fredag 17 juli 2020

Vårt gemensamma ansvar

» Andra miljonärer

Jag hade bara precis publicerat mitt tyckeri igår, som ju till stor del handlade om initiativet Millionaires for Humanity, när jag satte mig för att läsa färdigt Svenska Dagbladet. Uppropet Millionaires for Humanity handlar om ett antal mångmiljonärer som konstaterat att i spåren av Coronavirusets härjningar så behöver samhället runt om i världen mer resurser och då kan de som verkligen har råd, alltså våra mångmiljonärer, faktiskt ha råd att betala högre skatter. Dom ber helt enkelt om att få betala högre skatter! Uppropet har strax under 100 undertecknare. Det finns uppskattningsvis en halv miljon människor runt om i världen som har en förmögenhet på över 30 miljoner dollar (300 miljoner kronor). Av denna halvmiljon har alltså knappt 100 än så länge skrivit under...

En del v'ltrar sig i pengar
Artikeln jag läste i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga hade i den tryckta tidningen rubriken: "Redan frälsta kunder räddar lyxbilstillverkarna under krisen". Artikeln handlar om lyxbilstillverkarnas situation i Coronakrisens spår. Det hela går ut på att dom nog kommer att klara sig bra, bättre än tillverkarna av lite mer vanliga bilar. Deras kunder klarar sig bra och har råd med sina utsvävningar.

Kanske kan rubriken på nätversionen av artikeln säga lite mer: "En Ferrari-kund har redan i snitt fem bilar". Det här är mångmiljonärer som inte köper en ny Ferrari, Rolls Royce, Bentley, Bugatti, Koenigsegg, Aston Martin osv för att dom behöver en bil att färdas i. Dom köper en ny lyxbil för att ställa upp med och skryta med. - "En Ferrarikund i Sverige till exempel har redan i snitt fem bilar" är kanske ett citat som säger en del. "I USA är snittet enligt honom elva bilar för en Ferrarikund och för Bugatti, som är ännu mer ovanlig, är snittet 50 bilar."

Vad tror ni? Finns det runt om i världen en hel del människor som skulle ha råd med att bidra lite mer till det gemensamma allmänna samhället. Kanske får dom bara råd med 10 Ferraribilar istället för 11. Men vad tror ni, kommer dom att överleva? Fast Svenska Dagbladet gör förstås inte några sådana reflektioner i artikeln.

Höj skatterna - för en del! Dom har råd!

Läs:
En Ferrari-kund har redan i snitt fem bilar. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: