsamtal om dagen eller vinka genom fönstret/balkongen. Min son som skulle flyttat in på ett LSS-boende i våras har fortfarande inte kunnat flytta in pga besöksförbud pga Coronapandemin. Nu verkar det kunna bli av trots allt under augusti så vi får börja planera och möblera. Men i stort sett har vi inte märkt något förutom en och annan med munskydd.

Coronavirus
Kan det vara så att det är andra faktorer än just vilka inskränkningar och andra åtgärder som införts som påverkat hur hårt drabbat olika regioner varit? Jag blir allt mer övertygad om att det ofta är tillfälligheter som gjort att vissa platser och regioner drabbats hårt. Att äldrevården på många håll drabbats hårt beror däremot på gamla försyndelser. Den höga tron på marknadens välsignelse och effektiv materielhantering skapade enorma problem när plötsligt ALLA vill ha ansiktsskydd och skyddsmasker. En utvärdering visade att det fanns ett ganska stort samband mellan få fastanställda och många timanställda och hårt drabbade boenden. När det helt enkelt sprungit in alldeles för många okända som inte hade råd att tacka nej till inhopp och att stanna hemma så drabbades hälsoläget. Förhoppningsvis har vi lärt oss något av detta. Och att vi drar vettiga slutsatser av DEN skandalen.

Ett sätt att mäta hur illa vi drabbats är att mäta överdödligheten. Dvs hur många fler har dött än vad som normalt dör av olika orsaker. I Spanien låg denna på ca 140% när det var som värst i april-maj. I Storbritannien var den som värst uppe i 100%. I Sverige var den som värst upp i 45%. I dag och sedan en ganska lång tid tillbaka har vi ingen överdödlighet alls - nästan tvärtom I Sverige redovisas alla som dött och som hade Covid-19 i statistiken. Det gör att siffran låter högre än om man t.ex. bara räknar de som dött på sjukhus pga Covid-19. Och så vidare. Till detta kommer dom som i sin iver att vara kritiska mot Sverige ljuger. Jag såg en insändare som hävdade att i dag är egentligen dödligheten högre i Sverige än i USA. Sverige är så mycket mindre. Så om det dör 10 i Sverige om dagen och 1.000 i USA om dagen så skulle alltså dödligheten i Sverige vara högre. I Sverige bor dryga 10 miljoner människor så då skulle det alltså bo mer än 1 miljard människor i USA. Det gör det inte, det är bara en tredjedel så många. Men om man vill komma med kritik är alla medel tillåtna. Dessutom är väl siffran i Sverige i dag under 10 medan den i USA väl är uppe i över 1.000.

Vad Sverige klarat bättre än många länder är ekonomin. Vi har redan sett flera exempel på detta. I dagarna har flera EU-länder redovisat dramatiska fall i BNP-utvecklingen. Det har gått så långt att man i Frankrike från regeringshåll går ut och uppmana fransmännen att konsumera. Även i Sverige har BNP fallit, men inte alls i samma omfattning som andra länder.

Läs:
Experten om BNP-fallet: ”Bör komma en uppgång därifrån”. - Sveriges Radio
Överdödlighet – under coronavåren. - SVT
Sveriges ekonomi klarar krisen bättre. - Svenska Dagbladet
England har högst överdödlighet i Europa. - Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra och pedagogiskt förklarat om Sverige i förhållande till andra länder.

Lasse, Johanneshov