onsdag 15 juli 2020

Vem är vi?

» Statistiknördens himmelrike

Regelbundna läsare av Sven Tycker vet att jag är lite av en Statistiknörd som älskar statistik och opinionsundersökningar. Man kan bevisa det mesta med statistik. Men när man läser så måste man också vara medveten om att vad statistiken bevisar är EN verklighet som den som publicerar siffrorna valt ut att vilja bevisa.

Men i dag tänkte jag avverka tre olika undersökningar som jag hittat i Dagens Nyheter och i Dagens Industri.

Vi börjar med en undersökning som Dagens Nyheter låtit Ipsos göra. Ipsos har analyserat de undersökningar av väljaropinionen som gjorts och har tittat på var partierna fått sitt nya stöd från och vart väljarna gått som lämnat partierna. Och det är alltså gjort med hänsyn till valet 2018.
Socialdemokraterna har fått väljare dels från Sverigedumokraterna och dels från Soffliggare.
Moderaterna har fått väljare från Sverigedumokraterna och Centern och lämnat väljare till Socialdemokraterna.
Sverigedumokraterna har lämnat väljare till Moderaterna och Socialdemokraterna.
Vänsterpartiet har fått väljare från Miljöpartiet och lämnat en hel del till Socialdemokraterna.
Miljöpartiet har fått väljare från Vänsterpartiet men lämnat stora grupper till Socialdemokraterna.
Centerpartiet har fått väljare från Moderaterna men lämnat ganska stora grupper till Socialdemokraterna.
Liberalerna har fått väljare från Vänsterpartiet men lämnat stora grupper till Socialdemokraterna.
Kristdemokraterna har fått stora grupper från Sverigedumokraterna men har lämnat ganska stora grupper till Moderaterna.

Utropstecken
När jag skriver "lämnat/fått" så handlar det om att 0-5% av de som röstade på partiet har flyttat på sig. När jag skriver "ganska stora" så handlar det om mellan 5-10% och när det står "stora" så är det mer än 10% av väljarna i valet 2018.

Nästa undersökning handlar om Dagens Industris DI-Barometer där man undersökt förtroendet för partiledarna hos Näringslivet gubbar och gummor. Något som ju är intressant eftersom det visar vem man bäst tror tillvaratar deras intressen. Kan ni gissa vem som ligger i topp?
Ulf Kristersson har 24% Mycket stort förtroende för, 50% har Stort förtroende, 21% Litet förtroende och 4% har Inget förtroende. 3/4 har alltså bra förtroende för att Ulf Kristersson ska tillvarata deras intressen. Och han ligger här uppe ganska stabilt de senaste 2 åren.
Ebba Busch ligger tvåa men har tappat rejält i förtroende. 13% + 44% har idag stort förtroende medan 30% har Litet förtroende och 12% helt saknar förtroende.
Jimmie Åkesson kommer bland Näringslivets toppar på tredje plats. Men efter en ständig uppgång sedan 2018 visar sista undersökningen på ett rejält ras. Och det är precis Jimmie-ponken kan behålla sin tredje plats. 8% + 25% har Stort förtroende medan 29% har Litet förtroende och hela 37% helt saknar förtroende. På den punkten får Jimmie Åkesson bara stryk av V och Mp.
Annie Lööf lyckas knipa fjärdeplatsen. Men det är på håret. 4% + 26% har Stort förtroende, 41% Litet förtroende och 28% saknar helt förtroende för Annie Lööf. Förtroendet bland Näringslivets toppar sjönk som en sten med Januariöverenskommelsen, men har sedan dess legat stabilt.
Stefan Löfven har gjort ett rejält hopp i ligan och är nästan ifatt Annie Lööf och Jimmie Åkesson. 3% + 25% har Stort förtroende medan 45% har litet förtroende och 26% Saknar förtroende.
Jonas Sjöstedt lyckas faktiskt klå både Nyamko Sabuni och Miljöpartiets Per Bolund och Isabella Lövin. 3% + 16% har faktiskt Stort förtroende för Jonas Sjöstedt. 33% har Lågt förtroende och 47% Saknar förtroende.
Nyamko Sabuni har rasat i förtroendeligan och ligger alltså tom efter Jonas Sjöstedt. Kan detta ha något att göra med den tredje och sista undersökningen som kommer här under? Hur som helst har 2% + 16% stort förtroende. 54% har Litet förtroende medan 25% Saknar förtroende. Och den siffran är faktiskt den bästa av alla förutom hos Näringslivets lakejer i Ulf Kristersson och Ebba Busch.
Per Bolund och Isabella Lövin ligger i den absoluta botten. Och jag ska vara snäll mot Per och Isabella och inte skriva några siffror. Om dessa låga siffror beror på Pers och Isabellas tillkortakommande eller Näringslivets toppars fördomar, rädsla och aversioner kan vi ju ta en diskussion om en annan dag...

Den sista undersökningen som jag tänkte skriva om handlade om vår rasism och våra fördomar. Man har frågat folk om det skulle spela någon roll vilken religion eller ursprung en granne har. Det visar sig att 16% av svenskarna skulle se det som negativt att bo granne med någon som har afrikanskt ursprung. 22% skulle se det som negativt att bo granne med någon som har sitt ursprung i Mellanöstern eller som är muslim. Bara 1% skulle se det som negativt att ha en judisk granne. Vad är det som får omkring var femte svensk att se det som negativt att ha en granne som kommer från Afrika eller Mellanöstern, som har en annan religion än en själv. Jag skäms en del över de fördomar som vi har. Det finns störiga grannar, det finns grannar som kan vara jobbiga. Men det har faktiskt ingenting med var dom kommer ifrån, vilken religion dom har. Jag skäms! Det ska poängteras att för upp till 75% av de tillfrågade så har det faktiskt ingen betydelse vilket ursprung grannen har. Så egentligen ska vi vara glada för undersökningen eftersom den visar att en övervägande andel av svenskarna inte lider av främlingsfientliga fördomar. Men det finns en på tok för stor grupp inom den sverigedumokratiska svansen som drabbats av hjärnröta.

Läs:
1 DN/Ipsos: Så lyckades S lyfta i opinionen. - Dagens Nyheter
2 Uppsving i förtroendet för Löfven – kalldusch för Åkesson. - Dagens Industri
3 Ny undersökning belyser främlingsfientliga attityder. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: