söndag 26 juli 2020

Tag lärdom

» Heja Sverige?

Enligt den brittiska analysfirman Capital Economics så är den svenska ekonomin den som än så länge klarat Coronavirusets härjningar allra bäst. Alla länder har drabbats svårt av inskränkningar och minskat köpbeteenden men de Nordiska länderna verkar klara sig bättre än snittet i Europa. Och den svenska ekonomin har än så länge klarat sig allra bäst.

En starkt bidragande orsak till att Sverige klarat sig förhållandevis bra är att vi i Sverige valde att inte stänga ner skolorna helt. Detta har inneburit att föräldrarna kunnat fortsätta arbeta istället för att tvingas stanna hemma och ta hand om sina barn. Detta har varit bra både för industri osv som fått behålla sin arbetskraft, men också för konsumtionen som kunnat hållas uppe när föräldrarna kunnat gå till jobbet och tjäna pengar.

Att stänga skolor har diskuterats flitigt. I Sverige har man från FHM och Regeringen argumenterat för att det är bättre att hålla skolorna öppna eftersom smittspridningen bland barnen varit liten och att fördelarna med att hålla öppet övervägde.

Hur det går i det långa loppet vet vi naturligtvis inte. Men det sannolika är att ju mer man stänger ner desto värre skadas ekonomin. Jag är övertygad om att den svenska strategin varit den rätta. Däremot är det en skandal att man från sjukvård och äldrevård osv var så fruktansvärt dåligt förberedda på att en sådan här kris skulle kunna komma. När det gäller äldrevården så får vi vara beredda på att i framtiden satsa mer pengar. Det behövs mer fast personal, bättre utbildning, bättre löner och bättre villkor rent allmänt. Detta måste vi vara beredda att betala för. Det är dags att sätta punkt för besparingar och tron på marknadens välsignelser!

Europa

Läs mer:
Rapport: Svensk ekonomi har klarat krisen bäst i Europa. - Dagens Industri
Rapport: Svensk ekonomi har klarat krisen bäst. - Svenska Dagbladet
Rapport: Svensk ekonomi har klarat krisen bäst. - Aftonbladet

Inga kommentarer: