söndag 19 juli 2020

En republikan skrattar - och gråter

» Du-reformen infördes på 1970-talet

Det sägs att Vickan fyllde år för några dagar sedan. Det missade jag totalt! Nä, om jag ska vara ärlig så är det något som inte går att missa. Fjäskeriet går på i högvarv.

Vi har inte heller missat att Lill-Tjabo gett sig ut på racerbanorna igen. Han kom visst i mål med sin Porsche på nionde plats i veteranklassen i helgen har vi fått berättas under stora rubriker. Dom första 8 står det inte så mycket om.

Jag förstår inte att fullt utbildade och sansade människor kan bli så underdåniga så fort det handlar om kungligheter. Vi får en rapportering som helt saknar ifrågasättande. Som helt saknar journalistisk bedömning. Medias bevakning blir så tramsig att jag förvånar mig över att inte fler reagerar. Jag vet själv inte om jag ska skratta eller gråta?

En som brukar reagera är Henrik Scheutz. Nu senast såg jag att han reagerat med upprördhet över att man behagat säga "Du" till Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte. Jo, flera stycken hade sagt "Du" till vår blivande regent. Jag förstår Henrik Scheutz upprördhet. Hon ska naturligtvis tilltalas med ”kronprinsessan” eller ”ers Kungliga Höghet” och inget annat. Det är direkt upprörande och oanständigt att inte göra detta. Tycker alltså han - inte jag. Jag förvånar mig över att det inte ska vara stor bokstav!

Jag såg dock inte att Henrik varit upprörd över att bugningarna inför Kungligheterna inte varit tillräckligt ödmjuka. Enligt reglementet ska tydligen en bugning inför Kungligheterna vara så djup att den bugandes huvud kommer lägre än bröstvårtorna på den Kunglighet man bugar inför. På den här punkten går det tydligen utför. Jag såg i början på året statistik som berättade att antalet icke-godkända bugningar ökat från 1.007 under 2018 till 3.451 under 2019. Samtidigt som antalet godkända bugningar minskat från 28.344 under 2018 till 22.999 under 2019. Av detta kan vi också dra slutsatsen att det totala antalet bugningar minskat. Det här var innan Coronatiderna.

I ett demokratiskt land väljs statsöverhuvud, och därmed även avsätts, genom demokratiska val efter bedrift och handlande. I andra, och därmed icke lika demokratiska länder, räcker det för att vara statsöverhuvud att till exempel ha gener från en på 1800-talet importerad fransk officer.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val,
inte avel

Läs:
Förskräckligt att säga ”du” till prinsessan. - Henrik Scheutz i Göteborgsposten
Svenska reaktionen på Margrethes utbrott: “Är extremt respektlöst”. - Svensk Gamtidning

Inga kommentarer: