tisdag 14 juli 2020

Positiv nationalism

» Var kommer maten från?

Jag vet inte om ni gör som jag brukar göra? Dvs att titta på förpackningarna när jag handlar matvaror för att se var dom är producerade. Jag försöker i varje fall köpa svenskproducerat så gott det går. Sedan är ju detta inte alltid möjligt. Vissa matvaror produceras helt enkelt inte i Sverige, och i andra fall så får jag väl acceptera att den produkt jag vill köpa faktiskt inte produceras i Sverige. Vill jag köpa Bassets vingummin så får jag acceptera att dom produceras på annat håll!

Står det inte på förpackningen var produkten är tillverkad så ska man bli misstänksam. Och detta är ett ökat problem. Dels genom att stora utländska koncerner köper upp varumärken på löpande band. Och dels genom att affärernas egna varumärken kan produceras lite varstans.

Nomads Foods

Men låt oss börja med de internationella uppköpen. 2017 tog det på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna registrerade riskkapitalbolaget Nomad Foods Ltd över den svenska livsmedelsproducenten Findus. De största ägarna är olika riskkapitalbolag, hedgefonder osv i USA. Kort efter lade man ner hela Findusfabriken i Bjuv och flyttade större delen av produktionen till Tyskland. Det är nämligen billigare att lägga ner och avskeda i Sverige än i Tyskland. Sedan dess står det inte längre på Findus produkter var dom är tillverkade. Av vilket vi alltså kan dra slutsatsen att dom inte tillverkas i Sverige. Jag har varit i kontakt med Findus svenska kontor för en tid sedan och undrat varför man inte på förpackningarna kan berätta var man tillverkar produkterna. Svaret var att det går inte eftersom produktionen flyttas runt till där det är lämplig kapacitet just då. De produkter vi köper som det står Findus på har alltså egentligen inget med det gamla svenska företaget Findus att göra. Det är ett varumärke som en internationell koncern placerad i ett skatteparadis klistrar på när man säljer produkterna i Sverige (och några andra länder). Produkterna tillverkas lite här och var, men man vill inte berätta var. Personligen har jag i princip slutat köpa Findusprodukter. Jag vill inte stödja amerikanska skattesmitande riskkapitalister!

Marabou
I dagarna hamnade jag i ett liknande bekymmer. Jag hade köpt ett paket av Marabou chokladfingrar till sonen. En Marabouvariant av Cadburys Fingers tänkte jag. På paketet stod inget om var dom var tillverkade. Så jag blev naturligtvis misstänksam och gick in på Marabous hemsida och fyllde i ett formulär där jag frågade var man tillverkade produkten. Kort efter fick jag ett mejl från ett företag som hette Mondelez International. Och jag höll nästan på att slänga det i Spam-mappen när jag insåg att det var en reaktion på min förfrågan till Marabou. En kontroll visar att Marabou helt enkelt ägs av Mondelez International som i sin tur tidigare ägdes av Philip Morris. Hit hör mängder av varumärken, som Gevalia t.ex.

Hur som helst svarade Mondelez så småningom på min förfrågan. Marabou Choco Sticks tillverkas i Polen! Det skulle inte förvåna om exakt samma chokladfingrar säljs runt om i världen producerade i Polen men under olika varumärken på olika marknader.

Slutsats? Var djäkligt misstänksamma. Står det inget på förpackningen var det är tillverkat så bli ännu mer misstänksam. Bara för att det är ett "svenskt" varumärke så är det ingen garanti för var det är tillverkat. Så ska t.ex. Göteborgs Kex flytta sin tillverkning till Baltikum. Tänk på det när du köper en rulle Singoalla eller Ballerina. Bara för att det står Göteborgs kex på förpackningen så kan det mycket väl vara tillverkat på andra sidan jordklotet där lönerna är lägre.

Coop
Samma gäller de olika livsmedelskedjornas egna varumärken, som ICA och Coop. Titta på förpackningen om det står var det är tillverkat. Står det inget - var ytterst misstänksam. Här vill jag ge Coop en rejäl eloge. På en mycket stor del av de produkter som säljs under varumärken som Coop, Änglamark osv står det tydligt på förpackningen vilken fabrik och var den finns som tillverkar produkten på uppdrag av Coop. Heder åt Coop för den ärligheten. Det står inte på ICA:s produkter. Där står det ingenting.

Så var misstänksam! Läs på förpackningen! Står det inget, fråga! Köp närproducerat om det går! Vägra köpa produkter som flyttat produktionen utomlands för att spara på lönekostnaderna och öka vinsten!

På tal om Marabou så måste jag berätta vad min idag 99-åriga mamma en gång berättade. Hon har under sitt långa liv bott på många ställen. Under en period bodde hon i Sundbyberg där Marabou på den tiden hade sin fabrik. Och hon har berättat om hur gott det kunde lukta från chokladfabriken. Senare flyttade hon hit ner till Skåne och jobbade bland annat i Helsingborg. En doft som präglar Helsingborg är doften från Zoegas kafferosteri. Mamma tyckte det luktade gott, och det ska jag erkänna att jag också tycker även om jag inte tycker kaffe smakar gott. Sedan hamnade mamma här i Åstorp och när hon kom hit reagerade hon på doften som präglade samhället. Svingödsel! Ack ja, svingödsel luktar inte gott kan jag berätta för de som inte upplevt det. Det är lyckligtvis bara under några dagar om året den sprids på åkrarna runt om.

Jag upprepar. Köp närproducerat om det är möjligt. Läs på förpackningen. Om det inte står något på förpackningen så gäller det att vara misstänksam. Var inte orolig för att fråga.

Köp svenskt!

Inga kommentarer: