måndag 27 juli 2020

Sjusovardagen

» Kärnkraftskramarna

Två ledande kärnkraftskramare i form av moderatledaren Ulf Kristersson och liberalernas ledare Nyamko Sabuni har författat en debattartikel i Dagens Nyheter där man vill att Sverige ska bygga nya kärnkraftverk på nya platser i Sverige.

Kärnkraft
Nu behöver vi inte oroa oss allt för mycket för att deras funderingar ska få någon effekt. Den heliga marknaden är nämligen inte heller intresserad av att bygga ny kärnkraft. Det är för dyrt! Ny kärnkraft kan helt enkelt inte konkurrera prismässigt med miljövänligare alternativ. Men låt Ulf och Nyamko drömma!

Jag nämner bara radioaktivt avfall! I dag ligger ungefär 10.000 ton svenskt radioaktivt avfall och väntar på att få sin slutförvaring. Dvs att man gräver ner skiten. Till detta ett okänt antal ton utländskt kärnavfall. Men i Forsmark ska alltihop grävas ner förvarat i kopparrör osv enligt konstens alla regler. Där ska det ligga i 100.000 år tills det är ofarligt. Skylten ovanför som berättar att här har vi grävt ner farligt avfall kommer dock att vara borta om 100 år. Så de följande 99.900 åren kommer avfallet att ligga nedgrävt UTAN någon varningsskylt som berättar vad man grävt ner där. I ytterligare kanske 200 år kommer det säkert att gå rykten bland de som kanske bor i området att här har människorna en gång i tiden grävt ner farliga grejer som dom ville bli av med. Men de sista 99.700 åren kommer man inte att ha en aning om vad den där tidigare korkade civilisationen har grävt ner där.

100.000 år, som det alltså tar innan avfallet är ofarligt, är ett ofattbart antal år. Tänk bakåt i tiden. Den yngre stenåldern var för 10.000 år sedan. Vi talar alltså nu om 100.000 år framåt i tiden. Vad tror ni att den eventuella civilisation som finns på vår planet om 10.000 år (det vill säga år 12.000 efter Kristus) tänker om oss när dom av misstag börjar gräva i Forsmark och undrar vad det är dom hittar. Dom kommer fram till att det är något farligt skit som en tidigare civilisation har grävt ner för att bli av med. Undrar vilka svordomar dom kommer att använda om oss?

Kärnkraften har ingen framtid! Så är det helt enkelt.

Läs:
Sverige behöver en ny kärnkraftslagstiftning. - Dagens Nyheter Debatt

Inga kommentarer: