onsdag 22 juli 2020

Hotet mot vår säkerhet

» Nio år sedan

I dag är det exakt 9 år sedan Nordeuropa drabbades av det värsta terrordådet i modern tid. Den norska högerextremisten Anders Behring Breivik sprängde då först en kraftig bomb i regeringskvarteren i Oslo som dödade 8 personer och skadade 15 personer. Därefter körde han klädd i polisuniform ut till Utøya där det norska socialdemokratiska partiets ungdomsförbund hade ett ungdomsläger. Här sköt han metodiskt ihjäl 69 personer och mer än 110 skadades. Ett attentat som var noga planerat sedan lång tid tillbaka.

Älska din nästa istället
Breivik hade under många år haft högerextrema böjelser. Han var under många år medlem i Sverigedumokraternas norska kompisar i Fremskrittspartiet och dess ungdomsförbund FPU där han bland annat en period var ordförande för Osloavdelningen. Under den här tiden tjänade han bland annat stora pengar på att sälja falska utbildningsintyg till främst amerikanska kunder. Han åkte till Liberia för att träffa en serbisk legosoldat. Han var i Vitryssland för att genomgå terrorutbildning. Attentaten förbereddes under lång tid när han köpte material för tillverkning av bomb och skaffade vapen och ammunition. Han hade bland annat planer på att spränga ett kärnkraftverk i Halden.

Han publicerade ett långt manifest där han gav utlopp för sina sjuka högerextrema idéer, islamhat, rasism och allmän smörja. Och han har sedan varit inspiration för många efterföljare som genom att läsa all smörja som sprids på Internet från mer eller mindre extrema högersajter inspirerats till nya terrordåd.

För snart åtta år sedan dömdes Breivik till den norska lagens strängaste straff, 21 års fängelse. Han kan dock få fortsätta att sitta inspärrad om han bedöms vara fortsatt farlig. Han har sedan domen bytt namn till Fjotolf Hansen.

Breivik kommer tyvärr att fortsätta få efterföljare som genom att läsa olika rasistiska högersajter fås att tro att västvärlden är invaderad av islamister och andra hemska invandrare som inte gör något annat än begår brott. Det är just dessa högerextrema terroristkandidater som är det stora hotet mot vår säkerhet.

Inga kommentarer: