tisdag 28 juli 2020

Älska mera

» Gå inte på skrämselpropagandan

När politiker ute på högerflanken ska försöka locka väljare så försöker man ofta skrämma upp oss genom att hävda att kriminaliteten har ökat katastrofalt. Att det är farligt att vistas ute. För inte så länge sedan hävdade en sverigedumokrat att mördande och skjutande hade ökat så katastrofalt att Sverige påminde om de värsta städerna i Mexico. Att människor inte vågade vistas utomhus. Gå inte på den skrämselpropagandan. Det är lögner.

Pussa mera
Verkligheten är den att våldet och kriminaliteten inte alls ökar, den snarast minskar. Antalet mord i Sverige var högre på 1990-talet än vad det är i dag. Siffran ligger runt 100 per år. Finland har fler mord än vad Sverige har, medan dom är färre i Danmark och Norge. Och så har det varit under hela tiden sedan 1990-talet. Detta med undantag för 2011 när högerextremisten Anders Behring Breivik slog till och lade Norge i topp.

Det som fick mig att ta upp de här funderingarna och Tycka till om det just i dag är en liten notis hos SVT. Den berättar att antalet misshandelsfall där män misshandlar andra män har minskat med 17% de senaste 10 åren. Detta alltså medan befolkningen har ökat. En stor anledningen till minskningen är en minskad alkoholförtäring. När män misshandlar andra män är allt som oftast alkohol inblandat. Och minskar fylleriet så minskar misshandeln. De flesta män som misshandlas blir misshandlade av någon de inte känner. Detta i motsats till när kvinnor misshandlas. Detta sker oftast inom relationer. Det är inte att vara ute i samhället som är farligt för kvinnor. Det är hemma!

Så, slutsatsen är att vi ska inte vara rädda för att något ska hända oss. Riskerna att råka illa ut i samhället är mycket liten. Den ökar dock radikalt om du är full! Men det är farligare i trafiken! Så ut och gå med er. I parker och på gator!

Läs:
Ovanligare att män misshandlar män. - SVT

Inga kommentarer: